Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

• Креатор на темата Креатор на темата kooperativa
  • Време на започнување Време на започнување
More zote ovie se pisani raboti ...Jas na primer ja imam citano Harry Potter knigata...tamu cuda kolku sakas!
Prasanjeto e kako ti znaes\ubeden deka ovie raboti se slucile i deka se tocni?

Па гледаш дека има сведоци. Не сведочи само еден, туку повеќе.

Такит и Светониј сведочат дека паганскиот император Веспазијан излекувал со допир слеп и сакат човек, па Аполониј кој воскреснувал мртви, исто така и Асклепиј, а во хиндуизмот, па то се секојдневни чуда и излекувања статуи на божества кои плачат, египетскиот бог Озирис воскресна иако телото му беше раскомадано и посебно закопано... полно има сведоштва сторени во други религии, и во библијата се споменуваат чудата кои ги правеа египетските свештеници, можеш и таму да си видиш

Kako ne veruvam be zote...veruvam vo se sto citam i ima svedoci.

Ej ne bidi takov ako znaes kade ke odvedi te molam kazi.

Не реков дека знам, ќе видиш самиот каде тоа ќе те одведе. Тогаш ќе видиш дали си одел по патот на вистината или си ја промашил целта.

Не реков дека знам, ќе видиш самиот каде тоа ќе те одведе. Тогаш ќе видиш дали си одел по патот на вистината или си ја промашил целта.
Znaci znaes deka ima vistina i cel...aj spodeli ja ne bidi takov.

Ами Зоте ако и ти незнаеш тогаш од кај си сигурен дека одиш по правиот пат. Можи трчаш на кај пеколот а да и сам не си свесен. Има логика и ова моето, шо велиш а ?

Значи, кој не поверува и не се крсти, ќе биде осуден, па не обрежување, ако сака и субинцизија нека направи, ништо нема да му помогне. Не свинско, ако сака никакво месо нека не јаде цел живот, тоа нема да му биде од никаква полза за неговото спасение.
Значи можеш да бидеш добар, да помагаш, да бидеш несебичен.....злато од човек да бидеш, ама ако не си верувал во приказнава за Исус, ќе бидеш осуден на вечни маки....?! Па свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно?! Зошто воопшто било кој би почитувал и обожавал толку бедно и мизерно суштество?! Без разлика дали е измислено или реално?! Зошто воопшто сомнежот и скептицизмот би се сметал за грев?! Колку повеќе си скептичен, толку повеќе ќе избегнеш да направиш грешка - ќе проверуваш, преиспитуваш....!

Потсетиме кога беше роден Лука и кај му беше родно место...и дали го виде спасителот додека овој чекореше по земја или од кога се вознесе на небесата?

Потсети се сам: „Нетов„ ти е при рака и можеш лесно да најдеш податоци за Апостолот.
Јасно ми е на што целиш, исто како што ме јасно дека целта ти е промашена.[DOUBLEPOST=1453746035][/DOUBLEPOST]
Bree...emi vaseto scenario e ukradeno bre micko ne e orginalno....

Така мислиТ секој антухрист: и пак не си оригинален...[DOUBLEPOST=1453746136][/DOUBLEPOST]
Bree...emi vaseto scenario e ukradeno bre micko ne e orginalno....

Вака мислиТ секој Богоборец: пак не кажа ништо оригинално...

Така мислиТ секој антухрист: и пак не си оригинален...
Вака мислиТ секој Богоборец: пак не кажа ништо оригинално...
Vaka blada samo izguben vernik...originalen repeat mode!

Vaka blada samo izguben vernik...originalen repeat mode!

Се обидувам да е сетам на некоја твоја паметна мисла али не иде...Мора да си бладал цело време.

Значи можеш да бидеш добар, да помагаш, да бидеш несебичен.....злато од човек да бидеш, ама ако не си верувал во приказнава за Исус, ќе бидеш осуден на вечни маки....?! Па свесен ли си колку е тоа бедно и мизерно?! Зошто воопшто било кој би почитувал и обожавал толку бедно и мизерно суштество?! Без разлика дали е измислено или реално?! Зошто воопшто сомнежот и скептицизмот би се сметал за грев?! Колку повеќе си скептичен, толку повеќе ќе избегнеш да направиш грешка - ќе проверуваш, преиспитуваш....!

Прочитај ја 10-та глава од Делата на светите апостоли.

Прочитај ја 10-та глава од Делата на светите апостоли.
Треба книга да ми каже зошто е нормално да осудиш некого на вечни маки само затоа што не верувал во приказна? Иако никому ништо не згрешил? :tapp:

Потребно е да си спремен да трагаш по вистината без да поставуваш однапред услови што таа не смее да биде, или дека смее да биде единствено она што тебе ти одговара.
Во телемата постои едно мото кое гласи - Методот на науката, целта на религијата.

Кога ќе дојдеш до одговорот ќе знаеш како е можно. Кога ќе го видиш "образот" по кој си "создаден", ќе видиш што е Бог. Намерно ти го потенцирам ова - "што".
Прашувам, дали постои предодреденост во смисла на потеклото, способноста на човекот?
Битието на човекот е "ликот" божји, според кој е "создаден" човекот. Тоа е апсолутно, вечно - едно со Бог. Тоа е суштината која го прави човекот бог.
Релативно е се останато што е минливо и менливо. На пример твоето име, сеќавања, емоции, желби и слично. Тие се она што се анихилира, она што е смртно - човечко.
Ако забележуваш имаш антиномичност во исказот, како може човекот да биде апсолутен кога е создаден?[DOUBLEPOST=1453756187][/DOUBLEPOST]
Кога им одговара цитираат библија, кога не им одговара ,,само светите отци можат да цитираат библија" just teasing you :P
То ти је слобода, само тизирај, хедонизам + опортунизам=?:cool:

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom