Борис Вангелов (председател на ДАБЧ):
„…Другијат голјам кр'г проблеми е, че за голјама част от б'лгарите в Македонија, в голјама част от б'лгарите в Албанија и в други наши обштности е нев'зможно да представјат по обективно исторически причини как'вто и да било документ за б'лгарски произход. За тјах може би един от вариантите е издаване на удостоверение от страна на организација на б'лгари. Там с'штествува един спис'к, предвиден в Закона за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија, един регист'р на такива организации. Засега две са вклјучени в този регист'р в нашата Агенција – Културно-информационнијат цент'р в Босилеград и Б'лгарскијат културен клуб – Скопие. Но к'м момента и те не издават удостоверенија, т'ј като не знајат какво ште се случи, когато преписката попадне в С'вета по гражданството. Макар че в С'вета по гражданството пост'пват стари преписки, в които фигурират такива удостоверенија, на мене не ми е известно каква им е с'дбата.“
јулијан Ангелов:
„Кој закон беше променен, че политиката на Министерството на правос'дието през последните две години беше променена? Или политиката на дирекција „Б'лгарско гражданство”? Кој закон? Ами Закон'т за б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија, има и чл. 2, и чл. 3. И идва един ден, в којто решаваме, че го т'лкуваме, заштото канадските визи… Аз мислја, че интересите на б'лгарите са по-важни от канадските визи.
Всичките тези нешта, които казахте, просто ме навеждат на мис'лта, че Министерството на правос'дието нјама желание да провежда национална политика спрјамо б'лгарските обштности зад граница. И за мене това е необјаснимо. На мене като представител на Патриотичнија фронт и като част от мнозинството, което е подкрепило това министерство и това правителство, просто ми е чудно в која д'ржава живеја. Значи за б'лгарските евреи може да се в'зстановјава б'лгарското гражданство – нјама проблем, за б'лгарските турци нјама проблем, а за б'лгарите б'лгари Б'лгарија има проблем. И докога така ште разс'ждаваме, аз не мога да разбера. […]
Как примерно един б'лгарин от букурештките села, които са 30 б'лгарски села около Букурешт, нјакои от тези села са с по 10 000 души, може да докаже, че е б'лгарин? По как'в начин ште се случи? Искам да разбера. Или банатските б'лгари католици как да докажат? Те не искат да ходјат да работјат в чужбина, те имат европејски паспорт. Но от С'вета по гражданство и поради становиштето на Министерството на правос'дието на 100 и колко банатски б'лгари им беше отказано б'лгарско гражданство. Това е срамен акт! Това не е политика на б'лгарска д'ржава!“