Рамна Земја?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зависи од референтниот систем.
Кога се возиш во брз воз си брз како метак, ама баш ништо не чувствуваш.
Но земјата нема покрив како што има возот, таму се возиш во затворен простор, ове се возиш во кабриолет. Како ? Значи нема логика, нема разум дека ова теорија е вистинита.

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Но земјата нема покрив како што има возот, таму се возиш во затворен простор, ове се возиш во кабриолет. Како ? Значи нема логика, нема разум дека ова теорија е вистинита.
Зоте, кога лупаш, барем памти што си лупал. Нели земјата има стакло?

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Пред да ме исмеете мене или луѓево што прават и поставуваат видеа на Youtube или членовите на т.н. Flat Earth Society, сакам да кажам дека не ја отворам темава за да ве убедам дека е точно тоа што се тврди, туку сакам што повеќе луѓе да размислуваат, да се запрашаат за работите/аргументите кои се прикажани и напишани и да дискутираме за тоа колку оваа теорија може да биде точна или е само уште една conspiracy theory, која нема врска со реалноста.

Значи, одредени луѓе, поддржувачи на оваа идеја, тврдат и што е најважно, имаат одредени докази, експерименти и размислувања, дека Земјата воопшто не е топчеста планета, туку рамна плоча како што и се мислело одамна, во античко време.

Има повеќе аргументи во прилог на ова, за почеток ќе поставам неколку видеа, ако ве заинтересира понатаму темава можи и сами да побарате некои:

Како е претставена Земјата според оваа теорија:

Логото на Обединетите Нации:

http://www.atlanteanconspiracy.com/
боби бе...
абе....
земјава ич не постои ние сме нешто како од матрикс, само тела ич не постојат - душата е во коматозна состојба и мисли дека живее на некоја планета или плочка земја некој сонува кошмар а некој слатко си спие... смртта е кога ќе се разбудиш... дали има кафе после тоа незнам

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Зоте, кога лупаш, барем памти што си лупал. Нели земјата има стакло?
Значи јас сега зборам за теоријата на округла земја. За нив нема логика кога се вртиш со таа брзина а ништо никој да не чуствува. Значи нивната теорија паѓа во вода.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
што очекуваш бе ти, ветер во косата? се возиш во кабриолет па треба ветер да те дува? нема воздух во вселената, семјата со се атмосфера се движи, од каде ветер.
незнам зошто така безврска расмислуваш, што очекуваш.

marambo,

откако славниот Алберт ги смисли општата и специјалната теорија на релативитетот, поимот „релативно„ стана ептен експлоатиран поим, кој се користи за све и свашта, со цел да се „релативизираат„ нештата и вистините.

Ако сметаш дека се‘ е релативно, од кај си сигурен дека Земјава е топка? Е топка или е релативна топка? Е плоча или е релативна плоча? Или, Земјава е плоча т.е. топка релативно, зависно од позицијата од која ја гледаш Земјава?...

Јас ја гледам Земјава од нејзината површина и мене, Земјава уопште не ми личи на „топка„, а веројатно Земјава е доволно голема, за да не можам да ја видам како „плоча„.
качи се на монт еверест па ако е плоча со телескоп ќе може цела површина на земјата да ја видиш. само што тоа нема да се деси.
нема релативна топка, или е сфера или не.

збориме за формата на земјата гледана од надвор од земјата. за позицијата на сонцето и месечината во однос на земјата.
за тоа дали има крај на светот, или земјата е округла. дали земјата е направена од господ или имало биг бенг.
дали ти си настанат од мајмун (ист предок имаме), или си избеглица од рајот.

Последно уредено:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
качи се на монт еверест па ако е плоча со телескоп ќе може цела површина на земјата да ја видиш. само што тоа нема да се деси.
нема релативна топка, или е сфера или не.

збориме за формата на земјата гледана од надвор од земјата. за позицијата на сонцето и месечината во однос на земјата.
за тоа дали има крај на светот, или земјата е округла. дали земјата е направена од господ или имало биг бенг.
дали ти си настанат од мајмун (ист предок имаме), или си избеглица од рајот.
Бла-бла-бла...

А шо ти не се качиш на „Еверест„? А шо ти не се качиш на Месечината, од кај шо најубо се гледат топчестата Земја?

И оти бараш некој друг нешто да напраи, а ти да мудруеш за нешта кои не си ги видел?[DOUBLEPOST=1456587090][/DOUBLEPOST]
Е, како ја гледаш бе Мики?
На начинот на кој ја гледа моето вродено око.
Ако твоето око гледа нешто „поинаку„, дај обавести ме, оти можеби моето око ме лажит...

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
Бла-бла-бла...

А шо ти не се качиш на „Еверест„? А шо ти не се качиш на Месечината, од кај шо најубо се гледат топчестата Земја?

И оти бараш некој друг нешто да напраи, а ти да мудруеш за нешта кои не си ги видел?[DOUBLEPOST=1456587090][/DOUBLEPOST]

Ако твоето око гледа нешто „поинаку„, дај обавести ме, оти можеби моето око ме лажит...
вие тврдите нешто сосема различно од она што е општо прифатено
вие треба да докажете дека сте во право, дека сите останати грешат.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Напротив: ти велиш дека Земјава е топка а никад у живот нит си видел нит ќе видиш таков облик од Земјава, а убеден си (читај: веруваш!) дека Земјава е топка.

Од кај толкаа сигурност у незјинио облик?...

Патем кажано, ја не тврдам ништо појќе, од она кое го гледа моето вродено око. Тоа око ми вели дека, на пример, Сонцето се „врти„ околу Земјава.

Т

Триптико

Гостин
Патем кажано, седни во кола и врти кругови околу зграда. Ти се движиш околу неа, или таа околу тебе?

Член од
16 декември 2012
Мислења
2.744
Поени од реакции
7.259
Бла-бла-бла...

Мики, јас го почитувам твоето мислење, затоа и те прашуем: Како твоето вродено око ја глеа Земјата? Определи се, па макар и згрешил. Затоа што, вака ти си најголемиот мудрец, Зоте не ти е рамен

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
А вие не можете да ја докажете вашата теорија. Тука е проблемот. Вашата теорија нема цврсти докази и нема логика, нема здрав разум.[DOUBLEPOST=1456588996][/DOUBLEPOST]
Патем кажано, седни во кола и врти кругови околу зграда. Ти се движиш околу неа, или таа околу тебе?

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
А вие не можете да ја докажете вашата теорија. Тука е проблемот. Вашата теорија нема цврсти докази и нема логика, нема здрав разум.
не тврдиме ние ништо, потврдено е. докажно е. здравиот разум вика точно е, се се совпаѓа.
вие само одбивате да прифатите затоа што сте религиозни фанатици.
тврдите нешто, а немате аргументи

E

Epsilon

Гостин
Овој мики по муабетиве ми е тврдокорен поп и веројатно нема видено повеќе од една пичка со голо око во живото и може да тврди дека на светот постои само една (неговата) жена, а се друго е мажи. Е бреее педеришта! :D

Глупа логика јбг, сеа станав од спиење.

Член од
19 април 2013
Мислења
2.004
Поени од реакции
2.100
А вие не можете да ја докажете вашата теорија. Тука е проблемот. Вашата теорија нема цврсти докази и нема логика, нема здрав разум.[DOUBLEPOST=1456588996][/DOUBLEPOST]

тоа се случува кога земјата(површината) ќе се ПРИДВИЖИ. од состојба на мирување ќе почне да се движи во одредена насока.

земјата како планета веќе се движи, милиони години, нема трзање затоа што не застанува па пак да тргнува.

физика сте учеле вие?

во кола кога возиш ептен брзо има тоа некој штетен ефект врз тебе? не, но кога нагло ќе тргниш, ќе завртиш или ќе закочиш само тогаш ќе осетиш како делува сила врз тебе.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
тоа се случува кога земјата(површината) ќе се ПРИДВИЖИ. од состојба на мирување ќе почне да се движи во одредена насока.

земјата како планета веќе се движи, милиони години, нема трзање затоа што не застанува па пак да тргнува.

физика сте учеле вие?

во кола кога возиш ептен брзо има тоа некој штетен ефект врз тебе? не, но кога нагло ќе тргниш, ќе завртиш или ќе закочиш само тогаш ќе осетиш како делува сила врз тебе.
Значи нема логика тоа да го тврдиш кога земјата има отворен простор изнад глава на секој човек. Значи не се движиш со 5 на саат, туку со 1600 км на саат. па не е тоа шала. Никој ништо не осеќа. Нема логика на отворено небо ништо да не чуствуваш.

Kajgana Shop

На врв Bottom