- Член од
- 11 март 2015
- Мислења
- 1.117
- Поени од реакции
- 982
Прво глас на дијаспората се однесува и на граѓани кои што се привремено на работа во странство така да не е само за иселени.во изборнит закон не е стриктно наведено фиксна адреса како услов !! за право на гласање... јас не гледам каде е прецизирано; а тие со двојно државјанство ( и кај нас ама и во други држави) ги пријавува некој на адреса во државата за да извадат лични документи.... но во принцип има нејаснотии и дубиози... имам, роднина што е иселен од пред 30години во друга ехЈу република, пред 20 години зема лк и мк пасош, на фиктивна адреса во Скопје, а се навоѓа на избирачки список од тогаш, а не живее тука...има доста такви...
Диаспора со право на глас е друго, тоа се луѓе трајно иселени од тука во подалечни држави а што добиле наше државјанство.
А во принцип не гледам зашто треба да се врзува право на глас за фиксна адреса, имаше во весници случај од Чаир, еден човек што се развел и жената го избркала, живее во својата кола, со друга жена исто избркана.
А како во УСА многу често менуваат живеалиште, не се врзуваат со купување недвижнина туку изнајмуваат и често менуваат адреса, спрема работата .... и нема таму проблеми со гласањето, освен ако им ја бутнеме ние чивијата
Патем, неодамно НДМ тужеше за фалсификување на пописот од 2002 !!
Второ ако правото на глас не се врзува со постојана адреса на живеење тогаш на кое избирачко место јас ќе гласам? Или како ми прдне мене таму...или на двете?
Трето кажав за бездомниците тие си се пријавуваат во социјалните центри и таму им се средува се.
Четврто во САД се регистрира секое преселување на жителите бидејќи таму склучуваш договор за изнајмување на простор. Плус изборниот систем не е како кај нас, така да врска нема тоа што го збориш.
Петто не може во избирачки список да има некој, кој што не живее тука ама да има фиктивна адреса и да си гласа на тоа избирачко место. Си постои евиденција и за тие луѓе и си има процедура.
Шесто правото на глас не треба да се врзува со државјанство туку со место на живеење затоа што иако некој не е државјанин на РМ а живее тука него директно го интересираат политичките случувања и директно го засегаат. Затоа и се бунам за гласањето на дијаспората.