Прашање за Христијанството III

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.148
Поени од реакции
3.384
Некој што се разбира да ми одговори.

Пред некој ден почина баба ми, па сега проблем е колку дена требало да гори свеќате навечер, поточно прашањето ми е колку дена, оти едни велат 3 други 40, трети трето и така.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Некој што се разбира да ми одговори.

Пред некој ден почина баба ми, па сега проблем е колку дена требало да гори свеќате навечер, поточно прашањето ми е колку дена, оти едни велат 3 други 40, трети трето и така.
Прво, пренеси си, ако не ти е проблем, од кого го доби овој „совет„, за кој прв пат го слушам во мојот црковен стаж...

Третиот, седмиот и четириесеттиот ден имаат сосема друга улога во битисувањето од душата од упокоениот/та.

macedon89

Провокатор по вокација
Член од
22 јули 2008
Мислења
783
Поени од реакции
582
Имам едно прашање шо произлезе од еден разговор со еден колега.
Дали според христијанската религија душите на умрените одат во рај/пекол одма по смртта (погребот) или го чекет второто доаѓање на Исус па тогаш сите заедно да заминет?

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.148
Поени од реакции
3.384
Прво, пренеси си, ако не ти е проблем, од кого го доби овој „совет„, за кој прв пат го слушам во мојот црковен стаж...

Третиот, седмиот и четириесеттиот ден имаат сосема друга улога во битисувањето од душата од упокоениот/та.
Таков бил адетот, навечер дома требало по малку да се пали свеќа (се договорија за 40 дена мислам), се јавуваат на баби, стрини, сестри да им објаснат што да прават.:rolleyes:

Еве бевме на износ 9 дена, па вака требало, па онака требало, на секој леб се давало (ама малку да биде засечен), да се ручало пред 12, не смеело после тоа (од тој ручекот што го носевме).:cautious:

Незнам што точно да ти објаснам и јас не ги знаев овие обичаи претходно, ама од сега што ги видов поглупо здравје:tapp:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Таков бил адетот, навечер дома требало по малку да се пали свеќа (се договорија за 40 дена мислам), се јавуваат на баби, стрини, сестри да им објаснат што да прават.:rolleyes:

Еве бевме на износ 9 дена, па вака требало, па онака требало, на секој леб се давало (ама малку да биде засечен), да се ручало пред 12, не смеело после тоа (од тој ручекот што го носевме).:cautious:

Незнам што точно да ти објаснам и јас не ги знаев овие обичаи претходно, ама од сега што ги видов поглупо здравје:tapp:
Ова кое го пишуваш како нечиј совет, ми беше за очекување, но ниту едно не е точно или најдобар случај, е полуточно и не до крај и суштински доловено.

Раздавањето храна на гробишта е прилично погрешна пракса, која се сведува на раздавање храна на луѓето кои се веќе пристуни на гробишта, а правилно е раздавањето храна на луѓе на кои храната навистина им треба, затоа што ја немаат. Само ваквото дарување има смисла, оти се чини како добро дело во името од упокоениот.

Времето за ручање „од-до„ е целосно погрешно и непостоечко. Лебот не мора да биде „засечен„ оти тоа засекување не е никаква обрска: лебот го засекува самиот свештеник. Палењето свеќи не е погрешно, но погрешно е палењето „по малку„ (не знам колку е тоа...).[DOUBLEPOST=1458824053][/DOUBLEPOST]
Имам едно прашање шо произлезе од еден разговор со еден колега.
Дали според христијанската религија душите на умрените одат во рај/пекол одма по смртта (погребот) или го чекет второто доаѓање на Исус па тогаш сите заедно да заминет?
Веднаш по смртта, следува Судот Христов на секоја душа поединечно и таа досуда се случува во 40-от ден по смртта од човекот. Тогаш, душата добива привремена награда (Рај) или привремена казна (пекол), која ќе трае се‘ до второто Христово доаѓање.

На второто Христово доаѓање, а по воскресението, Христос ќе и‘ суди и на душата и на телото. Тогаш, досудата ќе биде конечна, без никаква можност за проемна.

Последно уредено:
S

SpaceTraveler

Гостин
Ова кое го пишуваш како нечиј совет, ми беше за очекување, но ниту едно не е точно или најдобар случај, е полуточно и не до крај и суштински доловено.

Раздавањето храна на гробишта е прилично погрешна пракса, која се сведува на раздавање храна на луѓето кои се веќе пристуни на гробишта, а правилно е раздавањето храна на луѓе на кои храната навистина им треба, затоа што ја немаат. Само ваквото дарување има смисла, оти се чини како добро дело во името од упокоениот.

Времето за ручање „од-до„ е целосно погрешно и непостоечко. Лебот не мора да биде „засечен„ оти тоа засекување не е никаква обрска: лебот го засекува самиот свештеник. Палењето свеќи не е погрешно, но погрешно е палењето „по малку„ (не знам колку е тоа...).[DOUBLEPOST=1458824053][/DOUBLEPOST]

Веднаш по смртта, следува Судот Христов на секоја душа поединечно и таа досуда се случува во 40-от ден по смртта од човекот. Тогаш, душата добива привремена награда (Рај) или привремена казна (пекол), која ќе трае се‘ до второто Христово доаѓање.

На второто Христово доаѓање, а по воскресението, Христос ќе и‘ суди и на душата и на телото. Тогаш, досудата ќе биде конечна, без никаква можност за проемна.
Нешто слично го пишува и во Тибетанската книга на Мртвите (патот на душата 40 дена после смртта) во астралниот свет. Ама баш за секој ден до детал пишува што се случува, а опшан е и биолошкиот процез на смртта, како белите дробови веќе не примаат кислород, усните се сушат итн итн. После ова што те тера да мислиш дека православието е тоа што е, еве во Тибет нешто друго има глеаш! :)

Како може во име на мртвиот да правите добри или лоши дела? Што ако раздавате во мое име, а пример јас сум немал обичај додека бев жив да помагам на луѓето? Па не сум ни убил никого, а што ако убиете во мое име? :vozbud:

- Поракава од пеколот ви ја пишувам! Поздрав, одам на журка сеа[DOUBLEPOST=1458824811][/DOUBLEPOST]Овде кај нас на една жена синот и почина пред неколку години, кога била во црква и дале некоја брошура што се случува низ какви маки минува човекот 40 дена. Жената се јадоса, престана да чита после 5-6 ден, од кај го изгубила чедото, па и да се трауматизира што му се случува после тоа! Ова е лудост, ЗЛО!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
- Поракава од пеколот ви ја пишувам! Поздрав, одам на журка сеа
Иначе, како е „таму„?...:unsure:
Дај пренеси ни дел од атмосферата, не биди стипса...

Член од
19 декември 2013
Мислења
236
Поени од реакции
152
Дали е грев, греота да се слави роденден на велики петок вечерта?
Славиме тројца.Не можиме да закажиме порано бидејки една од нас е странство, а и покасно исто не можиме ради тоа што други другарки заминуваат странство па без нив не ми се прави роденден.Не ми е ич згодно вака, грдо се осеќам.Ама па кога...Сабота се оди во црква, недела велигден а воедно и први мај и нема кога.А и нема други асолни места каде шо би закажале.
Што мислите?

S

SpaceTraveler

Гостин
БОГ ЗАПОВЕДА! :D[DOUBLEPOST=1458909623][/DOUBLEPOST]
Славиме тројца.Не можиме да закажиме порано бидејки една од нас е странство, а и покасно исто не можиме ради тоа што други другарки заминуваат странство па без нив не ми се прави роденден.Не ми е ич згодно вака, грдо се осеќам.Ама па кога...Сабота се оди во црква, недела велигден а воедно и први мај и нема кога.А и нема други асолни места каде шо би закажале.
Што мислите?
Ако е грев да славиш роденден зошто воопшто си се родила? :)

Член од
19 декември 2013
Мислења
236
Поени од реакции
152
БОГ ЗАПОВЕДА! :D[DOUBLEPOST=1458909623][/DOUBLEPOST]

Ако е грев да славиш роденден зошто воопшто си се родила? :)
Очигледно не го сфати прашањето.Велики Петок е колку што знаам најтешкиот празник за христијаните и затоа прашав.Сеа ако си ти атеист друго е.:)

S

SpaceTraveler

Гостин
Очигледно не го сфати прашањето.Велики Петок е колку што знаам најтешкиот празник за христијаните и затоа прашав.Сеа ако си ти атеист друго е.:)
Очигледно многу озбилно си го сфатила христијанството. Кога веќе толку сериозно го сфаќаш што не платеш данок 100 евра за црквата во Илинден. Хехе!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се дури кај младите е помодарство да се почитува нешто во кое ниту се пронаоѓаат, ниту го познаваат, ќе си останеме на дното во секој план.
Знаеш што е најтешко? Да немаш сопствен став и поглед, и да следиш религија или традиција што отворено прави будала од тебе.

S

SpaceTraveler

Гостин
Се дури кај младите е помодарство да се почитува нешто во кое ниту се пронаоѓаат, ниту го познаваат, ќе си останеме на дното во секој план.
Знаеш што е најтешко? Да немаш сопствен став и поглед, и да следиш религија или традиција што отворено прави будала од тебе.
Велики петок е колку што знам (A дали е така бог ти знае) најтешкиот празник (50 кила вреќа цемент) за христијаните, затоа прашав (ако знаеш зошто прашуваш).
Абе да се мудрува нешто да се пишува... тоа е поентата. :)

П.с среќен роденден Христина, стварно ти е многу тешко чим не можеш да си го славиш... знаеш има некој христијански секти велат (ЕХ ШТО ЌЕ СЛАВАМ ЈАС РОДЕНДЕН, МОЈОТ РОДЕНДНЕ НЕ Е БИТЕН, БИТЕН Е ТОЈ НА ХРИСТА) хаахахах

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Што мислите?
Велики петок е ден кој се поминува во целосно откажување од храна и пијалак и во молитва, не во славење па нека е тоа и родененскиот ден. Покорисно е да Го славите Бога во тој ден, оти само Он Е вечен, за разлика од минливоста на времето.

Велики петок е денот во кој целата створена природа сострадала од Христово распнување па затоа имај/те минимум почит и кон денот и кон Бога, Кој беше распнат во петок и заради тебе...

Kajgana Shop

На врв Bottom