Помош, проблеми, прашања, совети...

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Имам DELL Inspiron N5110 лаптоп купен од Т-Хоме во 2012 година на договор. Батеријата му цркна после 4 години користење а лаптопот има гаранција од 5 години односно до 2017 година. Дали батеријата подлежи на оваа гаранција и дали доколку се обратам до Т-Хоме би ми ја замениле? Или да се обратам дирекно до ДЕЛ?

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.610
Поени од реакции
59.412
Имам DELL Inspiron N5110 лаптоп купен од Т-Хоме во 2012 година на договор. Батеријата му цркна после 4 години користење а лаптопот има гаранција од 5 години односно до 2017 година. Дали батеријата подлежи на оваа гаранција и дали доколку се обратам до Т-Хоме би ми ја замениле? Или да се обратам дирекно до ДЕЛ?
Нa гaрaнтниoт лист не пишувa вo кoи случaи ти вaжи гaрaнцијaтa, a вo кoи не?

iksimkd

ШшшШшшШ...
Член од
31 јули 2007
Мислења
5.000
Поени од реакции
2.184
Нa гaрaнтниoт лист не пишувa вo кoи случaи ти вaжи гaрaнцијaтa, a вo кoи не?
Не сум проверил на гарантниот лист заборавив каде е, меѓутоа на веб страната на дел кога ќе го напишам service tag бројот на лаптопот ми пишува дека гаранција има до Август 2017 година и пишува for parts only. Ова би требало да значи дека и батеријата спаѓа во делови ама незнам. Мислам дека најдобро ќе биде да контактирам дирекно со дел.

Член од
12 јули 2011
Мислења
869
Поени од реакции
424
Garancijata na lap topot i negovite sostavni delovi ti e 5 godini. Garancijata na baterijata i polnacot kako potrosni materijali kaj sekoj proizvoditel e samo 6 meseci, a kaj Dell imam sretnato nekade i po 1 godina, no nikade poveke od toa... I toa ti e taka kaj site uredi ( lap topi, telefoni, tableti i sl. ) od sekoja marka... Uredite imaat garancii od 2, 3 pa i 5 god., no bateriite i polnacite samo 6 meseci... Ako si ja koristel baterijata sekojdnevno, dobro ti izdrzala tolku...

Sent from my HUAWEI GRA-L09 using Tapatalk

S

StormRage

Гостин
Не сум проверил на гарантниот лист заборавив каде е, меѓутоа на веб страната на дел кога ќе го напишам service tag бројот на лаптопот ми пишува дека гаранција има до Август 2017 година и пишува for parts only. Ова би требало да значи дека и батеријата спаѓа во делови ама незнам. Мислам дека најдобро ќе биде да контактирам дирекно со дел.
Имам ист таков лаптоп шо би значело гаранцијата е генерално иста. Лаптопот има 5 години, полначот 3, батеријата една година гаранција. Така да, немаш гаранција сигурно.
За да контактираш со Dell, провери преку Lancom/ITD.mk/makpetrol можеш директ да провериш кој го носел лаптопот :)

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ko ke go uklucam izlegva ova rebot ..
Kazvajte care
Или ти цркнал хард дискот или ти е оштетен бут секторот.
Влези во БИОС и види дали ти го гледа хард дискот таму.
Ако го гледа, смени од АХЦИ во ИДЕ и пробај да инсталираш Вин пак.
Ако не го гледа, провери ги сите кабли, ако не го гледа и после тоа, пиши пропало.

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.435
Поени од реакции
8.561
Или ти цркнал хард дискот или ти е оштетен бут секторот.
Влези во БИОС и види дали ти го гледа хард дискот таму.
Ако го гледа, смени од АХЦИ во ИДЕ и пробај да инсталираш Вин пак.
Ако не го гледа, провери ги сите кабли, ако не го гледа и после тоа, пиши пропало.
Не се гледа хардискот и ги проверив каблите :( сега шо по паметно да земам цело куќиште или да сменам хард диск ? сегашниот беше 512 дали ќе има мака да клам појак или нема врска

Член од
12 мај 2009
Мислења
5.832
Поени од реакции
2.927
Не се гледа хардискот и ги проверив каблите :( сега шо по паметно да земам цело куќиште или да сменам хард диск ? сегашниот беше 512 дали ќе има мака да клам појак или нема врска
Гледај уште еднаш во биосот за хард дискот дали има или барем да покажува макар и 1 гига меморија во хардот мора да има да не си пропуштил и ако поакажува така тогаш до матичната му дошол крајот,а ако пак не покажува воопшто хард диск тогаш да го смениш само хардот. И мене ми се случено и го сменив матичната .

gade

Augustus
Член од
12 април 2008
Мислења
4.850
Поени од реакции
5.169
Ако остатокот од компонентите ти е во добра состојба, тогаш можеш да смениш само хард диск.
Нема да имаш мака ако ставиш поголем од 500ГБ, види што ти одговара најмногу.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
Дечки во рок од 5 месеци по вторпат ми цркнува напојување(додуша првото што цркна беше 5 години негде старо). Купив сега Кулер Мастер, си дадов 2500 денари и еве вечерва пак ми се појави ист проблем, при уклучување/рестартирање дава гласен звук вентилаторот од компјутерот,како и при нормално уклучување и почнуваат нормално да си работат компонентите, а мониторот не дава слика и по 10тина секунди си се ребутира сам и така до бескрај додека не го исклучам јас. Го исклучив компјутерот, го ресетирав прекинувачот на напојувањето и запали од прва.

Можно е нешто да е до струјата/штекерот или пак продолжителниот кабел да не влече доволно струја(стар е околу 6 години)? Компјутерот ми е приклучен на продолжителен кабел со 6 приклучоци од кои 5 користам 24/.7, а на 6тиот го полнам телефонот, а пак продолжителниот ми е приклучен на дупли штекер, кој е единствен на тој ѕид во собата, на паралелниот ѕид има уште 2 обични и еден трофазен.

S

StormRage

Гостин
Дечки во рок од 5 месеци по вторпат ми цркнува напојување(додуша првото што цркна беше 5 години негде старо). Купив сега Кулер Мастер, си дадов 2500 денари и еве вечерва пак ми се појави ист проблем, при уклучување/рестартирање дава гласен звук вентилаторот од компјутерот,како и при нормално уклучување и почнуваат нормално да си работат компонентите, а мониторот не дава слика и по 10тина секунди си се ребутира сам и така до бескрај додека не го исклучам јас. Го исклучив компјутерот, го ресетирав прекинувачот на напојувањето и запали од прва.

Можно е нешто да е до струјата/штекерот или пак продолжителниот кабел да не влече доволно струја(стар е околу 6 години)? Компјутерот ми е приклучен на продолжителен кабел со 6 приклучоци од кои 5 користам 24/.7, а на 6тиот го полнам телефонот, а пак продолжителниот ми е приклучен на дупли штекер, кој е единствен на тој ѕид во собата, на паралелниот ѕид има уште 2 обични и еден трофазен.
пак да купуваш cooler master :D jk (мислам, од лично искуство не би земал ништо слично али океј)

Кабелот моеш лесно да го провериш ама мене ми мириса дека си земал послабо напојување него шо уствари ти треба... стај тука конфигурација и која ватажа ти е напојувањето.

Член од
1 март 2010
Мислења
7.888
Поени од реакции
14.441
пак да купуваш cooler master :D jk (мислам, од лично искуство не би земал ништо слично али океј)

Кабелот моеш лесно да го провериш ама мене ми мириса дека си земал послабо напојување него шо уствари ти треба... стај тука конфигурација и која ватажа ти е напојувањето.
Епа сабота беше, ако не земев кулер мастер ќе бев цел викенд без компјутер :D

upload_2016-3-31_16-18-29.png

Плус графичка AMD Radeon HD 7700.

Иначе на продолжителниот целосно фул со приклучоци, не ми полнеше мобилниот, го извадив фиксниот телефон и сега имам три слободни приклучоци, на четвртиот телефонот си полни нормално. Ваљда не влечи доволно струја продолжителниот и плачи за нов?

S

StormRage

Гостин
Епа сабота беше, ако не земев кулер мастер ќе бев цел викенд без компјутер :D

Прегледај го приврзокот 142574

Плус графичка AMD Radeon HD 7700.

Иначе на продолжителниот целосно фул со приклучоци, не ми полнеше мобилниот, го извадив фиксниот телефон и сега имам три слободни приклучоци, на четвртиот телефонот си полни нормално. Ваљда не влечи доволно струја продолжителниот и плачи за нов?
По ова шо си го ставил тука, според кулермастер калкулаторот ти требаат околу 260W напојување... за 2600 валда си земал некое шо е по real power... Не би требало да имаш проблеми таму. Пробај директно на штек закачи го и види дали ќе има проблеми
btw шо напојување имаш?

Член од
28 август 2009
Мислења
1.529
Поени од реакции
3.174
Момци, имам глуп проблем. Си земав нови слушалки пред некој 2 саати, си работат, топ се, ама од време на време ги избацува ( ми се појавува доле нотификација You have unplugged a dеvice ; и после 2-3 секунди You just plugged a device...) а не ги чепкам воопшто, пуштам пример песна и ова се дешава.. играм цс и истото пак, 2-3 секунди немам па имам саунд.. Шо е фрката?

Kajgana Shop

На врв Bottom