Македонска берза

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333
Дечки, а по која политика се водат фирмиве при плаќање дивиденда, има некои правила или делат кога на нив ќе им текне? Еве КМБ сега плаќа, но не и претходните години. Кои други компании ги преферирате поради дивидендата?

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Kompanii koi delat dividenda se ALK,USJE, MTUR, TEL, TNB, nesto sitno dava i VITA lani dade nesto malku i PPIV.Prvite 4 obicno sekoja godina delat dividenda, ama pa treba da se pratat izvestaite.Sto se odnesuva do pravilata div. delat samo kompanii koi se vo dobivka za minatata godina, zagubari po zakon ne smeat da delat dividenda, a i sto ke delat koga se vo zaguba?

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333
Kompanii koi delat dividenda se ALK,USJE, MTUR, TEL, TNB, nesto sitno dava i VITA lani dade nesto malku i PPIV.Prvite 4 obicno sekoja godina delat dividenda, ama pa treba da se pratat izvestaite.Sto se odnesuva do pravilata div. delat samo kompanii koi se vo dobivka za minatata godina, zagubari po zakon ne smeat da delat dividenda, a i sto ke delat koga se vo zaguba?
Значи ако земам 100 акции од КМБ може да очекувам околу 200€ годишно во дивиденда (што е околу 5%) и евентуално зголемување на вредноста на акциите. Секако подобра зделка е од штедење. :ojeaa:
А како стојат акциите на Реплек, стабилни се?

B

Bafra

Гостин
Значи ако земам 100 акции од КМБ може да очекувам околу 200€ годишно во дивиденда (што е околу 5%) и евентуално зголемување на вредноста на акциите. Секако подобра зделка е од штедење. :ojeaa:
А како стојат акциите на Реплек, стабилни се?
А ако земеш акции од ТЕТЕКС А.Д. или ТЕЛЕКОМ колку % принос од дивиденда ќе имаш :P .

Dar_Mak

ексцентрик
Член од
22 октомври 2010
Мислења
342
Поени од реакции
333
А ако земеш акции од ТЕТЕКС А.Д. или ТЕЛЕКОМ колку % принос од дивиденда ќе имаш :P .
Сега видов Тетекс платил 90 ден, а Телеком уште послабо, ама тие мислам имаат добар раст на акциите.

B

Bafra

Гостин
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
А што корист од тоа ако купам акции, ќе дели дивиденда и колку и дали тоа што им го зема БЕГ ќе си го повратат или .....
Колку што јас знам БЕГ воопшто нема капитал. Се работи за ДООЕЛ кој е регистриран со 5000 евра капитал и таму нема ништо
Сите вработени од Топлификација се презапослени во БЕГ и сега се преправаат дека се Руси. Таквиот БЕГ ја изнајмил Топлификација за милион евра годишно
Но и понатаму имот на Топлификација се сите топлани кој се изнајмени да работат за БЕГ
Сега акциите на Топлификација чинат 10 евра, а порано чинеаа 300 евра и сега е шанса ефтино да се купат акции на Топлификација

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Dali nekoj znae da mi kaze pri prodazba na akcii i ostvaruvanje na kapitalna dobivka treba nesto da se odnese vo UJP ili ne ? Ja prasuvav tamu i mi kazaa posto danok na kapitalna dobivka nema do kraj na 2018 ne se nosi nisto i ne se pisuva vo danocna prijava ama nesto ne sum siguren deka moze taka.Ako nekoj ima skoro prodavano akcii neka kaze kako odi procedurata so ovaa rabota.:unsure:

Член од
16 мај 2014
Мислења
462
Поени од реакции
370
Dali nekoj znae da mi kaze pri prodazba na akcii i ostvaruvanje na kapitalna dobivka treba nesto da se odnese vo UJP ili ne ? Ja prasuvav tamu i mi kazaa posto danok na kapitalna dobivka nema do kraj na 2018 ne se nosi nisto i ne se pisuva vo danocna prijava ama nesto ne sum siguren deka moze taka.Ako nekoj ima skoro prodavano akcii neka kaze kako odi procedurata so ovaa rabota.:unsure:
[DOUBLEPOST=1460364808][/DOUBLEPOST]
Taka e nema danok na kapitalna do kraj na 2018 i ne se podnesuva akontativna prijava i ne se prijavuva vo godisna danocna prijava.Vo godisna se prijavuva samo prihod od dividenda.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
Fala idadija ne bev siguren deka moze taka,a posto so UJP nema sala si vikam poarno da se informiram dobro.

Член од
10 април 2013
Мислења
1.118
Поени од реакции
714
OHB. stvarno iznenadi so dividenda , no kako stojat rabotite za ponatamu t.e. go ima li nekoj procitano planot za narednite godini ,dali i dogodina bi delele dividenda? Ako ima i ponatamu dividenda togas so P/E 2.6 e mnogu podobra opcija od KMB .

Kajgana Shop

На врв Bottom