Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
12 декември 2014
Мислења
99
Поени од реакции
43
По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
Moze da mi kaze nekoj koj poveke za ova
Koj broj i od koja godina si ?[DOUBLEPOST=1460397408][/DOUBLEPOST]
По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство.
Moze da mi kaze nekoj koj poveke za ova
Koj broj i od koja godina si ?

Член од
16 јуни 2015
Мислења
52
Поени од реакции
60
Здраво на сите. Јас сум нов на форумов и би сакал некој поупатен да ми појасни :) На основа на бугарски происход добиен со изјава аплицирав и поминав интервју во октомври 2014 во конзулат во Битола. Од кога го зедов бројчето и проверував на страната пишуваше - преписката се намира во задолжителна процедура за согласување со заинтересираните институции. Во Декември 2015 преку посредник пратив дополнителни документи за секој случај од прв братучед кој има државјанство. Статусот се смени кога док. можеби и не беа стигнати во - По преписката ви претстои да биде извршен финален експертен преглед од советот по гражданство и сега пред 1 месец се смени статусот во - Преписката е извадена за дополнителна проверка. Помош :)
daj ako sakas kazi mi sto prasuvaat na intervjuto na 15.04 sum na intervju

Член од
11 јануари 2009
Мислења
26
Поени од реакции
43
Da prasam nesto sega posrednicite mi baraat podatoci od mojata familija e sega ke treba I maticnite broevi da gi napisam ili samo data mesto I godina na raganje?
Izvodi od tatko ti,majka ti i ako si zenet od zena i deca,i jas vadam izvodi.
Znaci koga go podigas grzdanstvo gi dostavuvas izvodite za da gi pisat tamu.

Член од
11 декември 2008
Мислења
396
Поени од реакции
212
petoko komsijata bese za bg i mu zakazale intervju za 22 maj 2017 a znae li nekoj sea skoro da e bil intervju i dali skoro se dava drzavjanstvoto ili ke se ceka dolgo vreme ??

Член од
21 август 2010
Мислења
140
Поени од реакции
210
документи за подигање на указ, инфо од посредникот:
#2 актуелни слики
#меѓународен извод од мене
#извод од мајка ми и сестрами(татко ми има бг.пасош)
#извод од книга на венчани(за моите)

Член од
14 април 2015
Мислења
24
Поени од реакции
43
Сега се јавив во амбасада во Скопје и таа не знаеше пак со сигурност да ми каже за тие што сме преку амбасада за подигање на указот!Вика може ако сакате да чекате тука да стигне па да ви се јавиме ама не знае кога ќе биде тоа оти чекале да се соберат не праќале едно по едно,и вика може и во Софија да се појде да се подигне ама за тоа што нема опција да се закаже не знаеше што да каже на тоа...вика ние оставаме да си одберете,ако сакате чекајте...и сеа иди биди паметен :/
ако си поднел преку амбасада во софија неме да ти го дадат уверението за државјанство и јас кога бев да го подигнам ми рекоа мора да го подигнам во амбасада

Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
#2 актуелни слики
Za ova prv pat slusam deka treba izvodi za podiganje na ukaz, druga rabota vo BG baraat standardni izvodi, ne megjunarodni, a tvoj izvod sekako imaat tamo, ne mi e jasno sto ke dokazuvas so izvodite koga vekje grazdanstvoto ti e izlezeno[DOUBLEPOST=1460413700][/DOUBLEPOST]
#2 актуелни слики
Za ova prv pat slusam deka treba izvodi za podiganje na ukaz, druga rabota vo BG baraat standardni izvodi, ne megjunarodni, a tvoj izvod sekako imaat tamo, ne mi e jasno sto ke dokazuvas so izvodite koga vekje grazdanstvoto ti e izlezeno

0210

шест
Член од
13 април 2015
Мислења
127
Поени од реакции
198
#2 актуелни слики
Од каде сега овие документи потребни,мене посредник ми рече само две слики различни од предходните и ништо друго...плус еве што пишува на сајтот на министерството:

Получаване на удостоверенија в изп'лнение на указ

Дирекција "Б'лгарско гражданство" издава удостоверијата и уведомленијата в изп'лнение на указ, подписани с'с с'рв'рен сертификат на Министерство на правос'дието. Образец на удостоверението може да видите: тук

Приемното време на дирекција „Б'лгарско гражданство” за издаване на удостоверенија за гражданство е:

ПОНЕДЕЛНИК, ВТОРНИК И СРјаДА от 09.30 до 12.00 ч.
Министерство на правос'дието – дирекција „Б'лгарско гражданство”
Софија, ул. „Аксаков” № 5

Удостоверение в изп'лнение на указ се получават само лично.

За получаване на удостоверение е необходимо лицето да представи:Документ за самоличност;

• Два броја актуални снимки за документи;
  • Вносна бележка за внесена д'ржавна такса за получаване на удостоверение по сметката на Министерство на правос'дието - БНБ ЦУ, BIC: BNBG BGSD, IBAN: BG09 BNBG 9661 3000 1737 01
Д'ржавните такси за получаване на удостоверение в изп'лнение на указ са както следва:

За лица, придобили или в'зстановили б'лгарското си гражданство:
  • 50 лв. – За лица които имат родител б'лгарски гражданин или са от б'лгарски произход.
  • 20 лв. - За лица до 18 годишна в'зраст и за учашти се до 26- годишна в'зраст (лицето трјабва да представи уверение, че е студент редовно обучение, от с'ответното учебно заведение)
  • 250 лв. - За други лица
200 лв - За лица, които са освободени от б'лгарско гражданство.

При получаване на удостоверението лицето трјабва да зајави адрес за регистрација в Република Б'лгарија.

Б'лгарски граждани, живеешти в чужбина, които не са вписани в регист'ра на населението и не могат да посочат адрес в Република Б'лгарија, могат да зајавјат служебнија адрес за регистрација - рајон "Средец" на гр. Софија.

Член од
17 септември 2014
Мислења
139
Поени од реакции
171
ако си поднел преку амбасада во софија неме да ти го дадат уверението за државјанство и јас кога бев да го подигнам ми рекоа мора да го подигнам во амбасада
Ako prasas vo ambasada ke ti kazat deka nemozes vo Sofija da go podignes, no jas imam nekolku drugari sto si go podignaa ukazot vo Sofija bez problem, samo si cekaa red zatoa sto nemaa zakazano[DOUBLEPOST=1460413927][/DOUBLEPOST]
Ako prasas vo ambasada ke ti kazat deka nemozes vo Sofija da go podignes, no jas imam nekolku drugari sto si go podignaa ukazot vo Sofija bez problem, samo si cekaa red zatoa sto nemaa zakazano

0210

шест
Член од
13 април 2015
Мислења
127
Поени од реакции
198
Ako prasas vo ambasada ke ti kazat deka nemozes vo Sofija da go podignes, no jas imam nekolku drugari sto si go podignaa ukazot vo Sofija bez problem, samo si cekaa red zatoa sto nemaa zakazano[DOUBLEPOST=1460413927][/DOUBLEPOST]
Ako prasas vo ambasada ke ti kazat deka nemozes vo Sofija da go podignes, no jas imam nekolku drugari sto si go podignaa ukazot vo Sofija bez problem, samo si cekaa red zatoa sto nemaa zakazano
Јас прашав денеска и таа рече ако сакаш може да чекаш туку ако сакаш оди подигни си го...но морам да кажам не беше баш уверлива зошто кога ја прашав дали ќе ми го дадат дека немам закажано и сум подал тука во амбасада ми рече,епа тогаш исчакај да ти се јавиме...Така да јас мислам во понеделник да одам и да си ја пробам среќата,зошто ни она не знаеше колку време ќе се чека да стигне тука

Член од
7 октомври 2014
Мислења
513
Поени од реакции
1.007
Za ova prv pat slusam deka treba izvodi za podiganje na ukaz, druga rabota vo BG baraat standardni izvodi, ne megjunarodni, a tvoj izvod sekako imaat tamo, ne mi e jasno sto ke dokazuvas so izvodite koga vekje grazdanstvoto ti e izlezeno[DOUBLEPOST=1460413700][/DOUBLEPOST]
Za ova prv pat slusam deka treba izvodi za podiganje na ukaz, druga rabota vo BG baraat standardni izvodi, ne megjunarodni, a tvoj izvod sekako imaat tamo, ne mi e jasno sto ke dokazuvas so izvodite koga vekje grazdanstvoto ti e izlezeno
I jas toa se mislam baska posrednikot edna kopa pasosi izvadi na luge so znam pa sigurno si ja znae rabotata toj mi rece dve novi sliki I da napisam na list obicen podatoci za mojata familija adresa na ziveenje I zavrsano skolo so imam i toe se ako imase takvs rabota sig ke mi kaze se da izvadam izvodi fala bogu ne vadi prv pat pasosi :)

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom