Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
23 септември 2015
Мислења
97
Поени од реакции
88
Uste denes zakazuvaj za 2 cekor bidejki se ceka mnogu dodeka ti zakazat za vo ambasada pa poleka pribiraj dokumenti.

Sent from my Samsung Galaxy S6 Edge
Преку битола ќе одам преку конзулат а таму не знам како е мислам нема толку гужва како скопје ако се чека некоја недела не би требало фазла таман дури да ги соберам документите.

Ако има некој инфо нека кажи кога закажуваат за интервју Битола во конзулат?

D

dimitars

Гостин
Имаш и друг начин наместо да идеш па да го земаш документот за потекло ( произходот) јави се на бројот во кол центарот закажи за 2 чекор и кога ќе ги поднесуваш вторите документи ќе ти го дадат и тој документ со еден удар 2 работи.
Барем јас така направив.
Точна информација немам кога закажуваат моментално мегутоа во месец февруари закажуваа за април каква е моменталната ситуација не знам.

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Brat mi i sestra mi ne se clenovi na forumov, pa me zamolija da go spodelam nivnoto mislenje apropo toa sto vcera e konstatorano na sednicata na komisijata i uopste, za sve ova sto se desava od 2013 g. pa navamu -Kako vise ne im e sram da zaebavaat 'svoj' narod?

Член од
5 јануари 2015
Мислења
773
Поени од реакции
1.643
Brat mi i sestra mi ne se clenovi na forumov, pa me zamolija da go spodelam nivnoto mislenje apropo toa sto vcera e konstatorano na sednicata na komisijata i uopste, za sve ova sto se desava od 2013 g. pa navamu -Kako vise ne im e sram da zaebavaat 'svoj' narod?
Штo се збoрелo нa кoмисијaтa?имa ли зaклучoци?

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Сопругот има бугарски пасош, но со истечен рок. Која е процедурата за обнова, знае некој?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
Сопругот има бугарски пасош, но со истечен рок. Која е процедурата за обнова, знае некој?
Бугарски државјанин, жител во странство, може да поднесе барање за издавање на пасош во дипломатските и конзуларните претставништва на Република Бугарија во странство. Повеќе информации може да добиете од сајтот на МНР, колумна "Издавање на бугарски лични документи и привремени документи за патување".
Треба да плати и парична казна дека не е преиздал пасошот навреме.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Бугарски државјанин, жител во странство, може да поднесе барање за издавање на пасош во дипломатските и конзуларните претставништва на Република Бугарија во странство. Повеќе информации може да добиете од сајтот на МНР, колумна "Издавање на бугарски лични документи и привремени документи за патување".
Треба да плати и парична казна дека не е преиздал пасошот навреме.
Аха, значи треба да одам во Амбасада. Колкава е казната знаеш? И дали ќе треба да се иде до Бугарија, или нема да има потреба?

Щипянецъ

македонски Бугарин
Член од
21 декември 2011
Мислења
1.750
Поени од реакции
835
Аха, значи треба да одам во Амбасада. Колкава е казната знаеш? И дали ќе треба да се иде до Бугарија, или нема да има потреба?
Не е 100% сигурно дека ќе го казнат, инаку казната последно беше меѓу 20 и 120 лв. До колку знам не е потребно да се оди до Бугарија.

Член од
7 октомври 2015
Мислења
34
Поени од реакции
56
a nekoj da ima informacii, dali pocnaja so 2015, po so kako so gledam brojce 100/2015 i 800/ 2015 od po ambasadive ima finalen status za pregled kaj ekspertite?! pocnati se ili e ova nekoj marketinski trik :)

Член од
1 февруари 2014
Мислења
44
Поени од реакции
44
Da si ziv i zdrav bratce dado1980 me iznasmea i ti si od timot na veteranite 2012-2013 ,pozdrav do site veterani i sto poskoro da ni dadat na nas max.zasluzeno ;-)
pa taka e,eve gledam ja zavrsuvaat 2014 i ja pocnuvaat 2015 a za nas seuste nema nisto,sramota e veke mnogu vreme pomina.se nadevam na pozitivni odgovori i im posakuvam se najdobro na site aplikanti

Член од
27 јули 2015
Мислења
134
Поени од реакции
285
Odi si vo grad kade sto si prijaven.Mnogu e poevtino a kaznata moze i da ne se plati zavisno koja godina ti e izdaden pasosot.Donesen e zakon za kazni po prasanje na zadocnuvanje so obnovuvanje patna isprava ama nema retroaktivno dejstvo taka da moze da kurtulis od kaznata.Ova go pisuvam od iskustvo na eden moj drugar - provereno.

Член од
25 февруари 2015
Мислења
810
Поени од реакции
1.561
Штo се збoрелo нa кoмисијaтa?имa ли зaклучoци?
Eve, @pirinec990 denes postirase izvestaj-rezime od vcerasnata komisijska sredba:

Днес се с'стоја заседание на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина, при следнија дневен ред: „1. Актуални проблеми в процеса по кандидатстване за б'лгарско гражданство на чужди граждани от б'лгарски произход; 2. Отчет за работата на Комисијата за п'рвата година от нејното с'штествуване.“ На заседанието прис'стваше новата ресорна зам.-минист'рка на правос'дието, којато е новата председателка на С'вета по гражданството, в којто с'вет влизат представители на различни министерства и ведомства. Прис'стваха и председателјат и зам.-председателјат на ДАБЧ.

По п'рвата точка от дневнија ред се оказа, че актуалните проблеми при даването на б'лгарско гражданство са почти с'штите, както и преди месеци. Поради което председателјат на КПБЧ и други депутати от комисијата призоваха представителите на Министерство на правос'дието да не с'образјават своите дејствија с това колко преписки можела да разгледа годишно ДАНС, както МП и ДАБЧ да предоставјат точни разчети не за една, а за последните нјаколко години, с'ответно министерството – на броја на дадено гражданство, на прекратени и на неразгледани преписки по д'ржави и по години, а ДАБЧ – на разгледаните молби и дадени удостоверенија за б'лгарски произход по години и по д'ржави. Заштото МП беше изготвило един лист справка, неофициална и неподписана от минист'р или зам.-минист'р, само за 2015 г. Председателјат Jончев каза, че може на следвашто заседание по с'штата тема да се поканјат и представители на ДАНС и да се види накраја к'де и зашто не сработват достат'чно институциите по в'проса за даването на бг гражданство.

По т.2 от дневнија ред бе представен накратко отчет за дејността на КПБЧ за годината, откакто тази комисија бе с'здадена. В този отчет се посочват за какво е ставало дума на всичките проведени досега 19 заседанија на комисијата. И, че комисијата е в'зприела като основен подход в својата работа „проследјаването и анализирането на процесите сред б'лгарските обштности зад граница“, в резултат на което са били проведени „значителен број тематични заседанија“. В доклада се казва и, че на заседанијата редовни са били канени представители на б'лгарските обштности, лидери на б'лгарски организации в чужбина и представители на неправителственија сектор. Тук може да се отбележи, че има разбира се канени представители на б'лгарските обштности и лидери на б'лгарски организации – като например Антон Киссе от Украјна, представители на б'лгарски организации в С'рбија и в Албанија и др. Но почти нјама представители на б'лгарските емигрантски обштности, които да са били канени на заседанија на комисијата по в'проси или казуси, които прјако ги касајат. што се отнасја до неправителственија сектор, дано не пропускам нјакого, но се сештам сега само за доц. Бојан Кулов от Асоциацијата на б'лгарските училишта в чужбина.

Член од
25 октомври 2015
Мислења
41
Поени од реакции
33
Происход:
Поддаено: 11.09.2015 во битола во конзулат
Во процедура од: 16.12.2015 во софија во ДБАЧ
Статус'т на зајавлението е : Издадено удостоверение : Денеска 24.03.2016

Сега го чекам да го пуштат во битола, ми спомнаја дека диполматската пошта треба да стаса крајот на март почетокот на април. Во септември кога почнував имав можност да закажам за происход дирек во софија на 17ти Јули во ДАБЧ, се одлучив преку конзулат и ќе завршам работа најмалце 5-6 месеци побрзо.

Поздрав сите што чекате за происход преку амбасада/конзулат проверете си треба да има нешто ново :)
Mene proishodot mi e odobren vo noemvri i uste ne e stignat vo Bt.mi rekoa i mene taka deka navodno dr.nedela gi ocekuvale.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom