Купување преку интернет (генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Josifoskii
  • Време на започнување Време на започнување
Не канабис,туку некој овошја што ги нема во МК , пример овие јагоди
Balcony fruits strawberry seeds blue strawberry seed delicious fragaria ananassa seed - 200 pcs
http://s.aliexpress.com/67zAbmIj
(from AliExpress Android)

Balcony fruits strawberry seeds blue strawberry seed delicious fragaria ananassa seed - 200 pcs
Oд такви „овошја“ после можеш ваков да станеш:
https://www.google.com/search?q=arg...ved=0ahUKEwjs7-KLp9DLAhVMvxQKHY-PA_wQ_AUIBigB

Слободно можеш да ги порачаш, ама колку се овие јастиви не знам :/ да не станеш Штрумф :D Јас семе за црни и виножито ружи порачував, бонсаи и слични такви ствари.

Како е добиена таа сина боја којзнае. Што ќе ти се такви вештачки работи. Се знае каква боја се јагодите. Ова некој лабараториски експеримент.

За мобилни телефони колку е царината и данокот ?

Ако звоните во канцелариите на царина под железничка станица, џабе. Најдобра опција е да одите таму и да се распрашате се што ве интересира.
Јас со години си нарачувам се и сешто од интенет, без разлика дали е амазон, ибеј, али експрес кој искрено го избегнувам или некоја сосема трета страна. Нарачувам се, од фармерки до специјални креми за бричење, до нараквици, од саати до кондури.
Последниве две години, 90% од пакетите ми ги царинат пошто ме знаат по име и тоа е тоа. Практикувам да адресирам пакет кај некој познат ама ни царинициве денес не се глупи како што беа. Си чепкаат по интернет, отвараат, гледаат цени... Секој пакет што е вреден над 45 евра, рачунајте дека ќе си доплатите уште 35% од вредноста на пакетот за царини, ддв, адмнинистративни трошкови, лежарина. Може уште некоја глупост ќе додадат дури го пишувам постов.
Сум ги користел сите брзи пошти и најзадоволен сум од UPS International а и секогаш кога ми го доставуваат тие пакетот, никогаш не плаќам царина :D Може така се погодила среќата, ама од 20+ пакети што ми стигнале преку UPS, за нив никад не сум платил царина.
DHL се хаос некако, многу заебанции имам кога ги користам нив. Не праам лоша реклама, ама премногу пати ме зезнале.[DOUBLEPOST=1458507838][/DOUBLEPOST]
Ништо од тоа, семето ќе го запленат а и можеш некоја пријава да јадеш.

Исти случај и кај мене купувам се и сешто од Ebay и Amazon ,само што до сега не сум порачувал нешто со UPS ,FedEx или DHL со USPS порачувам.
Дали UPS и FedEX наплатуваат дополнителни услуги како DHL ?
За колку време ти стигнуваат пратките од USA со UPS и FedEX ?

Исти случај и кај мене купувам се и сешто од Ebay и Amazon ,само што до сега не сум порачувал нешто со UPS ,FedEx или DHL со USPS порачувам.
Дали UPS и FedEX наплатуваат дополнителни услуги како DHL ?
За колку време ти стигнуваат пратките од USA со UPS и FedEX ?
UPS наплаќаат одприлика како Fedex. Какви се тие дополнителни услуги што ти ги наплаќа DHL?
Инаку да, DHL имаат некои трошоци кои ниту една друга брза пошта ги нема и да поскапи се.
Федекс од Њу Јорк ми имаат пакет испорачано за 3 дена додека UPS ми имаат испорачано пакет од Германија уште истиот ден ама тој пакет заглави на царина пошто нели копилињата мора да лапнат нешто. Од европските земји преку UPS, пакетот стигна или наредниот ден или во рок од два дена. Презадаволен сум од нив, нема што. Никогаш не сум имал оштетен пакет или да приметам дека е лошо спакуван или недоволно заштитен.
Ми се има случено, и тоа повеќе пати, да им се јавам накај 4ипол значи при крај на работно време и да им речам дека гледам дека пакетот е стигнат, дали има шанси да го добијам денес.. Доколку имаат уште некој курир кој не го оставил возилото, ми го носат пакетот.
DHL ме измалтретираа во декември за еден пакет од Англија. Ај што зезнаа нешто со документите, ми рекоа ако ми се брза да идам да си го земам пакетот во нивниот магацин кај Белви хотелот.
Па добро бе, за што јас сум им платил на нив? За јас да идам да го зимам пакетот? Имаат и многу фини вработени, заради кои со тешко срце не ги препорачувам DHL и заради кои со тешко срце го пишувам постов.

Шпедитерски од 2500 па до кај 3000.
Ако решиш да користиш нивна шпедиција за царинење, да наплаќаат. Ако си избереш да цариниш преку друга шпедиција не може да ти ги наплатат тие работи.

Ако решиш да користиш нивна шпедиција за царинење, да наплаќаат. Ако си избереш да цариниш преку друга шпедиција не може да ти ги наплатат тие работи.

DHL во Македонија наплаќаат шпедитерски услуги од 2500 до 3000 ден како што напиша преходно PsychoalieN
и плус лежарина за секој поминат ден и кога сакаш да си го земеш пакетот од кај нив за да го цариниш преку друга шпедиција пак ти наплаќаат 1500 денари плус лежарина затоа те прашав дали во UPS и FedEx е таква постапката.
Кога нарачувам преку USPS shipping од USA никогаш не сум платил шпредитерски услуги или лежарина и за пратки поскапи од 45 евра затоа што пакетот доаѓа во нашата Македонска (државна) пошта односно царинска испостава кај авотобуска/железничка станица а не во приватна брза пошта.
Нормално ќе си платам ЦАРИНА + ДДВ и поштенски услуги кои се минимални од 72ден до 300ден и тоа е се.
Нема да барам шпедиција да ми средува документи и плус лежарина да плаќам.
Подобро ќе чекам пакетот од USA со USPS shipping да стигне во Македонија за 3-4 недели отколку да плаќам шпедитерски услуги на брзите пошти во Македонија.
Сепак тоа е лично мое мислење кое немора да важи за други луѓе, некој едноставно не сака да чека по месец дена за пакет од USA :)

Последно уредено:
Колку да ги постетам сите АлиЕкспрес-џии :) дека од 29.03 (за една недела) почнува попуст на голем број продукти, плус преку телефон ако порачувате, ќе биде уште поголема заштедата само ако се поклопуваат двата попусти на одредениот продукт.

Колку да ги постетам сите АлиЕкспрес-џии :) дека од 29.03 (за една недела) почнува попуст на голем број продукти, плус преку телефон ако порачувате, ќе биде уште поголема заштедата само ако се поклопуваат двата попусти на одредениот продукт.

Сега баш гледам ама малку дигнати се цените :/ Барем на оние производи што ми се во вишлист

DHL во Македонија наплаќаат шпедитерски услуги од 2500 до 3000 ден како што напиша преходно PsychoalieN
и плус лежарина за секој поминат ден и кога сакаш да си го земеш пакетот од кај нив за да го цариниш преку друга шпедиција пак ти наплаќаат 1500 денари плус лежарина затоа те прашав дали во UPS и FedEx е таква постапката.
Кога нарачувам преку USPS shipping од USA никогаш не сум платил шпредитерски услуги или лежарина и за пратки поскапи од 45 евра затоа што пакетот доаѓа во нашата Македонска (државна) пошта односно царинска испостава кај авотобуска/железничка станица а не во приватна брза пошта.
Нормално ќе си платам ЦАРИНА + ДДВ и поштенски услуги кои се минимални од 72ден до 300ден и тоа е се.
Нема да барам шпедиција да ми средува документи и плус лежарина да плаќам.
Подобро ќе чекам пакетот од USA со USPS shipping да стигне во Македонија за 3-4 недели отколку да плаќам шпедитерски услуги на брзите пошти во Македонија.
Сепак тоа е лично мое мислење кое немора да важи за други луѓе, некој едноставно не сака да чека по месец дена за пакет од USA :)
Не, такви педерски финти има само кај DHL. Баш и на гсм форумот, тоа го зборевме, за нивните дополнителни трошкови. Мислам дека лежарината кај нив е најскапа додека кај Федекс и УПС лежарината е минимална и мислам ама не сум сигурен дека лежарината почнува да тече после недела дена.
Кај USPS, Royal Mail (велика британија), PostNL и другите државни пошти на државите нема вакви дополнителни трошкови. Нормално нели, тие си се државни и таму нема осигурување на пакетот и не е тоа брза пошта. Само мене безразлика кој ми доставува, брза пошта или не, доколку вредноста на пакетот е над 45 евра, си плаќам царина и ддв.
Еве моментално имам пакет на царина, кој е од Америка и вреди 150 долари. Означен е како поклон за да не го царинат, ама кај нас тие работи не важат освен ако немаш вујко/ стрина/ машка тетка да ти заврши работа. Пакетот до Европа го доставува USPS и после секоја земја низ која ќе помине го носи државната пошта на земјата низ која минува додека не стигне до Македонија.
Ми стигна ливче од пошта, она малото жолтото дека треба да платам 3700 денари за пакетот.
Значи на целата вредност на пакетот сите давачки доаѓаат околу 35% од пакетот што во превод значи ти доаѓа да платиш пакет ипол...

Ај малку помош за ова.Ќе ме известат од царина или ја мора да одам во пошта и да ги бркам по шалтери :)

Attachments

• Screenshot_2.jpg
    Screenshot_2.jpg
    22,8 KB · Прегледи: 34

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom