88ми американски филмски награди (Оскари 2015, 28 Февруари)

Кој е вашиот фаворит?

• Вкупно гласачи
    93
  • Гласањето е завршено на .
Член од
22 јуни 2010
Мислења
3.688
Поени од реакции
5.444
Carol на скринер може да се гледа? Дека за кинематографија е номиниран...

Tegla

Interista
Член од
20 февруари 2012
Мислења
5.113
Поени од реакции
9.062
Аиии вака во ретроспектива колку лоша година било лани... Освен Whiplash и Birdman кои беа ОК.

Од No Country for Old Men и Slumdog Millionaire навака ниту еден филм не ми е вреден за оскар. Може бил најдобар филм годината ама она оскар за паметење, ниту еден. Birdman и компанија никој нема да ги памти после 5 години, ќе треба да гуглаш да се присетиш што се случувало во филмот.

Многу почнав да ги хејтам ова оскариве а прв ќе бидам пред телевизор да ги гледам вечерта. Јебига. :D

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.396
Поени од реакции
25.219
Аиии вака во ретроспектива колку лоша година било лани... Освен Whiplash и Birdman кои беа ОК.

Од No Country for Old Men и Slumdog Millionaire навака ниту еден филм не ми е вреден за оскар. Може бил најдобар филм годината ама она оскар за паметење, ниту еден. Birdman и компанија никој нема да ги памти после 5 години, ќе треба да гуглаш да се присетиш што се случувало во филмот.

Многу почнав да ги хејтам ова оскариве а прв ќе бидам пред телевизор да ги гледам вечерта. Јебига. :D
Birdman ќе го гледаат и анализираат допрва. Филмот е безвремен, најдобар што зел оскар после No country for old men/There will be blood.

Никој нема да ги памети и никој немам видено да ги репризира King's Speech, The Artist, 12 years a slave и Argo :icon_mrgr:

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.296
Поени од реакции
8.751
Бидејќи завршив со номинираните за најдобар филм, еве прв update од мене, со моите фаворити во категориите кај што сум изгледал сѐ:

ФИЛМ: Тука имам топ 3, всушност. Иако Room најмногу допре до мене (за сега. сакам The Revenant да го погледнам и на кино), сепак би се радувал кога било кој од нив би го освоил Оскарот:

1. The Room
2. The Revenant
3. Mad Max: Fury Road

следуваат уште две супер-филмчиња што ептен ми се допаднаа:
4. Brooklyn
5. The Martian

два ОК, но не донесоа сѐ баш онака како што замислував и посакував:
6. Bridge of Spies
7. Spotlight

и Beasts of the Southern Wild на годината:
8. The Big Short

РЕЖИЈА: Исто како погоре, со тоа што овој пат со изменет редослед:

1. Ињариту за The Revenant
2. Џорџ Милер за Mad Max: Fury Road
3. Лени Абрахамсон за Room

Том Меккарти и Адам Меккеј не ја заслужија ни номинацијата тука, а не пак Оскар.

АКТЕР ВО СПОРЕДНА УЛОГА: Овде немам топ 3, туку само еден фаворит:

1. Силвестер Сталоне во Creed
ОК беа и:
2. Марк Руфало во Spotlight
3. Марк Рајланс во Bridge of Spies

а ништо посебно:
4. Том Харди во The Revenant
5. Кристијан Бејл во The Big Short

АДАПТИРАНО СЦЕНАРИО: Овде не можам да говорам за добри адаптации, зашто немам читано ништо од изворниот материјал, но ако ги гледам како оригинални дела, имам два фаворити:

1. Brooklyn
2. Room
- прекрасни реплики! Воведната од детенцето беше WOW! А и повеќето други негови.
сосема задоволителни беа и:
3. Carol
4. The Martian

лошо:
5. The Big Short

PRODUCTION DESIGN: Е тука не можам воопшто да зборувам од аспект кој production design-ер е најдобар (не се чувствувам компетентно и способно), па ај, од аспект кој филм мене ми беше најдобар:

1. The Revenant
2. Mad Max: Fury Road
3. The Martian
4. The Danish Girl
5. Bridge of Spies

КОСТИМОГРАФИЈА: Овде еден отскокнува од останатите по оригиналноста:

1. Mad Max: Fury Road
иако одлични костими имаше и во:
2. Cinderella
и во:
3. The Danish Girl
4. Carol
5. The Revenant
Ако не му ја дадат на Сталоне наградата за споредна улога, аир да не видат!

B

Blade Torch

Гостин
Ги видов повторно квотите, Сталоне се има одлепено на врвот за земање за споредна од минатиот пат. Ќе зема изгледа.
За кинематографија има ставено коефициенти, и да... Ревенант прв фаворит 1.35квота.

W

wicked_1

Гостин
Birdman ќе го гледаат и анализираат допрва. Филмот е безвремен, најдобар што зел оскар после No country for old men/There will be blood.

Никој нема да ги памети и никој немам видено да ги репризира King's Speech, The Artist, 12 years a slave и Argo :icon_mrgr:
еден испушташ намерно, тој најужасниот. :icon_lol:

wot

aloof
Член од
20 мај 2008
Мислења
19.645
Поени од реакции
34.064
Ако не му ја дадат на Сталоне наградата за споредна улога, аир да не видат!
Go delea prvo mesto kaj mene so Mark Ruffalo, ali I ovoj neso trgna po retardirani patista, pa ne veruem sea da mu dadat.

Mark Ruffalo weighing Oscar boycott over diversity issues -- UPDATED

Ali posteno, dzabe kenjat. Ja go obozavam recimo Idris Elba, ali ulogata ne mi bese za oskar. Aj sea ke placeme.
Do lani ne ubivaa so crnecka propaganda... sea...

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.296
Поени од реакции
8.751
Go delea prvo mesto kaj mene so Mark Ruffalo, ali I ovoj neso trgna po retardirani patista, pa ne veruem sea da mu dadat.

Ali posteno, dzabe kenjat. Ja go obozavam recimo Idris Elba, ali ulogata ne mi bese za oskar. Aj sea ke placeme.
Хах, сега прочитав, бил против оскарите затоа што не го рефлектирале мултиетничкото општество во САД. :tapp:

За ова другото -- ако мислиш на 2014 год. кога победи 12 Years a Slave, реално добар беше изборот. Да не победеше тој, ќе земеше глупоста со ДиКаприо...

Kocka

Manchild
Член од
1 август 2006
Мислења
3.531
Поени од реакции
2.752

pa kako mora da im se dae nominacija ako nemalo dobar film godinava neka nominiraat od proslive godini nekoj so ne uspeal togas sea da zeme

џимеј

џимилино
Член од
4 март 2007
Мислења
10.396
Поени од реакции
25.219
еден испушташ намерно, тој најужасниот. :icon_lol:
Slumdog Millionaire? :icon_lol::icon_mrgr:
Наместо да се жалат дека се номинирани глупи филмови, тие види ги што прават.
12 години роб филмот доби оскар затоа што беше црнечки филм и ништо друго, е тоа е расизам спрема белата раса.

И кој е тој Вил Смит да бојкотира бе, дури смешно е :pos:

Kajgana Shop

На врв Bottom