Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Со таа километража годишно, во димензија 195-55/15, возев Тигар Прима, и не беше нешто посебно, после 3-та година, односно некои 12-13000 км. Издржаа околу 20000 км и 5 години, и станаа пластика, па ги заменив со Дебица Престо, со кои досега поминав околу 12000 км за 3 години и према Тигарот се доста поубави.
Од друга страна, Тигар Сигура, во димензија 155/70-13 после 5 години и 22000 км се сеуште ОК, иако се веќе на крај.

Како си задоволен од Дебиката?Јас ги возам веќе 3-та година,имам поминато околу 40.000 км,и сеуште имаат солидна шара,еднаш ми проклизаа кога беше влажно и оти не држев растојание,и само еднаш и тоа пред 1 месец ми се дупна едната гума од клинец..Неколку пумпања и тоа е тоа.Ги платив 3000 денара по гума,и мислам дека вредат за парите,освен што се малку бучни.Димензијата е 185-65-14.

Се што е тркало кое е полесна од другото тркало од иста марка и исти димензии таа е подобра,а не полн со челични сајли и пластики.

Sent from my iPhone 5s using Tapatalk

Се што е тркало кое е полесна од другото тркало од иста марка и исти димензии таа е подобра,а не полн со челични сајли и пластики.

Sent from my iPhone 5s using Tapatalk

Abe vo 4 godini ednas da lepis guma ne e loso.Jas i toa go stavam na kantar.Na 40.000 km ednas da posetis vulkanizer I samo 3-4 pumpanja e dobra rabota.

Дечки вака, имам Пежо 307 1.4 бензин 16в 2006та, сабајле видов нема вода, дотурив 3 литри еве сега на враќање од работа гледам нема ни капка вода? А моторот си работи нормално на 90 степени не загрева ниту уклучува перка. Нормално ли е ?

Дечки вака, имам Пежо 307 1.4 бензин 16в 2006та, сабајле видов нема вода, дотурив 3 литри еве сега на враќање од работа гледам нема ни капка вода? А моторот си работи нормално на 90 степени не загрева ниту уклучува перка. Нормално ли е ?

Ne e normalno. Stavi eden karton pod nea, napolni go kazanceto za antifriz do max, i zapali ja da poraboti 5-10 min vo mesto. Mora da vidis od kaj kape, obavezno otvori ja haubata i gledaj parea dali ispaga od nekade.Dodeka ubavo ne proveris i ne vidis so e problemot ne ja vozi, da ne ja ebes skroz, osven ako prethodno ne si ja pregreal.

Дечки кај да најдам/купам квалитетни делови за Форд? Ми требаат за Фокус 1.8 тдци 2001, конкретно плочки мегутоа ке ми се најде и за друго.

Ne e normalno. Stavi eden karton pod nea, napolni go kazanceto za antifriz do max, i zapali ja da poraboti 5-10 min vo mesto. Mora da vidis od kaj kape, obavezno otvori ja haubata i gledaj parea dali ispaga od nekade.Dodeka ubavo ne proveris i ne vidis so e problemot ne ja vozi, da ne ja ebes skroz, osven ako prethodno ne si ja pregreal.
Сега скоро правев ремонт имав проблем со дихтон на глава и од тоа загреваше средив све сега гледам ставам вода, после 3-4 саати ја нема водата... Дали повторно прави проблем главата или?

100% ти е дихтунг нa глaвa
Истиoт прoблем гo имaв и јaс (aстрa1.4) и дoдекa се убедaм декa сепaк ремoнтoт не бил успешен пoминaa 2 гoдини сo нервoзи.Не се рaзбирaм дoвoлнo вo мехaникa aмa мoжнo е нoвиoт дихтунг дa ти е сo пoслaб квaлитет или пaк глaвaтa при инспекцијa дa не ти е рaвнaтa.

Истиoт прoблем гo имaв и јaс (aстрa1.4) и дoдекa се убедaм декa сепaк ремoнтoт не бил успешен пoминaa 2 гoдини сo нервoзи.Не се рaзбирaм дoвoлнo вo мехaникa aмa мoжнo е нoвиoт дихтунг дa ти е сo пoслaб квaлитет или пaк глaвaтa при инспекцијa дa не ти е рaвнaтa.
На плин ви се колите?
Ретко некое возило со плински систем да не му е изгорен дихтонг и рамнета глава.
Само не разбирам како ве убедиле ремонт да правите

Прв пaт слушaм зa oвa.Предхoднo имaв Пунтo 55 нa плин и сo негo извoзив некoи 85000км и мoтoрoт му беше стaклo.Кoгa му гo менувaв уљетo беше кaкo штoтуку стaвенo(селениa.тoтaл).Тoј мoдел си имaше прoблем сo дихтунгoт нa пoклoпец нa глaвa.
Инaку Астрaтa јa купив пред 3 гoдини сo дефект, слaбa кoмпресијa нa 4 цилиндaр тaкa дa ми беше вкaлкулирaн тoј трoшoк зa ремoнт.Е сеa се пo ред цел сет дитунзи меѓу кoј и oвoјнa глaвa,некoлку пoдигaчи клaцкaлици итн.

Може и да е пукната..Пред да се рамни главата се испитува дали е напукната,ако е напукната не ја бива и ќе си најде друга глава..[DOUBLEPOST=1456777246][/DOUBLEPOST]
Сега скоро правев ремонт имав проблем со дихтон на глава и од тоа загреваше средив све сега гледам ставам вода, после 3-4 саати ја нема водата... Дали повторно прави проблем главата или?

Епа отвори го казанчето за вода и некој нека дава гас,ако во водата се прават меурчиња тоа значи дека дува компресија,т.е диктонот е пробиен..Кога ставаш вода,треба и да го одзрачиш системот за ладење,а тоа значи да го испуштиш воздухот.Треба и термостатот да се провери,може не отвора-не затвора добро,и тоа ти прави проблем..Сепак да не ти капе од некаде,некое црево да не е попуштено,или стега.Нагази ја малку,вози ја по горниште,или рикај ја до кај 5000 обртаи,ќе видиш како одма ќе крене температура,и водата ќе ти ја направи во пареа.[DOUBLEPOST=1456777409][/DOUBLEPOST]
На плин ви се колите?
Ретко некое возило со плински систем да не му е изгорен дихтонг и рамнета глава.
Само не разбирам како ве убедиле ремонт да правите

А што да прават?Ако колата е во рацете на одличен механичар,и ако ремонтот го направи како што треба,со нови и квалитетни делови има да и се изнавози..Само кај нас 90% од мајсторите се приучени,и грото од нив основни работи ќе ти згрешат..Неможе еден механичар да биде механичар за сите коли..Се знае,еден мајстор за Фиат,Алфа,Ланчиа,Ивеко,втор мајстор за Пежо,Рено,Ситроен,трет за Мерцедес и готово.Башка да се.

Последно уредено:
Како си задоволен од Дебиката?Јас ги возам веќе 3-та година,имам поминато околу 40.000 км,и сеуште имаат солидна шара,еднаш ми проклизаа кога беше влажно и оти не држев растојание,и само еднаш и тоа пред 1 месец ми се дупна едната гума од клинец..Неколку пумпања и тоа е тоа.Ги платив 3000 денара по гума,и мислам дека вредат за парите,освен што се малку бучни.Димензијата е 185-65-14.
КАј мене се Дебица Престо 195-55/15.
Како што реков, за три години се држат одлично, на 12-13 000 км шарата е скоро цела и нема трагови од пукнатини по гумата.
Сеуште е релативно тивка, а ако добро памтам, мислам дека ги платив по 3800 ден./гума пролетта 2013 година...
Јас обично ги фрлам гумите со здрава шара, ама испукани и ептен крути после 5-тата година и 20-25000 км.
Верувал или не:
Ксарата имаше фабрички Мишелин ХП Пилот Примаси... Тоа беше 2003 одина кога ја купив нова. Пред зимата 2008 морав да ги менувам поради тоа што веќе беа пластика, а шарата имаше добри 4-5 мм.
Дефинитивно, Дебица ги исполни моите потреби према километражата која ја минувам, и пак би купил иста гума. Сега баш размислувам за другата кола треба да се менуваат гумите, па се мислам за Дебица Пасио 145 или 155/70/13, и баш гледав, цената е за таа димензија околу 1800 ден.

КАј мене се Дебица Престо 195-55/15.
Како што реков, за три години се држат одлично, на 12-13 000 км шарата е скоро цела и нема трагови од пукнатини по гумата.
Сеуште е релативно тивка, а ако добро памтам, мислам дека ги платив по 3800 ден./гума пролетта 2013 година...
Јас обично ги фрлам гумите со здрава шара, ама испукани и ептен крути после 5-тата година и 20-25000 км.
Верувал или не:
Ксарата имаше фабрички Мишелин ХП Пилот Примаси... Тоа беше 2003 одина кога ја купив нова. Пред зимата 2008 морав да ги менувам поради тоа што веќе беа пластика, а шарата имаше добри 4-5 мм.
Дефинитивно, Дебица ги исполни моите потреби према километражата која ја минувам, и пак би купил иста гума. Сега баш размислувам за другата кола треба да се менуваат гумите, па се мислам за Дебица Пасио 145 или 155/70/13, и баш гледав, цената е за таа димензија околу 1800 ден.

И кај мене се Дебика Престо..Сега за сега се држат добро..На наредното менување би пробал со Петлас,Тигар или Пирели..Несакам да возам една марка на гуми само,сакам да пробам некој друг сет.

Ajde prijateli pomagajte so iskustvo
http://www.reklama5.mk/AdDetails?ad=1881800
Cena servis ( kaisi,ulje,filtri ) ?
Izdrzlivost,voznja ?
Dostapni delovi ceni otprilika
i za kraj zaso ovie modeli se pomalku zastapeni ( se misli so 5 vrati) i dali delovite se isti na tie so 3 vrati i so 5 vrati samo karoserija razlicna?

Колку пари е ребраст каиш за citroen c3?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom