Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
Како може да ти наметнува своја Волја преку форум бе човече?! Исто како што вашите молитви ни помагаат на нас што не сме верници да се преобратиме, ете така?! :)

Имам видено повеќе животински особини кај луѓе што се членови на црквата меѓу кој имаше и силување и насилство, како сведок на тоа во животот ми беше многу тешко ама благодарение на тоа секогаш стојам на страна од вашите безмислени догми. А исто така доста животински е да свириш на некој додека игра и во тоа да гледаш некоја забава како што вие во вашите домино-фетиш религии така правите. Што има животински во тоа Човекот да си ја открива својата вистинска суштина? Ете гледаш некој луѓе бараат суштина, ти ако си се откажал и чекаш на друг да ти ја каже, океј! :)

Искулирај малце Свети Оче :)...
Jas ne rekov deka nekoj na nekogo nametnuva volja.Tuku toa ,,Pravi sto ti e volja i toa neka bide cel zakon'' koe vodi do samounistvuanje na covekot so razno razni poroci i drugi destruktivni raboti.
Ako si Hristijanin toa ne znaci deka si najdobar,najgolem,najsuper i se toa naj naj vo pozitivna smisla.Naprotiv,treba da si skromen,da priznavas deka si gresen kako i site,da ne bides gord itn.Sto znaci takvi ima segde,ama ovde na forumov,i vo zivo sum primetil deka onie sto se protiv Bog,se odnesuvaat kako divi zivotni.Gledaj go na primer ispisimus.Se drobi od nervoza koga me citira i MORA da upotrebi navredliv zbor ili da kaze recenica so navredliva konotacija.
Eve ti go moderatorot ateist.Saka da kaze deka on e super intelegenten a jas sum bil glup zosto sum Hristijanin.Kako sto gledas jas ne mu replicirav za da go navredam so ista namera.I sega jas treba zaradi nego site ateisti da gi smetam za zivotni koi ne go kontroliraat svojot nervnen sistem?

Не знаев каде да го поставам прашањево,но со оглед на тоа што оваа тема е пофреквентно посетена и пообјективно дискутирана го постирам тука.

Крузификција или Крузи-Фикција?

36 While they were still talking about this, Jesus himself stood among them and said to them,“Peace be with you.”

37 They were startled and frightened, thinking they saw a ghost.

Luke 24:36-37

Тие МИСЛЕЛЕ дека виделе дух,бидејќи слушнале дека е распнат и мртов веќе 3 дена(не биле очевидци на настанот). Нивното убедување дека Исус е мртов или жив е предмет на шпекулација а не на факт.

Затоа Марк вели:

Mark 14:50
Then all his disciples deserted him and ran away.

Ниеден од апостолите не биле сведоци на неговото распнување и смрт.Се е предмет на шпекулација а не факт.
После шпекулација дека Исус е распнат и мртов веќе 3 дена,нормално е дека прво што ќе ти падне на памет е дека е “дух“. Исус затоа ги разубедува дека всушност тој не е дух.

Затоа Исус вели :

Luke 24:39
39 Look at my hands and my feet. It is I myself! Touch me and see;a ghost does not have flesh and bones, as you see I have.”

Тој со овој говор ги побива нивните помисли дека е дух,и им вели духот нема месо и коски,како што гледате јас имам.

Потоа им вели:

Luke 24:41-43
41 And while they still did not believe it because of joy and amazement, he asked them,“Do you have anything here to eat?”42 They gave him a piece of broiled fish,43 and he took it and ate it in their presence.

Апостолите пресреќни што го гледале,неможеле да веруваат на нивните очи.Исус додатно ги побива нивните сомнежи дека е дух со тоа што ги замолува за храна.

Му дадоа риба,и тој ја ИЗЕДЕ пред нивни очи.

Потоа:

Acts 1:3
3 After his suffering, he presented himself to them and gave many convincing proofs that he was alive. He appeared to themover a period of forty days and spoke about the kingdom of God.

После неговото патење им даде многу УВЕРЛИВИ ДОКАЗИ дека беше ЖИВ.

Mark 16:11
11 When they heard that Jesus was alive and that she had seen him, they did not believe it.

Тука исто,и кога слушнаа дека е Исус жив и дека таа го виде(Марија Магдалена во случајов),не веруваа.

Библијата посочува уште многу пасуси кои пренесуваат дека Исус бил всушност жив,но засега мислам дека се доволно.
Додатен фактор е што никаде не е документиран неговиот гроб нити постојат конктретни историски докази за постоењето на истиот.

Како црквата ги интерпретира горепосочениве цитати? Дали е во конфликт со своето сфаќање и интепретација на истите?
Дали е можно да Исусовото воскреснување да е всушност само шпекулација а не и реалност?

Jas ne rekov deka nekoj na nekogo nametnuva volja.Tuku toa ,,Pravi sto ti e volja i toa neka bide cel zakon'' koe vodi do samounistvuanje na covekot so razno razni poroci i drugi destruktivni raboti.
Ako si Hristijanin toa ne znaci deka si najdobar,najgolem,najsuper i se toa naj naj vo pozitivna smisla.Naprotiv,treba da si skromen,da priznavas deka si gresen kako i site,da ne bides gord itn.Sto znaci takvi ima segde,ama ovde na forumov,i vo zivo sum primetil deka onie sto se protiv Bog,se odnesuvaat kako divi zivotni.Gledaj go na primer ispisimus.Se drobi od nervoza koga me citira i MORA da upotrebi navredliv zbor ili da kaze recenica so navredliva konotacija.
Eve ti go moderatorot ateist.Saka da kaze deka on e super intelegenten a jas sum bil glup zosto sum Hristijanin.Kako sto gledas jas ne mu replicirav za da go navredam so ista namera.I sega jas treba zaradi nego site ateisti da gi smetam za zivotni koi ne go kontroliraat svojot nervnen sistem?

Ти можеш да имаш интелект и капацитет не викам јас не, тоа што си роден во христијанска фамилија не значи дека си туп и глуп ама дефинитивно ми го кршиш филмот со тоа што си останал да веруваш во тие догми и покрај капацитетот што го имаш. Јбг, секој по својот пат. Па сто пати ти имаат напишано дека Прави што ти е Волја не значи прави што сакаш. Јас не сум декларативно Телемит да зборувам за Телема ама барем можеш да погледнеш подобро во некој работи. Ама како што јас знам дефинитивно телемитите не се уништуваат со наркотици како што ти се тоа причинува во твојот ум, демек владиката не се уништува со ракија и вино и што? Гледај ја реалноста, од секое мислење ти прават комедија, е тоа е доволен доказ дека дечките имаат кликер... и баш ми се кул, мада и јас имам расправии со нив знаеш, како ќе постигнеме напредок ако не се расправаме??? :)

Туку глеј ти спаси се од ова христијанството, btw немој само да мислиш дека те искушувам како сатана брат и дека ти наметнувам моја војла :P

Последно уредено од модератор:
Ти можеш да имаш интелект и капацитет не викам јас не, тоа што си роден во христијанска фамилија не значи дека си туп и глуп ама дефинитивно ми го кршиш филмот со тоа што си останал да веруваш во тие догми и покрај капацитетот што го имаш. Јбг, секој по својот пат. Па сто пати ти имаат напишано дека Прави што ти е Волја не значи прави што сакаш. Јас не сум декларативно Телемит да зборувам за Телема ама барем можеш да погледнеш подобро во некој работи. Ама како што јас знам дефинитивно телемитите не се уништуваат со наркотици како што ти се тоа причинува во твојот ум, демек владиката не се уништува со ракија и вино и што? Гледај ја реалноста, од секое мислење ти прават комедија, е тоа е доволен доказ дека дечките имаат кликер... и баш ми се кул, мада и јас имам расправии со нив знаеш, како ќе постигнеме напредок ако не се расправаме??? :)

Туку глеј ти спаси се од ова христијанството, btw немој само да мислиш дека те искушувам како сатана брат и дека ти наметнувам моја војла :P
Jas veruvam vo toa zatoa sto gi gledam delata na toa vo realnosta.Zatoa sto toa e i naucno dokazano.Da,roden sum vo Hristijanska familija,no Hristijanin sum kako sto rekov zaradi faktite a ne zaradi tradicijata.
Ne rekov deka se narkomani,tuku deka takva koncepcija imal i satanata vo Edem koga im rekol na Eva ,,Ne,vie nema da umrete''.Istoto ti e i ova.. ne,nema da ti bide nisto ako so glava go rusis sekoj zid.
Komedija mi pravat velis.. Da, se slozuvam.Sto drugo moze da pravat koga im sozdavam frustracija i koga ne zboruvaat so silata na vistinata?... bi me cudelo ako ne pravea taka.
Изменето од Модератор
Gledaj ti vrati se na praviot pat,dodeka imas vreme a vremeto leta kako avion.Zosto e strasno ona sto ke se slucuva posle fizickata smrt.

Последно уредено од модератор:
Jas veruvam vo toa zatoa sto gi gledam delata na toa vo realnosta.Zatoa sto toa e i naucno dokazano.Da,roden sum vo Hristijanska familija,no Hristijanin sum kako sto rekov zaradi faktite a ne zaradi tradicijata.
Ne rekov deka se narkomani,tuku deka takva koncepcija imal i satanata vo Edem koga im rekol na Eva ,,Ne,vie nema da umrete''.Istoto ti e i ova.. ne,nema da ti bide nisto ako so glava go rusis sekoj zid.
Komedija mi pravat velis.. Da, se slozuvam.Sto drugo moze da pravat koga im sozdavam frustracija i koga ne zboruvaat so silata na vistinata?... bi me cudelo ako ne pravea taka.
Kliker imaat? hh...
Gledaj ti vrati se na praviot pat,dodeka imas vreme a vremeto leta kako avion.Zosto e strasno ona sto ke se slucuva posle fizickata smrt.

Ти си достоен за многу повеќе од ова, те сакам. :)

Ako si Hristijanin toa ne znaci deka si najdobar,najgolem,najsuper i se toa naj naj vo pozitivna smisla.Naprotiv,treba da si skromen,da priznavas deka si gresen kako i site,da ne bides gord itn.
Треба, треба, треба..... да, се изнаслушав што треба ама побргу игла во пласт сено ќе најдеш отколку да најдеш таков христијанин што и прави како што “треба“
Тајголеми нарко дилери...... христијани
Најголеми убијци......... христијани
Што натаму да се каже.
Тоа прави што ти е волја да го разбереше немаше да траскаш глупости. Поголемо самоуништување од христијансто ни имало ни ќе има.
Sto znaci takvi ima segde,ama ovde na forumov,i vo zivo sum primetil deka onie sto se protiv Bog,se odnesuvaat kako divi zivotni.Gledaj go na primer ispisimus.Se drobi od nervoza koga me citira i MORA da upotrebi navredliv zbor ili da kaze recenica so navredliva konotacija.
А да си го видеше животинското во себе? Демек не зборуваш навредливо? Не памтиш неколку поста или делумно или целосно што ти ги избришав? Па вклучително и овој?
Не, не е до тебе, до христијанството ви е.
Кај само кукаш па уште и лажеш. Наведи каде јас тоа сум ти рекол тебе глуп. Да ја извадам пораката што сам си ја избриша па да видат сите кој кого нарекува глуп? Или кратко ти е сеќавањето?
Дечко контролирај си ги ти сопствените живци. 99 % од постовите ти се навредливи и со лични квалификации кон некого. Сериозно размислувам да побарам од администрација да добиеш тртајна забрана на подфорум религија, доколку не се смириш малку.

hh...............

Od koe poveke?

Тоа и ти велам, ти не се осмелуваш да погледнеш подалеку од она што ти е веќе наметнато. Еве јас ти велам дека те сакам, место тоа да ти го каже некој имагиниран тип, јас те сакам вистински. Нема да ти наметнувам ништо, баш ваков каков што си.:backa: :rolleyes::):tapp:

Треба, треба, треба..... да, се изнаслушав што треба ама побргу игла во пласт сено ќе најдеш отколку да најдеш таков христијанин што и прави како што “треба“
Тајголеми нарко дилери...... христијани
Најголеми убијци......... христијани
Што натаму да се каже.
Тоа прави што ти е волја да го разбереше немаше да траскаш глупости. Поголемо самоуништување од христијансто ни имало ни ќе има.

А да си го видеше животинското во себе? Демек не зборуваш навредливо? Не памтиш неколку поста или делумно или целосно што ти ги избришав? Па вклучително и овој?
Не, не е до тебе, до христијанството ви е.

Кај само кукаш па уште и лажеш. Наведи каде јас тоа сум ти рекол тебе глуп. Да ја извадам пораката што сам си ја избриша па да видат сите кој кого нарекува глуп? Или кратко ти е сеќавањето?
Дечко контролирај си ги ти сопствените живци. 99 % од постовите ти се навредливи и со лични квалификации кон некого. Сериозно размислувам да побарам од администрација да добиеш тртајна забрана на подфорум религија, доколку не се смириш малку.
Za prviot post.Pa normalno deka se koga HRISTIJANSTVOTO E NAJGOLEMA SVETSKA RELIGIJA... sigurno nema monasite na Tibet da bidat toa ili eskimite.Samo sto da si krsten e edno,a da zivees kako Hristijanin e sosema drugo.Taka da,nemozes da generaliziras.E sea ti sto imas frustracii od Hristijanstvoto toa e drugo...
Za vtoroto.Ne postoi post kako kaj vasite kade jas prv nekogo od cista mira sum navredil.Drugo,mnogu pati i ne sum reagiral,kako na tebe minatiot pat koga me navredi.Za razlika od vas koi ne postoi takvo nesto od denot koga ste se registrirale na ovoj forum.

Pa ne rece direktno ama koga te prasav vo privatna poraka,zasto nemase hrabrost da objasnis sto ti znaci recenicata tuku SFATI KAKO SAKAS... zosto sekogas se kriete zad toj kukavicluk? koga vi odgovara ste toa sto ste,koga ne,covek ne znae dali so vas razgovara ili so nekoj drug...

Pobaraj,te molam da pobaras! Ama prethodno,AKO IMAS HRABROST sekako,ZAMOLI JA ISTATA TAA ADMINISTRACIJA DA GI POGLEDNE TVOITE POSTOVI EDNO 10,20 STRANI PONATAMU...[DOUBLEPOST=1459287730][/DOUBLEPOST]
Тоа и ти велам, ти не се осмелуваш да погледнеш подалеку од она што ти е веќе наметнато. Еве јас ти велам дека те сакам, место тоа да ти го каже некој имагиниран тип, јас те сакам вистински. Нема да ти наметнувам ништо, баш ваков каков што си.:backa: :rolleyes::):tapp:
Hhh.. a jas pa gi sakam site ovde kako braka po Hrista,zatoa sto site se gresni a so niv i jas i za toa jas nikogo ne mrazam,iako cesto znam da bidam ostar vo komunikacijata so niv.Sepak,nikogas ne sum pocustvuval omraza sprema nikogo ovde tuku naprotiv.Jas ne usloviv nikogo ovde...
Fala,i jas te sakam kako brat po Hrista :)

Последно уредено:
Za prviot post.Pa normalno deka se koga HRISTIJANSTVOTO E NAJGOLEMA SVETSKA RELIGIJA... sigurno nema monasite na Tibet da bidat toa ili eskimite.Samo sto da si krsten e edno,a da zivees kako Hristijanin e sosema drugo.Taka da,nemozes da generaliziras.E sea ti sto imas frustracii od Hristijanstvoto toa e drugo...
Za vtoroto.Ne postoi post kako kaj vasite kade jas prv nekogo od cista mira sum navredil.Drugo,mnogu pati i ne sum reagiral,kako na tebe minatiot pat koga me navredi.Za razlika od vas koi ne postoi takvo nesto od denot koga ste se registrirale na ovoj forum.

Pa ne rece direktno ama koga te prasav vo privatna poraka,zasto nemase hrabrost da objasnis sto ti znaci recenicata tuku SFATI KAKO SAKAS... zosto sekogas se kriete zad toj kukavicluk? koga vi odgovara ste toa sto ste,koga ne,covek ne znae dali so vas razgovara ili so nekoj drug...

Pobaraj,te molam da pobaras! Ama prethodno,AKO IMAS HRABROST sekako,ZAMOLI JA ISTATA TAA ADMINISTRACIJA DA GI POGLEDNE TVOITE POSTOVI EDNO 10,20 STRANI PONATAMU...[DOUBLEPOST=1459287730][/DOUBLEPOST]
Hhh.. a jas pa gi sakam site ovde kako braka po Hrista,zatoa sto site se gresni a so niv i jas i za toa jas nikogo ne mrazam,iako cesto znam da bidam ostar vo komunikacijata so niv.Sepak,nikogas ne sum pocustvuval omraza sprema nikogo ovde tuku naprotiv.Jas ne usloviv nikogo ovde...
Fala,i jas te sakam kako brat po Hrista :)

Ако мислиш дека сум грешен тогаш не ме сакај, не мора. Јас не те навредувам така, а ти си даваш слобода да ме сметаш за грешен. Ок не е некој проблем... те сакам! За џабе љубовта не е безусловна, а? :) <3

:tapp: Велиш да не генерализирам а ти генерализираш.
Немам јас никакви фрустрации момак од ништо, твоите се од километар видливи. Не знам само што ли мака си видел ти од атеисти. Веројатно некој атеист како мал те истепал.
Тебе изгледа македонскиот слабо а? Ти знаеш што е приватна порака? Во приватна порака што сакам ќе ти кажам, па и да те отерам...... и тоа не е казниво. Но објавување на приватна порака и тоа како е казниво.
Pobaraj,te molam da pobaras! Ama prethodno,AKO IMAS HRABROST sekako,ZAMOLI JA ISTATA TAA ADMINISTRACIJA DA GI POGLEDNE TVOITE POSTOVI EDNO 10,20 STRANI PONATAMU...
Толку се изнаудира в гради со таа храброст. Кажи кога ти е роденден да ти купам огледало. Да се погледнеш малку, да си го видиш ѕверот во тебе.
Ако ти имаш храброст погледни ги тие наводни 10, 20 страни и кажи каде сум те навредил. Ама тоа нема да го најдеш, не постои. Очигледно е дека лажеш.

Ако мислиш дека сум грешен тогаш не ме сакај, не мора. Јас не те навредувам така, а ти си даваш слобода да ме сметаш за грешен. Ок не е некој проблем... те сакам! За џабе љубовта не е безусловна, а? :) <3
Hah! :D
Hristovata crkva t.e Biblijata velat deka Eden e toj vo covekovata istorija sto bil,e, i ke bide bezgresen,taka da jas se drzam do toa.Nema bezgresen sto znaci,naprotiv,mene kako Hristijanin toa me motivira da bidem ovde na Kajgana i da go kazuvam toa sekogas na onie koi so umisla gresat.Ne znam od kade ti e ubeduvanjeto deka mislam deka covek treba da e bezgresen pa da go sakam.....................................................................
Niti rekov takvo nesto niti sugerirav a pak toa go prestavi kako da sum go rekol..

Hah! :D
Hristovata crkva t.e Biblijata velat deka Eden e toj vo covekovata istorija sto bil,e, i ke bide bezgresen,taka da jas se drzam do toa.Nema bezgresen sto znaci,naprotiv,mene kako Hristijanin toa me motivira da bidem ovde na Kajgana i da go kazuvam toa sekogas na onie koi so umisla gresat.Ne znam od kade ti e ubeduvanjeto deka mislam deka covek treba da e bezgresen pa da go sakam.....................................................................
Niti rekov takvo nesto niti sugerirav a pak toa go prestavi kako da sum go rekol..

Јас не носам на себе никаков грев бе друже, не знам што те учеле таму во тоа литургиите ама не си ти тој што треба гревот да ми го мериш. А не сум ни јас тој слободата што ти ја давам или земам, затоа се што можам е те оставам да си одиш по својата патека ама ќе ти кажам дека си многу грешка ако мислиш дека сум грешник, посебно не пред некој си бог. Јас сум Бог поврзан со други Божества, ако сакаш да ,,грешиме" заедно океј, ако сакаш да осудуваме луѓе на кантар ондак си на грешка адреса. Твое си е... :)

@SpaceTraveler @GhostLeader вратете се на тема на дискусија, не е било кој член на форумов за дискусија. Следни коментари со лични препукувања ќе казнувам.

Јас не носам на себе никаков грев бе друже, не знам што те учеле таму во тоа литургиите ама не си ти тој што треба гревот да ми го мериш. А не сум ни јас тој слободата што ти ја давам или земам, затоа се што можам е те оставам да си одиш по својата патека ама ќе ти кажам дека си многу грешка ако мислиш дека сум грешник, посебно не пред некој си бог. Јас сум Бог поврзан со други Божества, ако сакаш да ,,грешиме" заедно океј, ако сакаш да осудуваме луѓе на кантар ондак си на грешка адреса. Твое си е... :)
Prvo ne ti e pametno,mene,koj nekolku pati go procituva svojot post pred da go postira, da mi gi izvrtuvas recenicite i konotacijata na toa sto sakam da go kazam.
Vtoro,a se odnesuva na prvoto,toa ti sto veruvas za sebe e edno.No jas nikade ne rekov niti se nafativ ''da ti go meram grevot'' tuku kazav deka site se gresni.Taka da te molam nemoj da gi izvrtuvas moite recnici i da me vodis u pogresni vodi..
Sto se odnesuva za ponudata ''da gresime''.
Za mene, postot i molitvata se tolku dobra duhovna hrana sto ne bi gi dal za nikakov drug tip na zivot.
P.S da go pocituvame MODERATOROT i mislam deka nema potreba ponatamu za ova da zborime.Ima privatna poraka pa moze tamu da se izjasnis.Ako sakas sekako.

Последно уредено:
Back
На врв Bottom