Gjoroski
Master in Bodybuilding and Fitness Methods, IFBB
- Член од
- 14 септември 2009
- Мислења
- 1.332
- Поени од реакции
- 998
Ова што си го пишал, ми кажува дека немаш познавање од областа во која се обидуваш да дадеш совет и научно гледање. Со црвено е моето мислење.
Секое дете во било кој спорт, нема животно искуство. Ниту пак има пари да ангажира персонален тренер, каков што ти мислиш дека сум јас. Во било кој спорт, заради причините кои си ги наброил и како причина на предходното, секоја една индивидуа, дете, може да ги има истите трауми, здравствени, повреди и слично. Сакаш да ти набројам, еве ке ти кажам, фудбал, ракомет, кошарка...на пливање, може и да се удават.Oк еве ја мојата аргументација:
1) Прв и најбитен фактор е тоа што без животно искуство и без памет во тие години деца почнуваат да вежбат вежби не како што треба(лоша техника), со прекумерна тежина понекогаш, а немаат ни пари да си земат еве ко што си ти персонален тренер ни па да се хранат така што тие вежби во теретана не би сметале на пораст на телото во тие години. Заради слаби и не формирани мускули и зглобови во тој период многу лесно да се добијат трауми кој што ке ги следат цел живот.
Оди во вежбална, теретана и погледни со што опрема располагаат луѓето денес, 2016 година. Ќе најдеш голем број на различни уреди кои влијаат на развој на мускулатурата, а притоа не се класичен пример од времето на баба ми и дедо ми на "дигање тегови кое ќе те набие". Значи, постојат справи на кои може да се вежба цело тело, а притоа да се поттикне раст.2) Очигледно е што кревање на тегови нема да помогне во пораст во висината па со интензивен тренинг има ризик да се забави пораст.
Исто и во секој еден спорт....освен шах.3) Микротрауми на коски и зглобови може да доведе до проблеми во растечки организам.
Овде ме оставаш без зборови. Навистина незнам што се мачиш да читаш по интернет и да учиш работи на погрешен начин.4) Сега кога се повеке од нас имат лош вид, кревање на тежини може да доведе да се влоши видот башка во тој период кога се формираат сите органи.
Ти сигурно веруваш во баба роги и дека ако пиеш кафе, расте опашка...Нормално што ако детето е доста јако генетски и нема никакви проблеми со здравјето - теретана и ББ нема да направат некое големо негативно влијание на неговиот пораст и формирање на телото(ако вежба правилно и не претерува со вежбите). Ама ако дете не е баш јако има повеке шанси што одење во теретана нема да има позитивно влијание низ неговото здравје.
Затоа мое мислење е - до 18-20 години , шипки, пливање, други спортови после 18-20 години може да почне да се бави со теретана, ББ, паурлифтинг и тн.
Тое е мое мислење.