Колекционери на стари пари

• Креатор на темата Креатор на темата vojvodata
  • Време на започнување Време на започнување
Go interesira nekoj za neso vakvo

58364fcdded6332c509309a48e592d45.jpg
f557bcd78f90fca59467d03ba5ba6e7c.jpg
977baf87ce70b0f3e56a1074c1bf4c28.jpg
1bb191ef0540644a58d5785762bd4d8c.jpg

Sent from my LG-H440n

Да прашам на овие новите пари како може да се провери дали се оргинал значи не за мкд пари туку странски...

На продажба, понуди пп.
Abdul Hamid II (1876-1909), 7.20 g, 22 k.

Attachments

• 20151213_094019.jpg
    20151213_094019.jpg
    1,6 MB · Прегледи: 62
  • 20151213_094034.jpg
    20151213_094034.jpg
    1 MB · Прегледи: 59
Imam jas stari leva od 50 i 100 nekolku komada ako saka nekoj da gi kupi 1930 i nekoja godina se ako saka nekoj da gi kupi neka pise ke se dogovorime imam i drugi vidovi

• Ми се допаѓа
Reactions: toz
АНТИЧКА МОНЕТА СО ЛИКОТ НА ФИЛИП 2 МАКЕДОНСКИ !

заинтересираните нека ме контактираат по ПП IMG_20160121_183156.jpg IMG_20160121_190515.jpg

знаеш дека ова твоево е кривично дело така?

Незнам дали е баш така, мене монетата ми е дадена од прадедо ми а од кај му е него врска немам, е сега стварно незнам зошто ако некој собира вакви монети да не можам да му ја продадам-толку ли е тоа јако кривично дело?

Еве ако ти ги познаваш добро овие работи, според тебе што би било најпаметно да се направи со монетата?

Незнам дали е баш така, мене монетата ми е дадена од прадедо ми а од кај му е него врска немам, е сега стварно незнам зошто ако некој собира вакви монети да не можам да му ја продадам-толку ли е тоа јако кривично дело?

Еве ако ти ги познаваш добро овие работи, според тебе што би било најпаметно да се направи со монетата?
таа монета е културно добро на Македонија и можеш да ја имаш само ако си регистриран колекционер. И мора својата колекција да ти е пријавена и регострирана во музеј и не смееш вака да ја продаваш, си има процедура како и кому смееш. Значи мора да појдеш во музеј да им ја покажеш да кажеш од каде ти е и да ја регистрираат, и нив да им ја понудиш да ја откупат па ако тие неќат тогаш да ја нудиш надруги
Инаку едно од можните сценарија е на оглас да ти се јави инспектор од внатрешни и кога ќе ти ја плати - да те уапси и да си имаш многу проблеми ем да ти ја земат ем да ти се закани затворска казна ем трошоци.
Ова се однесува и за народни носии и за старо оружје.... иако на изглед безвредни најубо е да имаш едно мислење од музеј (не кошта ништо) дека носијата или некој стар грамофон или предмет... не е културно добро и може слободно да се продават

Кривично дело е, бидеќи таа монета и припаѓа на Македонија. Државата може да ја откупи од тебе и да добиеш 10 проценти он нејзината реална вредност. Како одат сите процедури не сум запозаен.

Кривично дело е, бидеќи таа монета и припаѓа на Македонија. Државата може да ја откупи од тебе и да добиеш 10 проценти он нејзината реална вредност. Како одат сите процедури не сум запозаен.
А Кузман да си го праша[emoji23]

Заинтересиран сум да почнам да собирам ама банкноти не монети. Колку се движат цените отпирлика ? Немам некој расположив буџет па да знам дали можам воопшто и да почнам нормално некои со помала вредност итн итн .. ?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom