Рамна Земја?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180
Директен лет од Оукленд до Буенос Аирес:

http://www.skyscanner.net/transport/flights/akl/buea/160322/airfares-from-auckland-international-to-buenos-aires-in-march-2016.html?adults=1&children=0&infants=0&cabinclass=economy&rtn=0&preferdirects=true&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled=false#results

http://flightaware.com/live/flight/ANZ30/history/20160320/0620Z/NZAA/SAEZ

Директен лет од Сиднеј до Сантјаго де Чиле:

http://www.skyscanner.net/transport...p_prevCurrency=MKD&qp_prevPrice=72219#results

http://flightaware.com/live/flight/QFA27/history/20160316/0150Z/YSSY/SCEL

Миленко, Петко, Станко, њот, брутус вика ЗЕМЈАТА Е РАМНА и во прилог дава податок немало директни летови од кејп таун до рио.
Но затоа има директни летови од Јоханесбург до Сао Паоло:

http://www.skyscanner.net/transport/flights/jnba/saoa/160322/airfares-from-johannesburg-to-sao-paulo-in-march-2016.html?adults=1&children=0&infants=0&cabinclass=economy&rtn=0&preferdirects=true&outboundaltsenabled=false&inboundaltsenabled=false#results

http://flightaware.com/live/flight/SAA222/history/20160321/0915Z/FAOR/SBGR

Гледаш ли до каде стигна нашево „истражувачко“ новинарство? Што ќе преземете во врска со тоа?

Последно уредено:
Член од
31 јануари 2014
Мислења
5.169
Поени од реакции
2.272
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180
Кога сум го кажал тоа? Напротив реков дека има? Не те разбирам.
Не ме разбра. Алудирав на ова:

http://forum.kajgana.com/threads/Земјата-е-рамна.76641/page-16#post-7578407

Прашањето ми е која е потребата од новинари кои треба да информираат, а се далеку понеинформирани и понеупатени од своите гледачи? Има ли причина за нивното постоење и која е таа?

Gorco

WEHADAHFUKDOWAHNODAT
Член од
29 април 2005
Мислења
556
Поени од реакции
35
Какви опсерватории со телескоп, какви бакрачи?:tapp:

Со голо око можеш да го видиш ретроградното движења на Венера

Eве ти слики од Сонцето, Месечината и планетите од Сончевиот систем направени со релативно евтини aматерски телескопи

нацртај ми го твојот модел каде што ќе бидат запазени:
Мислам дека бев јасен, ти напишав: "Дај ми слики од телескоп од кој што ти гледаш". Телескоп со релативно евтина цена од $2000 цена би требало да ти биде достапен. Или со обична камера сликај го тоа што го гледаш со голо око.

Јас не истражувам, оставам другите што имаат време да го прават тоа. На мене лично ми останува да одлучам кои аргументи ги прифажам за моделот на земјата и вселената. Крајната цел е вистината, без разлика колку тоа ќе не разочара и боли!

Бај д'веј, НЕКОЈ да даде коментар околу експериментите кои покажуваат закривување на светлината?

Т

Триптико

Гостин
Сум читал, онака рекреативно и искрено ми фуфка да контрирам и на едниот поглед и разбирање на физиката и на другиот. И Њутн и Ајнштајн се во право. Можеби едниот повеќе од другиот и обратно, но јас не сум физичар за да ги ставам под знак прашалник нивните теории и концепти на нештата. Ајнштајновата ми делува малку пореална, но... Се појавуваат мал милион прашања од типот: дали вселената е предмет (материјална), како знаел точно колку е закривувањето, дали тоа закривување го зголемува/намалува патот што светлината го поминува од Сонцето до Земјата и дали 8 мин се апсолутно точни или не?, што ќе се случи, ако поголемо тело "влета" во патеката...

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Мислам дека бев јасен, ти напишав: "Дај ми слики од телескоп од кој што ти гледаш". Телескоп со релативно евтина цена од $2000 цена би требало да ти биде достапен. Или со обична камера сликај го тоа што го гледаш со голо око.

Јас не истражувам, оставам другите што имаат време да го прават тоа. На мене лично ми останува да одлучам кои аргументи ги прифажам за моделот на земјата и вселената. Крајната цел е вистината, без разлика колку тоа ќе не разочара и боли!

Бај д'веј, НЕКОЈ да даде коментар околу експериментите кои покажуваат закривување на светлината?
Ако не е рамна и не е топка каква е земјата тогаш?

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Ако не е рамна и не е топка каква е земјата тогаш?
Стекнав впечаток дека Горчо појма нема каква е Земјата. Само знае дека не е топка. Зоте беше поконкретен, штета...

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Секој со својата мака. Ти, на пример, како се снаоѓаш тука?

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.498
Поени од реакции
9.180

Сакаш да кажеш дека ти не можеш да ги видиш максималните елонгации на Венера; нејзиното приближување до тие точки, т.е. нејзиното оддалечување од Сонцето; нејзиното оддалечување од тие точки, т.е. нејзиното приближување кон Сонцето; нејзиното проградно и нејзиното ретроградно движење со голо око, па бараш да ти го сликам со камера!?

И тоа бараш да ти сликам со камера процес кој трае со денови!?

Точно. Ти не истражуваш. И лично ти остана да одлучиш кој модел за Земјата и Вселената ќе го прифатиш, така? Не го прифаќаш хелиоцентричниот модел, туку мислиш дека небоцентричниот модел е точен? Во ред! Но затоа прифаќаш и промовираш модел кој не може да објасни најелементарни работи како мените и ретроградното движење на Венера. И другите најосновни работи кои ти ги постирав веќе двапати. Кога тој модел не може да објасни базични работи како комплетниот опсег на мените на Венера, нејзините максимални елонгации и нејзиното ретроградно движење, кога не може да го објасни делумниот опсег на мените на Марс и кога не може да го објасни движењето на Галилеевите сателити околу Јупитер, како може таков модел воопшто да го земеш предвид за разгледување?

За оние кои не знаат, ова е конкавната Земја и небоцентричниот модел што го промовира @Gorco :

Последно уредено:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
хахахах на прашање на што живееш како ќе одговориш?[DOUBLEPOST=1458647626][/DOUBLEPOST]
Секој со својата мака. Ти, на пример, како се снаоѓаш тука?
Добро бе, супер. Гледам како некој постира одредени тврдења, одредени прашања што не ми текнало ги слушам првпут, дали валидни или не не е битно,.... и искрено ме замарат одредени типови овде, не дека и имиња им имам запазено, со кењање. Аргументи ако тргнеме на страна имаме класика како една индивидуа се расправа со стадо......пак да повторам, аргументите може да се тргнат на страна. Дојдовме до смешни ситуации каде верници и атеисти почнаа да се групираат, што по форумов бар било реткост.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom