Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Кој кур мобилност кога има еден куп фирми ( и тоа озбилни имиња меѓу нив) кои не плаќаат патни трошкови за работа во друг град.
Странските инвеститори обично организираат превоз и даваат храна. Може да се заклучи дека државните политики за привлекување странски инвестори се позитивни.

Странските инвеститори обично организираат превоз и даваат храна. Може да се заклучи дека државните политики за привлекување странски инвестори се позитивни.
превозот до индустриските зони го плаќа општината ако не си запознаен,значи може да плаќа превоз и за приватните сопственици кои живеат,спијат,функционираат во општината каде престојуваат со тоа го полнат буџетот на општината и државата

До 1991 година се водеше емиграција на СФРЈ, од 1991 година се води како Македонија :tapp::tapp::tapp: до 1991 па и неколку години по тоа сите иселени од Македонија одеа со СФРЈ пасоши и се заведуваа како емигранти од СФРЈ барем тро историја да знаевте во штабот.
Абе чичко Летко, иселените во времето на СФРЈ по 1993 г се водат како македонска емиграција, иако отишле како граѓани на Сфрј. Ете има податоци за иселените Македонци во Турција пред 50 г. Имам роднини кои отишле во Германија пред 50 години и од 1993 г се водеа како македонска емиграција иако отишле таму во времето на сфрј, а работните и дозволите за престој им беа наново поврзани со новите македонски пасоши.[DOUBLEPOST=1452717180][/DOUBLEPOST]
превозот до индустриските зони го плаќа општината ако не си запознаен,значи може да плаќа превоз и за приватните сопственици кои живеат,спијат,функционираат во општината каде престојуваат со тоа го полнат буџетот на општината и државата

Што нема да чујам :)

Абе чичко Летко, иселените во времето на СФРЈ по 1993 г се водат како македонска емиграција, иако се иселиле во Сфрј. Ете има податоци за иселените Македонци во Турција пред 50 г. Имам роднини кои отишле во Германија пред 50 години и од 1993 г се водеа како македонска емиграција иако отишле таму во времето на сфрј, а работните и дозволите за престој им беа наново поврзани со новите македонски пасоши.
кога се емигрираше до 93 сите се евидентирале по патни исправи не по национална определеност, немаше посебна графа за горани, торбеши, македонци босанци, замисли некој рус или пољак или унгарец да се исели од сфрј па ќе го водат како иселен рус, свашта.
За светот тогаш постоеше сфрј и сфрј граѓани со такви исправи. Не одеше од чоек до чоек светската банка па да прашва “А бе ти како се осеќаш“ а замисли пак во тие 600.000 иселени македонци сигурно имаше и барем 10% кои се изјаснувале како југословени па сега замисли кај ги водат денес во кои графи, замисли во 2015 се водат иселени пример 200.000 југословени а југославија не постои.
Јас имам приатели кои 1992 се иселија во германија цело семејство и побараа азил како лица бегалци од војна иако македонија немаше никаква војна али за светот СФРЈ беше во војна и многумина на таа финта добија и азил а некои и со тек на години и добија постојано живеалиште таму. На граница и при барање на азил се дава пасош и таму седи сфрј и то е валидно а ти можеш да се изјаснуваш денес како србин утре како албанец, али она шо си званично - то ти е патна исправа.

Абе чичко Летко, иселените во времето на СФРЈ по 1993 г се водат како македонска емиграција, иако отишле како граѓани на Сфрј. Ете има податоци за иселените Македонци во Турција пред 50 г. Имам роднини кои отишле во Германија пред 50 години и од 1993 г се водеа како македонска емиграција иако отишле таму во времето на сфрј, а работните и дозволите за престој им беа наново поврзани со новите македонски пасоши.[DOUBLEPOST=1452717180][/DOUBLEPOST]

Што нема да чујам :)
шо нема да чуеме и видиме од тебе допрва не се знае

http://forum.kajgana.com/threads/Најглуп-пост-на-денот-месецот-годината.79927/page-2#post-7553601

дури имаш и тема во твоја чест :)

кога се емигрираше до 93 сите се евидентирале по патни исправи не по национална определеност, немаше посебна графа за горани, торбеши, македонци босанци, замисли некој рус или пољак или унгарец да се исели од сфрј па ќе го водат како иселен рус, свашта.
За светот тогаш постоеше сфрј и сфрј граѓани со такви исправи. Не одеше од чоек до чоек светската банка па да прашва “А бе ти како се осеќаш“ а замисли пак во тие 600.000 иселени македонци сигурно имаше и барем 10% кои се изјаснувале како југословени па сега замисли кај ги водат денес во кои графи, замисли во 2015 се водат иселени пример 200.000 југословени а југославија не постои.
Јас имам приатели кои 1992 се иселија во германија цело семејство и побараа азил како лица бегалци од војна иако македонија немаше никаква војна али за светот СФРЈ беше во војна и многумина на таа финта добија и азил а некои и со тек на години и добија постојано живеалиште таму. На граница и при барање на азил се дава пасош и таму седи сфрј и то е валидно а ти можеш да се изјаснуваш денес како србин утре како албанец, али она шо си званично - то ти е патна исправа.

Па и јас тоа ти го пишав. Дозволите за престој и работа на странците се даваат на основа на нивните пасоши. Оние иселени од Македонија во времето на СФРЈ во странство, ја регистрирале промената на државјанствата штом добиле македонски пасош по 1993.[DOUBLEPOST=1452721181][/DOUBLEPOST]
шо нема да чуеме и видиме од тебе допрва не се знае

http://forum.kajgana.com/threads/Најглуп-пост-на-денот-месецот-годината.79927/page-2#post-7553601

дури имаш и тема во твоја чест :)

Чест ми е што вие православните Албанци посветувате толку внимание на моите коментари.

Последно уредено:
Па и јас тоа ти го пишав. Дозволите за престој и работа на странците се даваат на основа на нивните пасоши. Оние иселени од Македонија во времето на СФРЈ во странство, ја регистрирале промената на државјанствата штом добиле македонски пасош по 1993.

оние кои се иселиле во 60сети 70 десети 80 десети па и 90 сети, и останале на запад, си извадиле странски пасоши, не знам дека некој од 1970 до 2015 останал со СФРЈ-МК пасош таму.
Овие 600,000 иселени се кои се уште се водат со патни исправи и документи од Македонија а то е последни 10-15 години кои уште чекаат да регулираат статус таму

http://www.time.mk/c/dc03eb9623/vis...sen-dzonson-kontrols-si-odi-od-bunardzik.html

Ili e strasna koincidencija ili si odat tocno na istekot na subvenciite i povolnostite. Ne se samo 10% danok vo prasanje, ne plakaat apsolutno nisto duri i davackite za penzisko i osiguranje im gi plaka drzavata, za prevoz plakaat opstini, vlogot im e apsolutno minimalen.

Kako ke se stigne do ekvilibrium ako nema koj da konkurira na pazarot na trud??

Cudno mi e ova sto go pisuvas, ne znam kolku se toa povisoki platite vo Gevgelija za primer moze da se zeme tekstilnata industrija kade sto mislam deka bea 30 do 40.000 vraboteni i 15 do 20 godini imame postojano stranski investicii a platite se isti i standardot na rabotnickite e zgolemen nula, kakov zgolemen, namalen e.

Za ostanatoto ne znam sto da odgovoram ili ne zivees tuka i ne znaes kako odat raboti ili zivees vo nekoj poinakov svet. Nema mobilnost na rab.sila vo Makedonija i nema da ima, migraciite kon Skopje se vo 99% slucai trajni migracii najcesto vo drzavna sluzba, najmalku poradi ind.zoni ne znam za takov slucaj seuste nekoj da se iselil vo Skopje za da raboti vo Bunardzik, kako ke se prehrani i ke plati kirija so taa plata?

Ne e nasa greska tuku e nasa nemoznost, neizvodlivo e, vo Australia ne e do toa sto imaat takva navika tuku sto imaat zivoten standard nesporedliv vo ovdesniot, ekstremno mala nevrabotenost, pazarot e razgranet i razvien do stepen nezamisliv za nas i jak safety net.

Dobro sto e tuka cudno? Kompanijata gubi po 2m godisno, i e napravena resturktura. Od lani ima novi gazdi i momentalno se povlekuva za da zastedi. Pregovara so drugi kompanii koj moze da ja prezemat fabrikata sto e sepak pozitivno. Biznis e, ne sekoja investicija ke opstane.

Koga nema koj da konkurira na pazarot znaci sme stignale do ekvalibrium. Sekoe naredno zaposluvanje ke mora da ima povisoka ponuda za nekoj da doneses od drugo mesto ili da go "ukrades" rabotnikot od nekoja druga fabrika vo regionot. Ako se ide spored tvojata logika na ne mobilna rabotna raka vo drzavata nie ustvari treba da gledame regionalno i da ja namaluvame nevrabotenosta vo sekoj region i da merime nevrabotenst regionalno. Od toj aspekt ima industriski zoni na sekade taka?

Platite vo gevgelija se znacitelno povisoki nego vo drugite delovi od drzavata zasto pred se tamu na vreme se prestrukturiraa pa ugavno ziveat od turizam (kazinata) i usluzni dejnosti pred se nasoceni na grckiot pazar. Toa im go kreva prosekot. Sporedbata so tekstilnata industrija ti e losa, tekstilcite sekade vo svetot se mizerno plateno zasto denes 90% se proizveduva vo banglades kade prosecna plata vo taa industrija e $50 za 12 saati smena. Znaci tuka treba narodot da se prenasoci, vo geveglija ete toa se napravi, pred osamostojuvanjeto nie nemavme kazina tamu ama sega veke 25 godini ima, se napravi nova industrija.

Toa e ustvari i golem del od problemot ona NEMA KADAR sto go napisav predhodno e tokmu toa. Nie imame postara generacija 45+ god, koja rabotela nesto kon krajot na ju erata i za vreme na privatizacija, koja se skoluvala za toa. Potoa sleduva haos kade cel kup industrii se menuvaa, del propagaat. Sega nema sto da pravime so toj kadar zasto golem del od niv ne se prenasocil na nesto drugo nego cekal i kuka drzavata da mu najde rabota. Od druga strana imame novi generacii koj se skoluvaat vo sosema drugi sferi, koj del blagodarenie na internet mozat da zarabotat dobro i da dojdat do rabotodavacite od stranstvo direkno i da se iscenkaat za asalni primanja. Tie se OK, nekat da rabotat za sitni pari, znaaat kolku im vredi trudot i vo golema mera koga formiraat cena se vodat od toa kolku kosta uslugata vo drzavata na firmata minus -20 ili 30% za da ja dobijat rabotata. Tie gledaat i da emigriraat. Problemot sto go imame e koga se nosat firmi kade im trebaat rabotnici za linija (postarata generacija) za niv nema zamena koga ke se penzioniraat. Znaci denes tesko e da najdes mlad bravar na primer. Od druga strana ako dojde nekoja HITEC firma od den eden treba da plaka asalni plati zasto toj del na pazarot na trud e mobilen na svetsko nivo. Primer microsoft da otvori prestavnisto i da zaposli 200 programeri, so edna-dve godini staz kolku mislis tesko ke mu bide na Trajce da najde rabota vo nekoja banka vo USA? Rabotel za Micorosft po amerikanski standardi i sega saka da konkurira na rabotno mesto sto nekoj amer bi baral 200-300K a ovoj e spremen za 150K?

Znaci poentata za migracijata bese deka stanuva seriozna opcija koga nekoj treba nekako da egzistira. Vo MKD za zal seuste ne sme tolku siromasni (seuste ima rezervi od predhodnite generacii, daj uste 5-10 god ke se smeni toa) i sekoj ima nekakov grb uglavno od familija pa prebira narodot. Vo zonite ima i mnogu dobro plateni kadri ne zaboravaj. Krajsler imase CEO od Avstralija koj tamu bese CEO na Simens taka da on ne dojde vo MKD za sitni pari nego za kontrakt od nekolku stotici iljadi evra. So nego dojdoa i nekolku iskusni menadzeri koj rabotele vo takvi fabriki na zapad, primer eden moj drugar od Avstralija tamu rabotese, zarabotuvase poveke tamu nego vo Avstralija i vozese sekoj den od Bitola do Kavadarci, ne mu bese problem ni pari ni vreme... Obicen rabotnik da se preseli od da kazaeme strumica vo skopje za rabota moze e tesko ama za takvi ne pravime muabet. Takov kadar ima vo Skopje sekako. Duri i ona so administracijata e glupavo ama ajde toa e veke druga tema.

Vo Avstralija migracija za rabota se pravi i na drug nacin. Koga nekoj se seli od Melburn vo Sidnej za rabota toj prodava se sto ima (nedviznina) vo melburn i kupuva vo sidnej. Taka izbegnuva kirija ako veke resil da se seli trajno, ili go izdava stanot vo melb a plaka kirija vo syd. Ti mi kazuvas samo kirija vo noviot grad. Ako taka gledame on plakal kirija i vo rodnoto mesto ili sega gledame tamu ziveel so 3 generacii vo kuka 2 na 2 a sega vo drugiot grad stan ke zemel? Sporedbata ne ti e na mesto. Jasno mi e deka ima razlika vo cenite na primer strumica - skopje ama ima i vo obratna nasoka taka? Toa sto makedonceto uglavno e neadaptabilno, saka doma da si sedi i ako moze nekoj drug da mu najde rabota (drzavata po moznost) i toa da mu e pred nos i da e dobro platena a pritoa ako moze i da ne uci, da ne se zamara so nisto drgo e sepak nas problem, nasa greska...[DOUBLEPOST=1452741849][/DOUBLEPOST]
Искрено, не би можело многу да се направи, светот е станат едно огромно глобално село и миграциите денес во 2016 се полесни, поефтини и подостапни од било кога, а индивидуализмот кај луѓето е во својот зенит, никогаш порано човекот не се грижел повеќе за себе, чувството на патриотизам, чувството на некакво должење кон државата или благодарност е одамна минато. Секој гледа како себеси да се промовира едно скалило погоре во опшеството, заминувањето настрана ако постојат подобри услови таму е најмал проблем.

А проблемот, ако веќе нема решение, може барем да се намали ударот. Пред се, и ова не го пишувам со никакви задни намери или политичка позадина, партизацијата мора, ама мора да се сосече во корен, не во смисла да се забранат партиите, но да престане ебената партиска припадност, списоци, тефтери и такви работи да бидат пресудни во се во нашето општество. Оти реално е така, зборувам што од лично, што од блиски пријатели и познаници, што од општо информирање, речиси нема работа, бизнис, функција, тендер или било што да се добие онака, без некаква интервенција од „погоре“. Нашиот комунистички менатлитет не се променил за овие 25 години во ништо во тој дел.

Понатаму, тука се општите елементи за напредок, раст на економија, раст на стандард, раст на генералното ниво на живот, а тоа е ептен тешко, прво оти сме стартувале од ужасно лоша позиција, па сме се вратиле неколку огромни чекори назад во 90-тите, а ни после не сме мрднале премногу, чекорите ни се премали и пребавни.

Но пак ќе повторам, дури и кога би постигнале некое посакувано ниво, не би се решил проблемот, оти не е до нас, се додека има постојат богати Канади, Германии и Швајцарии кои ќе го сакаат нашиот стручен кадар, ние што и да направиме, нема да биде доволно тој кадар да остане.

И одма откако го постирав ова ја прочитав статијата од подолу, за тоа ти говорам:

http://republika.mk/?p=540274

Odlicen komentar. Realno denes imigracijata e lesna i sekoj gleda za sebe pogotovo vo vakvi raspad sistem drzavi.

Problemot ima resenie samo sto toa nema nikogas da go resat partiite bidejki treba na eden nacin da se samoukinat. Treba da se donese zakon da ima partii toj del e OK ama da nema clenovi, clenski itn. Da se donese zakon neka ima kampanji ama tie da traat 3 dena i neka bidat nekolku TV dueli a ne da se trosat miljoni i da se lepat posteri, bilabordi i gluposti. Neka ima vo sekoj vesnik 1 stranica politika za sekoja da si kaze sto ima. Prakticno od diva liga industrija (zboram za politika) da se svede na najkontrolirana industrija. Neka se namali i broj na paralementraci, mesto 123 neka se 20tina, pa neka zimaat i 5 pati povisoka plata. Vo takva situacija kade nema partiski skali i pusenja po komiteti, limitirana kampanja valjda ke dojdat na vlast pravi "mozoci" sto ke ne izvlecat od kal. Signurno ima miljarda podobri resenija i od ova ama eve nesto razlicno sto ako nisto drugo ke kosta mnogu pomalku i ke se stvara pomal cirkuz vo drzavata.

Do nas e toj nas strucen kadar da mu ovozmozime adekvatni uslovi da se razviva i da saka da ostane vo drzavata a toa samo preku adekvatna finansiska zarabotka. Namesto da gradime zoni za auto industrijata mozevme da go kopirame primerot na Estonija i da razvivevme IT industrija so lokalni (subvencionirani firmi). Mozevme da go sledime paralelno i primerot na Irska so vrakanje i investiranje na dijasporata (sozdavanje mali pogoni koj ke proizveduvaat raboti za izvoz itn) nie go odbavme ovoj pat. Sega toa e...[DOUBLEPOST=1452742063][/DOUBLEPOST]
оние кои се иселиле во 60сети 70 десети 80 десети па и 90 сети, и останале на запад, си извадиле странски пасоши, не знам дека некој од 1970 до 2015 останал со СФРЈ-МК пасош таму.
Овие 600,000 иселени се кои се уште се водат со патни исправи и документи од Македонија а то е последни 10-15 години кои уште чекаат да регулираат статус таму

I da sakaat da izvadat MKD pasos ima miljarda precki. Od 86 000 + deklarirani makedonci vo Avstalija na avstraliski popis pomalku od 6000 imaat mak pasos. Od druga strana ima informacii deka vo makedonija godisno vleguvaat nad 20 000 "avstraliski" drzavjani.

Последно уредено:
А бе светската економија колабира овие овде инвестиции тука дрн мрн фрн :icon_lol:.

2016 има страшна да биде во Македонија има да се затворат сите рудници, сите металопреработувачки капацитети, ќе навалат мигранти на Гевгелија од блискиот исток, и кога ќе се додади и тоа дека ќе се потепаме меѓусебе за време на избори страшно има да биде.

Кој кур мобилност кога има еден куп фирми ( и тоа озбилни имиња меѓу нив) кои не плаќаат патни трошкови за работа во друг град.
Се додека има луге кои се нафаќаат да си плаќат сами патни трошоци (поради тоа што нема каде на друго место да работи) ќе има и такви газди кои не плаќаат. Исто е и за платите. Едноставно така функционира.
Сите газди го водат бизнисот за да остварат профит (освен идиотите од приватизацијата во МК).

А бе светската економија колабира овие овде инвестиции тука дрн мрн фрн :icon_lol:.

2016 има страшна да биде во Македонија има да се затворат сите рудници, сите металопреработувачки капацитети, ќе навалат мигранти на Гевгелија од блискиот исток, и кога ќе се додади и тоа дека ќе се потепаме меѓусебе за време на избори страшно има да биде.
...не заебаај , прееска у двор на факом товарат една огромна спејс-шатал конструкција у делови.. за преку океан и ми тврдат дека за наредни 5 години се пуни , не можат крагна да закопчаат. Единствено ги мучи хроничната болест: нема работници што знаат , ни за лек...:sneaky:

...не заебаај , прееска у двор на факом товарат една огромна спејс-шатал конструкција у делови.. за преку океан и ми тврдат дека за наредни 5 години се пуни , не можат крагна да закопчаат. Единствено ги мучи хроничната болест: нема работници што знаат , ни за лек...:sneaky:

Ако ја претераат оваа година добри се, кај да е би требало да почнат да им откажуваат нарачки :icon_lol:.

Тоа Кина ги затвора бродоградилштата Факом од Македонија ќе работел пет години.

About 140 yards in the world’s second-biggest shipbuilding nation have gone out of business since 2010, and more are expected to close in the next two years after only 69 won orders for vessels last year, JPMorgan Chase & Co. analysts Sokje Lee and Minsung Lee wrote in a Jan. 6 report. That compares with 126 shipyards that fielded orders in 2014 and 147 in 2013.

http://www.bloomberg.com/news/artic...s-china-loses-appetite-for-consuming-iron-ore

Ако ја претераат оваа година добри се, кај да е би требало да почнат да им откажуваат нарачки :icon_lol:.

Тоа Кина ги затвора бродоградилштата Факом од Македонија ќе работел пет години.

About 140 yards in the world’s second-biggest shipbuilding nation have gone out of business since 2010, and more are expected to close in the next two years after only 69 won orders for vessels last year, JPMorgan Chase & Co. analysts Sokje Lee and Minsung Lee wrote in a Jan. 6 report. That compares with 126 shipyards that fielded orders in 2014 and 147 in 2013.

http://www.bloomberg.com/news/artic...s-china-loses-appetite-for-consuming-iron-ore
....значи доаѓа времето на "малите" бродоградилишта кои знаат да направат брод , а такви живи има уште само на Јадранскиот брег... ;)

Следниве 100 дена се очекува пауза на виртуелните инвестиции? :unsure:

Еуромакс Иловица изјава од сопственикот.
Sharpe says that the country’s government has gone “above and beyond the call of duty” to help get Ilovica into development.
We’ve been so welcomed in the country that we made all our staff in London and in Canada redundant, and relocated those positions to Macedonia,” he continued. “We are the first international mining company that have its headquarters there, which is the right thing to do to be part of the emerging market, and we feel passionate about being part of that success.”

И покрај обидите на неинвентивната, селска опозиција да ги претстави инвестициите како виртуелни (што за жал некој малоумници и огорчени пропалитети го прифатија како точно и го повторуваат на интернет), тие се реални и присутни а стотици луѓе кои работат во тие фирми може да го потврдат тоа.

• Ми се допаѓа
Reactions: SF

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom