Прашање за Христијанството III

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Зашто е Вселената толку голема и сложена, а човекот толку мал, но сепак му е дадена на владеење, тоа е тајна која Бог не им ја открива ниту на Светиите.

Ако ти имаш одговор, дај сподели го со нас „затуцаните„ и „неуки„ верници, не биди стипса...:sneaky:
Вселената е толку голема и сложена затоа што ги содржи сите можности дефинирани од правилата на математиката, трансцендентирајки ги времето и просторот. Човекот е само фрагмент од целата таа бесконечност, ништо поголем од една мравка на пример.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
На неколку начини:

- со вер(б)а во Бога,
- во вер(б)а во Светиите,
- со живеење на начин кој ги следи нив, како пример.
Истово ќе ти го каже и еден католик, и јеховин сведок и адвентист и методист.... И тие имаат верба во Бог и светците и тие живеат на начин што ги следи нив. Па сепак ти тврдиш дека нивните толкувања се погрешни!
Врувањето и знаењето се две различни нешта, како со верување ќе стекнеш знаење дали некој нешто достигнал?[DOUBLEPOST=1456769408][/DOUBLEPOST]
Не знам колку и дали воопшто имала некакво влијание Источноправославната Црква врз одлуките на Римокатолиците после Големата Шизма во 1054.
Немора да имала влијание, доволно е да имала став дека сонцето не се движи околу земјата туку обратно, или дека растенијата не се создадени пред сонцето. Зошто нема никаде таква реакција? Каде биле тогаш толкувачите? Што чекале?
Кај растенијата тече процесот на фотосинтеза и во услови на дифузна светлина, не само на директна.

Understanding light from a plants prospective
Значи признаваш дека според Битие, кога растенијата биле создадени, сонцето не светело?
За ова си потполно во право. Затоа изложи го твоето толкување, па да го прокоментираме.
Тое финти кај мене не. Уште еден обид за дефокусирање и пренасочување на дискусијата. Вие сте тие што тврдите дека е неопходно толкување кое ќе биде апсолутна вистина а се останато ќе биде погрешно. Затоа одговори ми, како некој од страна ќе разграничи дека вашето толкување е единствено точно а сите други погрешни?

Последно уредено:
Член од
3 септември 2010
Мислења
6.588
Поени од реакции
9.230
Тое финти кај мене не. Уште еден обид за дефокусирање и пренасочување на дискусијата. Вие сте тие што тврдите дека е неопходно толкување кое ќе биде апсолутна вистина а се останато ќе биде погрешно. Затоа одговори ми, како некој од страна ќе разграничи дека вашето толкување е единствено точно а сите други погрешни?
Кои други?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Има 30 000 христијански деноминации, ти ме прашуваш кои.... Ме заебаваш?[DOUBLEPOST=1456771663][/DOUBLEPOST]
Тоа НАСА во очај го направила да го убеди Зоте да не ја кодоши повеќе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Вселената е толку голема и сложена затоа што ги содржи сите можности дефинирани од правилата на математиката, трансцендентирајки ги времето и просторот. Човекот е само фрагмент од целата таа бесконечност, ништо поголем од една мравка на пример.
...а сето тоа настанало „онака„, само од себе, што на сите нешта во Вселената им дава посебна смисла и цел на битисувањето...:pos:[DOUBLEPOST=1456771844][/DOUBLEPOST]
Истово ќе ти го каже и еден католик, и јеховин сведок и адвентист и методист....
„Истово ова„ НЕМА да ми го каже никој од наведените, оти НИКОЈ од наведените НЕМА Светии во своите заедници.

S

SpaceTraveler

Гостин
Ај ќе си играме Библија? :D

[DOUBLEPOST=1456772157][/DOUBLEPOST]
...а сето тоа настанало „онака„, само од себе, што на сите нешта во Вселената им дава посебна смисла и цел на битисувањето...:pos:[DOUBLEPOST=1456771844][/DOUBLEPOST]

„Истово ова„ НЕМА да ми го каже никој од наведените, оти НИКОЈ од наведените НЕМА Светии во своите заедници.
Абе може настанало од нешто, ама оти баш преку Стариот Завет да го толкуваме тоа како настанало? :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Абе ај?! Католиците немаат светци?!
Ај уште еднаш:
Врувањето и знаењето се две различни нешта, како со верување ќе стекнеш знаење дали некој нешто достигнал?

S

SpaceTraveler

Гостин
Ај уште еднаш:
http://new2.fjcdn.com/gifs/Amen_371705_4871761.gif

Оминус поминус доминус падре мама миа Христос амено НИГЕРОС![DOUBLEPOST=1456772905][/DOUBLEPOST]@MIKI1 да имаш верба во нешто што не си го искусил е исто како да ти тече крв од туѓ нос! Златен он си се надева дека еден ден ќе искуси, душичка :pos:

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
...а сето тоа настанало „онака„, само од себе, што на сите нешта во Вселената им дава посебна смисла и цел на битисувањето...:pos:
Не е уште се настанато.....од наша гледна точка, ама ја има целата вечност(од наша гледна точка) да биде....како и да е. Првичниот муабет не е за тоа, туку за "слепилото".

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Госпот си седеше сам вечно, и одеднаш реши да почне да создава звезди земја луѓе животни...
Кога беше совршено кога госпот не создаваше или кога создаваше. Дали пред да создаде, беше несовршено недобро?? Шо потреба имаше госпот да создава се? осеќаше како прзнина, му сметаше осаменоста, му фалеше друштво, му беше депресивен поглед кон бескрајна темница??

Член од
3 септември 2010
Мислења
6.588
Поени од реакции
9.230
Истово ќе ти го каже и еден католик, и јеховин сведок и адвентист и методист.... И тие имаат верба во Бог и светците и тие живеат на начин што ги следи нив. Па сепак ти тврдиш дека нивните толкувања се погрешни!
Врувањето и знаењето се две различни нешта, како со верување ќе стекнеш знаење дали некој нешто достигнал
Се вртиме во круг. На ова прашање веќе имам одговорено.

Еве зошто (една слика - илјада зборови):

EASTERN ORTHODOXY:

http://www.britannica.com/topic/Eastern-Orthodoxy/Doctrine

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Се вртиме во круг. На ова прашање веќе имам одговорено.

Еве зошто (една слика - илјада зборови):

EASTERN ORTHODOXY:

http://www.britannica.com/topic/Eastern-Orthodoxy/Doctrine
Се вртиме во круг бидејќи немаш одговор. Ми постираш одговор од британика дека православието тврдело дека е наследник на апостолите... Демек другиве деноминации не тврделе.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
[DOUBLEPOST=1456772905][/DOUBLEPOST]@MIKI1 да имаш верба во нешто што не си го искусил е исто како да ти тече крв од туѓ нос! Златен он си се надева дека еден ден ќе искуси, душичка :pos:
Спејс,

а бе ај збори за себе (не е обврска, нели...), оти мене нит‘ ме знаеш, нит‘ ме познаваш па ш‘о друго ти преостануе освен да „набадаш„...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1456778488][/DOUBLEPOST]
Ај ќе си играме Библија? :D

[DOUBLEPOST=1456772157][/DOUBLEPOST]

Абе може настанало од нешто, ама оти баш преку Стариот Завет да го толкуваме тоа како настанало? :)
Е ај да пробаме да толкуваме преку „Хари Спотер„ де...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1456778726][/DOUBLEPOST]
Ај уште еднаш: римо-католиците НЕМААТ Светии, ама затоа имаа куп опрелестени поединци попут Фрањо Асишики, а за крвниците попут Алојз Степинац, за трчилажговците попут мајка Терза, да не прајме муабет...

Туку, дај потсети ме и посочи и име од барем еден свет методист...:icon_lol:...море не, боље јеховист....хмм, или баптист.

Живо ме занима кој е тој.

Последно уредено:

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ај уште еднаш: римо-католиците НЕМААТ Светии, ама затоа имаа куп опрелестени поединци попут Фрањо Асишики, а за крвниците попут Алојз Степинац, за трчилажговците попут мајка Терза, да не прајме муабет...

Туку, дај потсети ме и посочи и име од барем еден свет методист...:icon_lol:...море не, боље јеховист....хмм, или баптист.
Живо ме занима кој е тој.
И за нив вашите светии се еден куп опрелестени поединци, вашиот збор против нивниот! Ништо повеќе. Пак го игнорираш тоа што е суштинско:
Врувањето и знаењето се две различни нешта, како со верување ќе стекнеш знаење дали некој нешто достигнал?

Kajgana Shop

На врв Bottom