Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Плачот е одлика на губитниците, победниците се Радуваат!

Плачот е својствен за поединци кои сочувствуваат со другите, а радоста од победата е својствена само за насилниците.

Последно уредено од модератор:
@MIKI1 :
Членови на фамилија, во тет-а-тет муабет, овде не.

11.Април.2016 некој сеуште веруваат во тоа што ќе го каже црквата! Со таквите веќе не ми се прави муабет воопшто, јас сум вреден за подобри нешта! :)

Како прво, не разликуваш црква (верски храм) од Црква (организација).
Како второ, доколку си духовно битие, а не слушаш што ќе ти каже Црквата, кого го слушаш и како духовно се исполнуваш?
Како трето, дали мислиш дека духовно ќе се унапредиш доколку не ја слушаш Црквата, а слушаш разни бајачи, јасновидци, шарлатани и слични обманувачи?

@MIKI1 :
Членови на фамилија, во тет-а-тет муабет, овде не.

И, шо ти згрешив сеа?...
Ај погледни троа шо пишуваат и другите кон моите постој.
Немам намера да вртам образ.

И, шо ти згрешив сеа?...
Ај погледни троа шо пишуваат и другите кон моите постој.
Немам намера да вртам образ.
Мене ништо, на дотичниот член и пред бога грешиш.Никој тебе не ти спомна фамилија. Ако имаш забелешки на некој пост на одрен член, пријави.
А за образот ми е јасно. Си бирате од христијанството тоа што ви одговара.

Како прво, не разликуваш црква (верски храм) од Црква (организација).
Како второ, доколку си духовно битие, а не слушаш што ќе ти каже Црквата, кого го слушаш и како духовно се исполнуваш?
Како трето, дали мислиш дека духовно ќе се унапредиш доколку не ја слушаш Црквата, а слушаш разни бајачи, јасновидци, шарлатани и слични обманувачи?
Не знаев дека духовноста била ексклузивитет на православната црква. Интересно.
Де ако сакаш, објасни ни, на кој начин се практикува духовноста во православието?

Не знаев дека духовноста била ексклузивитет на православната црква. Интересно.
Де ако сакаш, објасни ни, на кој начин се практикува духовноста во православието?

Не се објаснува, се практикува:).

Читајќи те тебе тука некако и ти спаѓаш во овие последните, кои Црквата (како една од илјадниците „вистински“ организации) не ги признава...

Духовно се развива човек без Црква или црква - како сакаш. Не знам како можете да се ограничувате постојано...
По се изгледа зависи од тоа колку си задоен со старо-еонски учења и верувања за тоа „духовно напредување“.

Нели ти треба само „света книга“, читање, медитирање со мантрање и voila - внатрешниот свет станал надворешен?
Или...? Потребно е можеби иницијација, своеволно свесно пристапување во системот?

Ако имаш забелешки на некој пост на одрен член, пријави.

Немој лебати, ќе ти помине дено‘ у давање „казнени„ ако почнам да ти посочувам навреди упатени до мене лично, а ничим изазвани...[DOUBLEPOST=1460460775][/DOUBLEPOST]
А за образот ми е јасно.

Мене не ми е: ај подобјасни ми...

@MIKI1 јас да бев на местото на госпот уште во времето на фашизмот ќе го спречев постоењето на Хитлер и таквите слични како него. Ама овој сироткиот моето постоење не може да го спречи, а не па на Сталин или Мао Це Тунг како што гледаш, после атеистите биле лоши! :pos:

@121314 како знаеш дали разликувам црква како храм и црква како верска организација? Тоа што пишувам црква со мала буква, а не голема? Јас и ивз ако дојде ред да напишам ќе го напишам со мали букви ,,исламска верска заедница", а не со големи како што правите вие кој сте заостанале граматички само до четврто одделение! :)[DOUBLEPOST=1460464345][/DOUBLEPOST]Како можеш да дозволиш да бидеш овца на некој и да ми зборуваш ти на Мене за духовно исполнување? Оди гледај си ја црквата што те учи дека си грешен, да немаш љубов за сам себе и почит, дека си безвреден црв на Земјата и живеј во страв, не мешај прсти во Мојата духовност! Не правиш разлика меѓу духовност и религија, со мене муабет ќе правиш и ќе ми кажуваш дали правам разлика меѓу верска организација и храм. И двете ви се чист промашај, а и вие со нив сте промашени робови на 21 век! :)[DOUBLEPOST=1460464714][/DOUBLEPOST]Стојам на ставот дека за да се исполниш духовно и да се спознаеш самиот себе, треба да имаш храброст да одиш по својот сопствен пат. Да превземеш тотална одговорност над својот живот, а не да очекуваш чуда од некој си спасител пред кого ќе се тресеш целиот свој живот. Бог или твоето повисоко себство или било што, што го сметате за духовно битие и го одделувате од вас самите и вашата суштина овде на Земјата може да се спознае само преку директно искуство, не преку догматски убедувања и програмирање на мозокот да работи според библијата или било која книга од тој беден калибар! :)

@MIKI1 јас да бев на местото на госпот

Е па, не си. :)
А баба ми да имаше бркој, ќе беше дедо ми...[DOUBLEPOST=1460465313][/DOUBLEPOST]
Стојам на ставот дека за да се исполниш духовно и да се спознаеш самиот себе, треба да имаш храброст да одиш по својот сопствен пат.

Ова не е никаква духовност, туку еден од многуте начини на изразување своеглавост и високоумие, а не послушност.

Појќе е од очигледно дека духовноста ти е туѓа работа.

Не се објаснува, се практикува:).
Тикви се практикува. Не знаете вие што е духовност. Духовноста и религииите и боговите немаат ништо заедничко. Не ти побарав да објасниш какво е чувството туку името на методот со кој се практикува духовност, ако има таква, разбира се.
Пред Одина око не ми трепиња...Ќе му грешам свесно.
А јас како портпарол на Одина, за несоодветно однесување можам да те казнам. Сега поминуваш со опомена.
Немој лебати, ќе ти помине дено‘ у давање „казнени„ ако почнам да ти посочувам навреди упатени до мене лично, а ничим изазвани...
Ох душичка ти напатена, ми те замараат клетиве атеисти и сатанисти ничим неизазвани.
Во туѓите очи раските ги гледаш а гредите во сопствените не.
Мене не ми е: ај подобјасни ми...
Ако не ти е ќе ти се разјасни некој ден, можеби. Само касно да не биде.

Последно уредено:
Е па, не си. :)
А баба ми да имаше бркој, ќе беше дедо ми...[DOUBLEPOST=1460465313][/DOUBLEPOST]

Ова не е никаква духовност, туку еден од многуте начини на изразување своеглавост и високоумие, а не послушност.

Појќе е од очигледно дека духовноста ти е туѓа работа.

Хахах јас сум Бог, само реален, не таков sci-fi како вашиот во библијата. Јас се смешкам, тој плаче и тоа пред избори! Добро бе, биди послушен, и робовите во Египет и Африканците во Америка на плантажите за памук беа послушни. Животот им пројде во робување! Не ти го загрозувам правото да бидеш послушен пред твојот домино господар - владиката! :tapp:[DOUBLEPOST=1460466164][/DOUBLEPOST]Вие христијаните паѓате на емпатија. Ви кажат некоја приказна како Исус се мачел додека го распнувале и од сожалувње пристапувате кон него. Тоа и те како е особина на губитници![DOUBLEPOST=1460467563][/DOUBLEPOST]Затоа што никогаш нема да се осмелите да влезете во темата Поука на денот, оваа мисла ќе ја постирам овде!

“How very little can be done under the spirit of fear.”
―Florence Nightingale

Како можеш да дозволиш да бидеш овца на некој и да ми зборуваш ти на Мене за духовно исполнување? Оди гледај си ја црквата што те учи дека си грешен, да немаш љубов за сам себе и почит, дека си безвреден црв на Земјата и живеј во страв, не мешај прсти во Мојата духовност! Не правиш разлика меѓу духовност и религија, со мене муабет ќе правиш и ќе ми кажуваш дали правам разлика меѓу верска организација и храм. И двете ви се чист промашај, а и вие со нив сте промашени робови на 21 век! :)[DOUBLEPOST=1460464714][/DOUBLEPOST]Стојам на ставот дека за да се исполниш духовно и да се спознаеш самиот себе, треба да имаш храброст да одиш по својот сопствен пат. Да превземеш тотална одговорност над својот живот, а не да очекуваш чуда од некој си спасител пред кого ќе се тресеш целиот свој живот. Бог или твоето повисоко себство или било што, што го сметате за духовно битие и го одделувате од вас самите и вашата суштина овде на Земјата може да се спознае само преку директно искуство, не преку догматски убедувања и програмирање на мозокот да работи според библијата или било која книга од тој беден калибар! :)

Tи си помешал Христијанство со Ислам.

Ислам (Стока)

102. Тоа ви е Аллах, Господарот ваш, нема друг бог освен Него, Творецот на Сè, затоа Нему Му робувајте; Тој над сите бдее.

Христијанство (Галатјаните 4)

6. А бидејќи вие сте синови, Бог Го испрати Духот на Својот Син во срцата ваши, Кој вика: Ава, Оче!
7. Затоа не си веќе роб, туку син; ако си, пак, син, тогаш си и наследник Божји преку Исуса Христа.

Tи си помешал Христијанство со Ислам.

Ислам (Стока)

102. Тоа ви е Аллах, Господарот ваш, нема друг бог освен Него, Творецот на Сè, затоа Нему Му робувајте; Тој над сите бдее.

Христијанство (Галатјаните 4)

6. А бидејќи вие сте синови, Бог Го испрати Духот на Својот Син во срцата ваши, Кој вика: Ава, Оче!
7. Затоа не си веќе роб, туку син; ако си, пак, син, тогаш си и наследник Божји преку Исуса Христа.

Ти си помешал робување со слобода дечко! Роб си на црковните догми, те лажат дека си слободен, мисли малку со своја глава и анализирај! И во ,,црвенкапа" пишува дека волкот може да зборува! :)[DOUBLEPOST=1460467820][/DOUBLEPOST]Да вие сте синови, а ќерки кај вас нема, а кога има ги угнетуваат, дозволено е да ги силуваат и мора да се потчинуваат пред мажот! С од Слобода нема, мрш таму, подалеку од Мене таа ваша беда! :)

Back
На врв Bottom