Ако звоните во канцелариите на царина под железничка станица, џабе. Најдобра опција е да одите таму и да се распрашате се што ве интересира.
Јас со години си нарачувам се и сешто од интенет, без разлика дали е амазон, ибеј, али експрес кој искрено го избегнувам или некоја сосема трета страна. Нарачувам се, од фармерки до специјални креми за бричење, до нараквици, од саати до кондури.
Последниве две години, 90% од пакетите ми ги царинат пошто ме знаат по име и тоа е тоа. Практикувам да адресирам пакет кај некој познат ама ни царинициве денес не се глупи како што беа. Си чепкаат по интернет, отвараат, гледаат цени... Секој пакет што е вреден над 45 евра, рачунајте дека ќе си доплатите уште 35% од вредноста на пакетот за царини, ддв, адмнинистративни трошкови, лежарина. Може уште некоја глупост ќе додадат дури го пишувам постов.
Сум ги користел сите брзи пошти и најзадоволен сум од UPS International а и секогаш кога ми го доставуваат тие пакетот, никогаш не плаќам царина

Може така се погодила среќата, ама од 20+ пакети што ми стигнале преку UPS, за нив никад не сум платил царина.
DHL се хаос некако, многу заебанции имам кога ги користам нив. Не праам лоша реклама, ама премногу пати ме зезнале.[DOUBLEPOST=1458507838][/DOUBLEPOST]
Ништо од тоа, семето ќе го запленат а и можеш некоја пријава да јадеш.