zokata ke ti pratam broj vo inbox kontaktiraj meпрепорака за некој брокер
Значи ако земам 100 акции од КМБ може да очекувам околу 200€ годишно во дивиденда (што е околу 5%) и евентуално зголемување на вредноста на акциите. Секако подобра зделка е од штедење.Kompanii koi delat dividenda se ALK,USJE, MTUR, TEL, TNB, nesto sitno dava i VITA lani dade nesto malku i PPIV.Prvite 4 obicno sekoja godina delat dividenda, ama pa treba da se pratat izvestaite.Sto se odnesuva do pravilata div. delat samo kompanii koi se vo dobivka za minatata godina, zagubari po zakon ne smeat da delat dividenda, a i sto ke delat koga se vo zaguba?
А ако земеш акции од ТЕТЕКС А.Д. или ТЕЛЕКОМ колку % принос од дивиденда ќе имаш .Значи ако земам 100 акции од КМБ може да очекувам околу 200€ годишно во дивиденда (што е околу 5%) и евентуално зголемување на вредноста на акциите. Секако подобра зделка е од штедење.
А како стојат акциите на Реплек, стабилни се?
Сега видов Тетекс платил 90 ден, а Телеком уште послабо, ама тие мислам имаат добар раст на акциите.А ако земеш акции од ТЕТЕКС А.Д. или ТЕЛЕКОМ колку % принос од дивиденда ќе имаш .
А што корист од тоа ако купам акции, ќе дели дивиденда и колку и дали тоа што им го зема БЕГ ќе си го повратат или .....Топлификација оствари големи профити
http://www.biznisvesti.mk/toplifikatsija-ostvari-pozitiven-finansiski-rezultat-za-period-januari-dekemvri-2015godina/
Колку што јас знам БЕГ воопшто нема капитал. Се работи за ДООЕЛ кој е регистриран со 5000 евра капитал и таму нема ништоА што корист од тоа ако купам акции, ќе дели дивиденда и колку и дали тоа што им го зема БЕГ ќе си го повратат или .....
[DOUBLEPOST=1460364808][/DOUBLEPOST]Dali nekoj znae da mi kaze pri prodazba na akcii i ostvaruvanje na kapitalna dobivka treba nesto da se odnese vo UJP ili ne ? Ja prasuvav tamu i mi kazaa posto danok na kapitalna dobivka nema do kraj na 2018 ne se nosi nisto i ne se pisuva vo danocna prijava ama nesto ne sum siguren deka moze taka.Ako nekoj ima skoro prodavano akcii neka kaze kako odi procedurata so ovaa rabota.
Taka e nema danok na kapitalna do kraj na 2018 i ne se podnesuva akontativna prijava i ne se prijavuva vo godisna danocna prijava.Vo godisna se prijavuva samo prihod od dividenda.Dali nekoj znae da mi kaze pri prodazba na akcii i ostvaruvanje na kapitalna dobivka treba nesto da se odnese vo UJP ili ne ? Ja prasuvav tamu i mi kazaa posto danok na kapitalna dobivka nema do kraj na 2018 ne se nosi nisto i ne se pisuva vo danocna prijava ama nesto ne sum siguren deka moze taka.Ako nekoj ima skoro prodavano akcii neka kaze kako odi procedurata so ovaa rabota.