Стапка на вработеност

• Креатор на темата Креатор на темата de_crecy
  • Време на започнување Време на започнување
Maкедонија денешниот привиден раст и вработување ги покрива со позајмици, кредити и манипулации со податоци.
Нема ден да не се задолжиме во странство и то секое задолжување се покрива дека сме најмалце задолжена земја. И јас би сакал секој ден да земам некој кредит и позајмица а да останам малце задолжен.
Вистината е поинаква, покрај надворешен долг, постои и внатрешен кој е табу тема за разговор, а тој долг по некои информации е ист или поголем од надворешниот што ја наоси Македонија до алармантно задолжена земја со задолженост од над 80% од бдп.
Што направија еве други земји кои се повеќе задложени од нас?
Направија стотици мостови, поврзаа коридори и соседни држави со автопатишта, направија пруги го разавија приватниот сектор, намалија администрација, збогатија енергетскиот капацитет и сега полека можат да излегуваат од кризата затоа што кај нив инвеститор иди со стотици милиони евра, се отвараат сериозни погони се вработуваат голем број на вработени и станаа интересни и потребни за европска унија.
Ние се задолживме за да даиме плати и пензии, да се поделат провизии при тендери за стиропорни фасади бетонски бродови, врби, плажи во скопје и споменици од ламарини.
Ни нам а ни на некој друг не им треба тоа. Шо интерес има било која земја од ЕУ од тиумфална капија во скопје или споменик на цар душан или нова зграда на музеј или палми во прилеп или рингишпил?
Допрва не чека многу тежок и мрачен период, без разлика кој ќе биде на власт, ќе стигнаме еден ден до дното на днота кога ќе се отворат тефтери и ќе треба да се расчистат. Без разлика дали СДСМ или ВМРО или Амди Бајрам бил на власт тогаш че треба да се намалат плати, отпуштат вработени, исплаќаат плати секој 2-3 месеци, распродаде и то малце шо ќе ни остане и да прифатиме сите услови од странски кредитори.

Последно уредено:
Како бе така праведно .... нели сите сме исти и еднакви според устав. Зашто Камчев е попаметен/попродуктивен земи му повеќе повеќе. Ај размисли дали ќе го мотивираш да заработува повеќе или ќе го мотивираш да го пресели капиталот во земја каде е 10% :cautious:
Капиталот може да го шеташ во која земја сакаш но Капиталот е тој што креира вработувања а не државата ;)

Логично кажано.

Секој може да си пише што сака, но просечниот непартиски Македонец чувствува дека моментално се живее финансиски и демократски најдобро од осамостојувањето. Не дека сега е перфектно, но е многу подобро од она што беше пред 10 години.

ме фати срам

@Let 3 Немој да мислиш дека во Европа им цвета. Допрва ќе излезат на површина нивните гомнарии и неправдите што ги прават врз другите.
2017-2020 викаат ќе бидат години на РЕВОЛУЦИИ.
Негативни каматни стапки само се почеток на крајот :P

Кај нас се додека има патлиџани и пиперки нема револуции да прајме.

Абе ајде да поверуваме дека последниве 10 год. се вработиле 130 000 лица.
Во странскиве зони работат не повеќе од 10 000 лица. Колку од останатите 120 000 се државни чиновници???
Е%ати држава во која владата е бр.1 вработувач.
само во дракслер работат 4700, де малку зголеми, не јадам бурек ама мислам троа поголема е бројката

@Let 3 Немој да мислиш дека во Европа им цвета. Допрва ќе излезат на површина нивните гомнарии и неправдите што ги прават врз другите.

нигде не цвета ни во русија ни во кина ни во европа ни во америка, можеби само во некое племе во длабините на амазонија или на некој пацифички остров далеку од цивилизација, али не е пак ни решение да гледаме кај други и викаме, „и кај нив е ебиветер се“
За татко ми сон беше да му обезебди на децата куќа, да има за сите покрив над глава, мене сега ми е сон децата некако да ги пратам одтука па ако треба и куќата ќе ја продам

само во дракслер работат 4700, де малку зголеми, не јадам бурек ама мислам троа поголема е бројката

Толку се некаде, еве сумирај сам

jfu5gj.png

Над 90% од тие што одат во Грција на одмор не помислуваат да јадат по ресторани или во превод не можеме да си дозволиме јадење во ресторан во банкротирана држава.
Може на Европа не им цвета, ама кај нас е баш мизерија и тоа уште сега, а што ќе биде кога ќе дојдат да се наплатат кредитите ќе бидеме бетер од некои афричките земји што се во граѓански војни веќе децении.
Не гледајте со потценување и завист на ЕУ (демек они поарни да не се ) и кај нив има криза и слични глупости. Кај нив може има криза, ама јас мислам дека ние немаме видено просперитет од 91 наваму т.е од Југославија, ние уствари не знаеме што е криза, бидејќи никогаш не сме осетиле благосостојба, да имаш па да снемаш, ние постојано немаме.

Толку се некаде, еве сумирај сам

jfu5gj.png

Самата фирма Кромб. си кажува дека имале над 2500 вработени во свој оглас за вработување:
http://www.vrabotuvanje.com.mk/job-advert/specijalist-za--kanban--vo-oddel-za-logistika/29009
А ти тука ни даваш бројка од 1600 вработени?

Не се само ТИРЗ, има многу повеќе странски инвестиции надвор во ТИРЗ и во другите економски и индустриски зони. Вкупниот извоз на странските инвестиции во Македонија лани бил околу 4 милијарди евра, а од ТИРЗ бил околу 1,4 милијарди.
Пред 10 години БНД ни беше 6 милијарди евра, а сега само странските инвестиции прават 4 милијарди ИЗВОЗ со тренд на зголемување.

Јас не јадам ни сендвич ни корнишоно , а од твоите 3 теории за бг пасош човек можи да процени дека 2 грама млзок немаш.

Ако вадам бг пасош сум продаена душа а ако имам америчли сум американец така?

Не бугарски , парагвајски пасош луѓето ќе земат само да заминат од тука

И ти најде да кажуваш за тртење? Па посрно ќе чекам пред амбасада од колку грујо букаке да ми прај :)

Sent from my iPhone using Tapatalk
Уште кога неможиш да направиш разлика помеѓу добивање на бугарски и американски пасош изгубив секаква желба да се докажувам со тебе. А и на крај кој те спречува, или не си способен ни бугарски пасош да земиш. Тебе барем по се изгледа не ти е проблем да си ги пишеш твоите дека се бугари. Најверојатно и дедоти има таков документ некаде . Крушата под круша паѓа.

Уште кога неможиш да направиш разлика помеѓу добивање на бугарски и американски пасош изгубив секаква желба да се докажувам со тебе. А и на крај кој те спречува, или не си способен ни бугарски пасош да земиш. Тебе барем по се изгледа не ти е проблем да си ги пишеш твоите дека се бугари. Најверојатно и дедоти има таков документ некаде . Крушата под круша паѓа.

Па не сум будала да ги пишам вмро за еден сендвич :))))

Па не сум будала да ги пишам вмро за еден сендвич :))))
Добро де пиши се бугарче за пасош. Чим тебе и на твојте не им пречи што си ги пишал бугари, мене ич. Само незнам шо се замараш за тука. Гледај си за во матичната држава. Таму оправај ја работата.

Самата фирма Кромб. си кажува дека имале над 2500 вработени во свој оглас за вработување:
http://www.vrabotuvanje.com.mk/job-advert/specijalist-za--kanban--vo-oddel-za-logistika/29009
А ти тука ни даваш бројка од 1600 вработени?

Се познава дека никогаш немаш работено во фирма, едно е оглас да распишеш, друго е да најдеш толку вработени за таа плата, да ги обучиш и најбитното да ги задржиш. Бројките се од Централен регистар, дај достави ти некои порелевантни податоци, па да дискуираме.

Добро де пиши се бугарче за пасош. Чим тебе и на твојте не им пречи што си ги пишал бугари, мене ич. Само незнам шо се замараш за тука. Гледај си за во матичната држава. Таму оправај ја работата.

Јас се пишувам за мојата иднина да живеам како секој нормален човек во светов , не ме задоволува мене сендвич и членска од вмро

Јас се пишувам за мојата иднина да живеам како секој нормален човек во светов , не ме задоволува мене сендвич и членска од вмро
Не те задоволува затоа што одиш по селски митизни, а се случува и да излажат воопшто да нема сендвич, па тогаш како да бидеш задоволен :) ... муабетот ми беше извадете розовите наочари, што се продаваат/рекламираат на сител, згаси телевизорот, провери дали е исклучен од штекерот и врви некаде во странство Македонија не била покастрофална.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom