Каде имало? Кој сведочел на тие чуда? Кој болен се излечил?
Ova knjiga se naziva Dela apostolska zbog toga što u sebi sadrži dela (svih) apostola zajedno. Lice, koje pripoveda o tim delima, jeste evanđelista Luka,[
1] koji je i napisao ovu knjigu.
Čuda koja on opisuje su sledeća:
1. Petar i Jovan imenom Gospodnjim isceljuju hromoga od rođenja, koji je sedeo pred takozvanim Krasnim vratima;
2. Petar razobličuje Ananiju i njegovu ženu Sapfiru jer su utajili deo od onoga što su obećali Bogu, zbog čega su istog časa umrli;
3. Petar isceljuje oduzetoga Eneju;
4. Petar u Jopi vaskrsava umrlu Tavitu (Srnu);
5. Petar vidi sasud koji silazi s neba, ispunjen raznim životinjama;
6. Petrova senka isceljuje bolesnike kada padne na njih;
7. Petra kao sužnja u tamnici oslobađa anđeo, tako da ga stražari i ne primete dok Irod, kojeg su izjedali crvi, ispušta dušu;
8. Stefan tvori znamenja i čudesa;
9. Filip u Samariji izgoni mnoštvo duhova i isceljuje hrome i oduzete;
10. Dok se približava Damasku, Pavle ima viđenje i istog trenutka postaje propovednik Evanđelja;
11. Filip na putu susreće evnuha koji čita i krštava ga;
12. Pavle u Listri imenom Gospodnjim isceljuje hromoga od rođenja;
13. Pavle u viđenju biva pozvan u Makedoniju;
14. Pavle u Filipama isceljuje ženu (devojku) koja je bila obuzeta pogađačkim duhom;
15. Pavle i Sila bivaju zatočeni u tamnicu i na noge im stavljaju okove; međutim, tokom noći se događa zemljotres i njihovi okovi spadaju;
16. Na bolesne i đavoimane polažu ubruse sa Pavlovog tela i oni bivaju isceljeni;
17. Evtiha, koji je u Troadi pao s prozora i umro, Pavle vaskrsava govoreći:
Duša je njegova još u njemu;
18. Pavle na Kipru osuđuje vračara Elimu i ovaj vračar oslepi;
19. Na putu za Rim, Pavla i sve one koji su s njim bili na lađi zahvata četrnaestodnevna bura. Kad su svi očekivali smrt, Gospod se javio Pavlu i rekao:
Tebe radi podariću im život, i svi su se spasli;
20. Kad se Pavle iskrcao sa lađe, ujela ga je zmija i svi su mislili da će umreti. Međutim, kako je ostao nepovređen, svi su ga smatrali za boga;
21. Pavle na ostrvu polaganjem ruku isceljuje (oca) poglavara Publija koji je stradao od srdobolje i isceljuje još mnogo bolesnika.
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/TumacenjaDelaApostolskih/Lat_sadrzajDela.htm
POVEST O NEMOM MLADIĆU ISCELjENOM ČUDOM
Zaka Apostolović, rodom iz sela Trnova, živi sada u Bitolju. Ona priča iz sopstvenog opažanja mnoga čudesna iscelenja što su se dogodila u crkvi Trnovske Majke Božje. Danas nam je pričala sledeći slučaj: Doveli, kaže, iz Amerike jednog mladića, koji je bio 3 godine nem; Doveli ga u Trnovo, da bi ga milost Majke Božje iscelila.
I ja sam tada živela kod crkve u Trnovu, i držala sam ključeve od crkve kod mene. Svako jutro ja sam prva išla crkvi i otključavala crkvu. Posle mene dolazili su drugi i dovodili svoje bolesnike. Onaj nemi mladić je dolazio prvi posle mene. Jednoga jutra ja pošla crkvi kao i obično, dok onaj mladić stade preda me, trže mi ključeve iz ruku i viknu: "Zašto ti uvek da držiš te ključeve?" I istrže ključeve iz mojih ruku pa ode u crkvu. Ja se zaprepastih čujući ga gde progovori. I od tada mladić je prestao biti nem i govorio je.
POVEST O ISCELENjU NEMIH
Iz mog dnevnika (1935.1.)
Večeras na povečerju čitali smo žitije svetog Andreje Kritskog, jednoga od velikih otaca i svetitelja pravoslavne crkve. U žitiju se kaže, kako je bio nem od rođenja pa sve do svoje sedme godine. Kad mu je bilo 7 godina odvede ga majka u crkvu na pričešće. Čim se dete pričestilo, progovorilo je. Tolika je sila Svetog Pričešća.
No evo jednog još čudnijeg slučaja koji se dogodio u naše dane. O slavi manastirskoj u Svetome Naumu ove godine došao beše i jedan musliman iz Ohrida po imenu Sefer Jašar. Pa nam je on pričao o čudu koje se javilo na njegovom sinu Kasanu. Naime: njegov sin Kasan bio je nem sedam godina. Otac dovede prošle godine svoga nemog sina o slavi u Sveti Naum. I duhovnici su čitali molitve nad nedužnim. Ove godine došao je u manastir da blagodari Svetom Naumu. Njegov nemi sin progovorio je.
Dakle, ni po veri ni po pričešću nego jedino po molitvi dogodilo se u naše dane čudo istovetno kao nad svetim Andrejom, koji je bio kršten i koji se pričestio, pa tek onda progovorio.
еве ти ги другите читај
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/vlnikolaj/Emanuil/Lat_Nikolaj090302.htm
До нашата редакција денес стигна писмо во кое е пренесено потресно сведоштво на една мајка, Олга Минова, за чудото кое се случило со нејзината ќерка годинава на Велигден. Во целост го пренесуваме писмото.
Извор:
http://agapi.mk/chudo-vo-lesnovskiot-manastir/