Кој народ?
Затоа ти толку се пењавиш по форумов, го сакаш назад времето од 2002-2006, времето кога сте имале најголема слобода?
Општа слобода можеби добиле двоглавите петлиња, иначе системот од секогаш бил ист. Македонски лидери на клиентелистички сендвич-партии, под слобода подразбираат: замена на противнички партиски кадар од институциите, со свој. И останување на власт. Ништо друго. Ни слобода, ни демократија, ни бутур.
Во 2002ра имаше полно оружје меѓу народот, албанците беа во еуфорија од како што веруваа издвојуваната победа, иако еден дел сеуште веруваше дека војната не требаше да се прекине.
И покрај тоа, од 2002-2006 не памтам да е убиен некој полицаец (се убиваа албанци меѓу себе)
Што ни се случи од 2006-2016 ... редовни меѓуетнички инциденти, судири на полицијата со вооружени груби, често поставување бомби за кои никој не одговорил сеуште, кревање тензии со цркви, енциклопедии, споменици од двете страни, преименувања на улици и школи, убиство на децата во Смилковци, прогласување на жени и старци за терористи кои војувале во Авганистан, редовно тужење на новинари и политичари и секако 5000 евра добивка, купување на медиуми (на којзнае каков начин), згаснување на емисии и медиуми, партизирање на полицијата (ослободување на приведени лица пред телевизиски камери, неосудување лица за палење на приватен имот, обид за прикривање убиство на младо момче, обид за штитење на двоен убиец со изнесување пред јавност на лажни информации, смртни случаи по болници или смрт на пациенти кои заради спора реакција на институциите починале, употреба на јазик кој шири етничка и верска омраза на лица кои се пријатели на власта.
Правата на албанците секако дека напредуваат, ние сме издржале и во потешки времиња, во времиња кога сме имале само 4 часа програма на албански јазик во вториот државен канал и ниеден друг озбилен медиум, низ цела држава сме имале вработени колку што сега имаме само во едно министерство, не сме имале универзитет, а сега и во Скопје ќе се отвори ... од оваа власт во однос со албанците не ми се допаѓа што според мене вештачки држат етнички тензии (од незнам кој причини), како и економските политики кои не ми се допаѓаат.
Но јас гледајќи од страна, оценувам дека како македонци доживувате регрес.