Исхрана - првиот клучен фактор за постигнувањето на атлетско тело

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
Ова што си го пишал, ми кажува дека немаш познавање од областа во која се обидуваш да дадеш совет и научно гледање. Со црвено е моето мислење.

Oк еве ја мојата аргументација:
1) Прв и најбитен фактор е тоа што без животно искуство и без памет во тие години деца почнуваат да вежбат вежби не како што треба(лоша техника), со прекумерна тежина понекогаш, а немаат ни пари да си земат еве ко што си ти персонален тренер ни па да се хранат така што тие вежби во теретана не би сметале на пораст на телото во тие години. Заради слаби и не формирани мускули и зглобови во тој период многу лесно да се добијат трауми кој што ке ги следат цел живот.
Секое дете во било кој спорт, нема животно искуство. Ниту пак има пари да ангажира персонален тренер, каков што ти мислиш дека сум јас. Во било кој спорт, заради причините кои си ги наброил и како причина на предходното, секоја една индивидуа, дете, може да ги има истите трауми, здравствени, повреди и слично. Сакаш да ти набројам, еве ке ти кажам, фудбал, ракомет, кошарка...на пливање, може и да се удават.

2) Очигледно е што кревање на тегови нема да помогне во пораст во висината па со интензивен тренинг има ризик да се забави пораст.
Оди во вежбална, теретана и погледни со што опрема располагаат луѓето денес, 2016 година. Ќе најдеш голем број на различни уреди кои влијаат на развој на мускулатурата, а притоа не се класичен пример од времето на баба ми и дедо ми на "дигање тегови кое ќе те набие". Значи, постојат справи на кои може да се вежба цело тело, а притоа да се поттикне раст.

3) Микротрауми на коски и зглобови може да доведе до проблеми во растечки организам.
Исто и во секој еден спорт....освен шах.

4) Сега кога се повеке од нас имат лош вид, кревање на тежини може да доведе да се влоши видот башка во тој период кога се формираат сите органи.
Овде ме оставаш без зборови. Навистина незнам што се мачиш да читаш по интернет и да учиш работи на погрешен начин.

Нормално што ако детето е доста јако генетски и нема никакви проблеми со здравјето - теретана и ББ нема да направат некое големо негативно влијание на неговиот пораст и формирање на телото(ако вежба правилно и не претерува со вежбите). Ама ако дете не е баш јако има повеке шанси што одење во теретана нема да има позитивно влијание низ неговото здравје.

Затоа мое мислење е - до 18-20 години , шипки, пливање, други спортови после 18-20 години може да почне да се бави со теретана, ББ, паурлифтинг и тн.
Тое е мое мислење.
Ти сигурно веруваш во баба роги и дека ако пиеш кафе, расте опашка...

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Ова што си го пишал, ми кажува дека немаш познавање од областа во која се обидуваш да дадеш совет и научно гледање. Со црвено е моето мислење.
Секое дете во било кој спорт, нема животно искуство. Ниту пак има пари да ангажира персонален тренер, каков што ти мислиш дека сум јас. Во било кој спорт, заради причините кои си ги наброил и како причина на предходното, секоја една индивидуа, дете, може да ги има истите трауми, здравствени, повреди и слично. Сакаш да ти набројам, еве ке ти кажам, фудбал, ракомет, кошарка...на пливање, може и да се удават.
Супер :) си напишал нешто во стил - А знаеш ти ако од дома ке излезеш може кола да те собере. Одлична аргументација.
Оди во вежбална, теретана и погледни со што опрема располагаат луѓето денес, 2016 година. Ќе најдеш голем број на различни уреди кои влијаат на развој на мускулатурата, а притоа не се класичен пример од времето на баба ми и дедо ми на "дигање тегови кое ќе те набие". Значи, постојат справи на кои може да се вежба цело тело, а притоа да се поттикне раст.
Одам. Гледам. Гледам млади дечки кои прават вежби погрешно и прават деадлифтови во прво доагање во теретана и ми се ежи кога ке помислам на нивниот грб.

Исто и во секој еден спорт....освен шах.
Овде ме оставаш без зборови. Навистина незнам што се мачиш да читаш по интернет и да учиш работи на погрешен начин.

Ти сигурно веруваш во баба роги и дека ако пиеш кафе, расте опашка...
За баби роги, опашки веке си пишал не мора да се повторуваш ниту да наведнуваш, дај некој озбилен аргумент, некое истражување од спортска медицина, некој научно докажани работи. Се што си пишал досега јас можам да очекувам од некој тип ко Кеплер, ама од некој професионален возрасен човек јас очекувам некакви по озбилни аргументи, и ако ке ги наведнеш јас можеби ке го сменам свое мислење, ама досега се што си кажал повеке наликува на некој тролинг одколку на озбилен муабет. Така што сеа за сеа јас останувам на своето мислење и ке го бранам зашто мислам е сосема во ред.

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Супер :) си напишал нешто во стил - А знаеш ти ако од дома ке излезеш може кола да те собере. Одлична аргументација.

Одам. Гледам. Гледам млади дечки кои прават вежби погрешно и прават деадлифтови во прво доагање во теретана и ми се ежи кога ке помислам на нивниот грб.

За баби роги, опашки веке си пишал не мора да се повторуваш ниту да наведнуваш, дај некој озбилен аргумент, некое истражување од спортска медицина, некој научно докажани работи. Се што си пишал досега јас можам да очекувам од некој тип ко Кеплер, ама од некој професионален возрасен човек јас очекувам некакви по озбилни аргументи, и ако ке ги наведнеш јас можеби ке го сменам свое мислење, ама досега се што си кажал повеке наликува на некој тролинг одколку на озбилен муабет. Така што сеа за сеа јас останувам на своето мислење и ке го бранам зашто мислам е сосема во ред.
Сака да ти кажи да си се држеш до основното во овај спорт, и да не навлегуваш подлабоко. Дека тоа прави дополнителна грешна слика како затебе, така и за тие кој те читат. Не е лошо да читаш, лошо е кога ќе се преоптовариш со тоа, и мислеш дека знаеш се, а во суштина ништо не знаеш. Па најдобро ти е цело тоа знаење да си го задржеш за себе.

Држисе до основното и помагај во најосновното, ама да навлегуваш во хормони, микротрауми на коски,зглобови,генетики. не ти треба затоа што ни 0.2% не си овластен за да делиш совети на таа тема. Остави некој кој студирал/учел го применил тоа да му помогне, ние обичните вежбачи, може да помогаме и делиме совети само во почетнички работи,најпочетнички.
Стручноста не се стекнува преку интернет друже со copy.

Последно уредено:

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513

Ххахахахаха, не можам да останам рамнодушен кога бот како тебе се чепка со човек кој е врв во државава во овој спорт.

Море алексо, имаше пред тебе едно баце тука на форумов, сличен по памет како тебе, али слава во овој спорт доби само како тотална будала, ништо повеќе! Гледам и ти се движиш по истите стапки како типчето, тој проба да заплови и во водите на забранетите супстанци, али очигледно не видовме и во тој поглед ништо повеќе од мрсен трупец со повеќе естроген од жена!

Тип како тој Кеплер што ти пробуваш да го исмееш, разбира за овој спорт повеќе од што ти можеш да прочиташ во следните 5 години и те молам не се курчи и не дели совети за нешто што немаш појма!
Ако самиот грешиш, не пробувај да наведуваш и други на погрешен пат! Едуцирај се, па потоа пробувај да се претставуваш како гуру во бб.
Се надевам ваквите стручњаци како тебе ќе почнат да ги чистат модераторите!

Член од
3 март 2013
Мислења
2.678
Поени од реакции
1.357
Ххахахахаха, не можам да останам рамнодушен кога бот како тебе се чепка со човек кој е врв во државава во овој спорт.

Море алексо, имаше пред тебе едно баце тука на форумов, сличен по памет како тебе, али слава во овој спорт доби само како тотална будала, ништо повеќе! Гледам и ти се движиш по истите стапки како типчето, тој проба да заплови и во водите на забранетите супстанци, али очигледно не видовме и во тој поглед ништо повеќе од мрсен трупец со повеќе естроген од жена!

Тип како тој Кеплер што ти пробуваш да го исмееш, разбира за овој спорт повеќе од што ти можеш да прочиташ во следните 5 години и те молам не се курчи и не дели совети за нешто што немаш појма!
Ако самиот грешиш, не пробувај да наведуваш и други на погрешен пат! Едуцирај се, па потоа пробувај да се претставуваш како гуру во бб.
Се надевам ваквите стручњаци како тебе ќе почнат да ги чистат модераторите!
То баце кое стварно беше тотална будала, отвори своја сопствена теретана, и постана лиценциран тренер : ))))
И ден денеска стрижи овци. Тресењето глупости очигледно му се исплати, па најверојатно и овај го завзел неговиот пат, што чисто сумлам дека е по негова препорака.. :D

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
То баце кое стварно беше тотална будала, отвори своја сопствена теретана, и постана лиценциран тренер : ))))
И ден денеска стрижи овци. Тресењето глупости очигледно му се исплати, па најверојатно и овај го завзел неговиот пат, што чисто сумлам дека е по негова препорака.. :D
Јасно ми е што прави дотичниот, се надевам дека за брзо ќе се променат доста работи, a и да не се променат, па ич не ме боли, кој нема во глава нека го стрижат :D

Gjoroski

Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
Член од
14 септември 2009
Мислења
1.332
Поени од реакции
998
@alekso.mk , кој аргумент и научен труд ти го пиша во твоте небулози, што очекуваш на научна основа да ти дадам одговор?!
Ти гледеаш како малди дечки погрешно изведуваат одредени вежби во теретана, а јас те читам тебе како тресеш зелени, и кој е виновен во случајот? Тој што не сака да научи или тој што мисли дека знае? Тежинските тренинзи се основа на секој спорт, секаде во светот, освен овде во земјата каде врие од научници, кои тврдат дека со дигање тегови се набиваш остануваш низок, со пиење млеко во прав (сурутка) стануваш стерилен и слични баба роги научни тврдења....
Еве да им најавам на сите оние кои се заинтересирани, курсот под покровителство на ББФФМ за добивање лиценца за персонален инструктор, стартува. Денес во текот на денот ќе има најава и начин како може да се аплицира и учествува на истиот.

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
Има некој искуство со готвење стек на тавче со многу малце маслиново или без? Како е со калории, дали има голема разлика ако го приготвуваш на тој начин во споредба со приготвување во релна?

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Има некој искуство со готвење стек на тавче со многу малце маслиново или без? Како е со калории, дали има голема разлика ако го приготвуваш на тој начин во споредба со приготвување во релна?
Нема веза дали е релна, тавче или варено - има веза ако во било кое од тие 3 методи додадеш зејтин.
100 грама жива мера / варено = печено во релна = печено во тавче
100 грама жива мера + 2 супени лажици зејтин / варено = печено во релна = пржено во тавче

тл.др - ако тавчето ти е толку нелепливо да готвиш без зејтин - супер
ако не ти е - и минимално прави разлика, една супена лажица зејтин 120 калории, 2 = 240
а 200 грама стек 220ccal

Член од
27 мај 2013
Мислења
3.527
Поени од реакции
4.706
Нема веза дали е релна, тавче или варено - има веза ако во било кое од тие 3 методи додадеш зејтин.
100 грама жива мера / варено = печено во релна = печено во тавче
100 грама жива мера + 2 супени лажици зејтин / варено = печено во релна = пржено во тавче

тл.др - ако тавчето ти е толку нелепливо да готвиш без зејтин - супер
ако не ти е - и минимално прави разлика, една супена лажица зејтин 120 калории, 2 = 240
а 200 грама стек 220ccal
Да тавчето е супер, делимано земав не лепи воопшто и јајцето го правам на тој начин.. у секој случај фала на корисниот одговор (y)

statusQuO

Модератор
Член од
18 јуни 2008
Мислења
13.038
Поени од реакции
7.617
Да тавчето е супер, делимано земав не лепи воопшто и јајцето го правам на тој начин.. у секој случај фала на корисниот одговор (y)
Пази како го чуваш миеш и користиш. Ја имам две делимано тави и више тој нелепливиот слој се изгуби. Сеа без зејтин некорисна, со зејтин класична.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Стек ке го пржиш на тавче? Без масло? :facepalm:
Само стек не го прај, ке ти испадне тврд и не вкусен. Најубаво е со некој зеленчук да се готви, вака скето не го бива.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.513
Стек ке го пржиш на тавче? Без масло? :facepalm:
Само стек не го прај, ке ти испадне тврд и не вкусен. Најубаво е со некој зеленчук да се готви, вака скето не го бива.
Како ќе биде невкусен и тврд?
Па вака го готвев цел живот и стекот си беше ок, доволно е да си стави детето малку оригано, мелен бибер, буковец и сол и стекот си е вкусен. Нема да го препржува, ќе си го врти понабрзо.
Варен да кажеш дека не го бива да ти фати место, али пржен дека ќе биде тврд и невкусен мало морген.
Ти пиша членот погоре, ако додадеш масло број го во калории, тоа ти има 900ккал на 100мл, во три оброци како ништо може да пикнеш 300-400ккал со маслото, што кога се чистиш ти менува многу.

Може да го правиш пржен во тава што не лепи, или да го печиш. Јас го пржам или печам и си го сервирам со салата (кога се чистам и таа ја јадам без масло), а и стекот и на едниот и на другиот начин го правам без масло.
Дури и во пржењето знам да ставам ептен малку вода на почеток за да не ми лепи, но штом испари водата ќе мора да дремеш до него и да го превртуваш.

Член од
25 декември 2011
Мислења
404
Поени од реакции
185
Како ќе биде невкусен и тврд?
Па вака го готвев цел живот и стекот си беше ок, доволно е да си стави детето малку оригано, мелен бибер, буковец и сол и стекот си е вкусен. Нема да го препржува, ќе си го врти понабрзо.
Варен да кажеш дека не го бива да ти фати место, али пржен дека ќе биде тврд и невкусен мало морген.
значи не си гурман ич ))) чим пржен стек без масло убав ти е :facepalm:...[DOUBLEPOST=1462189549][/DOUBLEPOST]
@alekso.mk , кој аргумент и научен труд ти го пиша во твоте небулози, што очекуваш на научна основа да ти дадам одговор?!
Ти гледеаш како малди дечки погрешно изведуваат одредени вежби во теретана, а јас те читам тебе како тресеш зелени, и кој е виновен во случајот? Тој што не сака да научи или тој што мисли дека знае? Тежинските тренинзи се основа на секој спорт, секаде во светот, освен овде во земјата каде врие од научници, кои тврдат дека со дигање тегови се набиваш остануваш низок, со пиење млеко во прав (сурутка) стануваш стерилен и слични баба роги научни тврдења....
Еве да им најавам на сите оние кои се заинтересирани, курсот под покровителство на ББФФМ за добивање лиценца за персонален инструктор, стартува. Денес во текот на денот ќе има најава и начин како може да се аплицира и учествува на истиот.
Гјороски, види јас зборвуам овде одпрво како татко и не сакам моите деца да бидат спортски едуцирани на таков начин како зборуваш ти. Сам си пишал дека многу постручни специјалисти од мене во државата имат слично мислење како ја, па сеа незнам дали си прашал себеси ако толку љуге имат ист став да не си ти во грешка.

Тежински тренинзи има различни сеа немој да генерализираш толку, едно е да се дига 3кг тег од сабајле за гимнастика а друго е да идеш во теретана да креваш 20-30кг ++.

Предлагам овде да го завршиме муабетот затоа што очигледно нема да добијам некој озбилен аргумент од тебе освен твоето ЛИЧНО искуство и мислење на темава.

Со срека со курсот и се надевам дека со тоа ке се подобри ситуација во земјава со правилно едуцирани нутрицисти/финтес инструктори кои ке им помогнат на многу љуге да ја остварат целта за поубаво и поздраво тело.

Последно уредено:
Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Може протеинот да прави да мочам многу многу повеќе? Вода пијам исто како и пред да конзумирам, 2-3 литри на ден. Откако почнав да пијам протеин обавезно станувам од спиење за во веце, претходно ептен ретко ми се случувало.

Kajgana Shop

На врв Bottom