Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Автопатот е еколошко решение за Галичица. Со автопатот ќе се намали двојно времетраењето на патувањето низ планината и дупло помалку ќе се испуштаат издувни гасови низ Галичица. Додатно, шумата околу автопатот ќе ја апсорбира прашината и штетните гасови од возилата, наместо ко сега возилата да се движат по регионалното патче покрај езерото и сите штетни гасои да одат во езерото и околните туристички насеља.
giphy.gif

Шо му фалит на кардиолошко сеа кај шо си е,па за да се префрлат во новиот објект косна?
Или уште некое хотелче требит да се лапнит на таа локација?

Ко враќаме веќе филмој за better days...Ko личеше на нешто.А во вашиот горен десен агол хамбургер за пеевче...
1937025_10156523260780691_6277173156769464259_n.jpg

Мамата и ја ебавте на Македонија :)
9028344.jpg

И за први мај да ојме сите масовно за последен пат во Љубаништа како слободни граѓани, после ќе видиме.

Последно уредено:
Ко враќаме веќе филмој за better days...Ko личеше на нешто.А во вашиот горен десен агол хамбургер за пеевче...
1937025_10156523260780691_6277173156769464259_n.jpg

Мамата и ја ебавте на Македонија :)
9028344.jpg

И за први мај да ојме сите масовно за последен пат во Љубаништа како слободни граѓани, после ќе видиме.
Еее времиња, му го ебаја мамето на градов. Сега ми се враќат филмот ко имам чекано комбе на градската постојка. Да может и на гла ќе клает згради.

Se vklucvam samo da go ispcujam Galeb i da dam edna negativna reklama, site sho barate prevoz za Ohrid da si se vozite so Delfina da ve vidit Gospod.
Sekoe vlegvenje vo avtobus obavezno dobivam derenje od sofer,nedaj Boze da prasas neso dobivas komentar Otu jas taka saka!! Sekoj vozac si zastanvit na koja sakat stanica,ela fati mu go krajot. Ednas se kacvam od Voena Bolnica Skopje, zoso sum cekala tamu ne zastanvele tie tuka. Denes cekam kaj Zooloska, pa si dobiv gratis derenje pred cel avtobus deka kaj Zooloska ne zastanvele,samo kaj Voena. Mozev da te osta ovde mi vikat :D Ednas kaj gimnazija zastanvet,ednas kaj Mini Market,neli zavisit od vozacot. Ako ne mu e denot I direktno na avtobuska ke te ostajt.
I taka,jas samo da si se olesnam ovde poso I da se javis Galeb zabole tashak. :D

Se vklucvam samo da go ispcujam Galeb i da dam edna negativna reklama, site sho barate prevoz za Ohrid da si se vozite so Delfina da ve vidit Gospod.
Sekoe vlegvenje vo avtobus obavezno dobivam derenje od sofer,nedaj Boze da prasas neso dobivas komentar Otu jas taka saka!! Sekoj vozac si zastanvit na koja sakat stanica,ela fati mu go krajot. Ednas se kacvam od Voena Bolnica Skopje, zoso sum cekala tamu ne zastanvele tie tuka. Denes cekam kaj Zooloska, pa si dobiv gratis derenje pred cel avtobus deka kaj Zooloska ne zastanvele,samo kaj Voena. Mozev da te osta ovde mi vikat :D Ednas kaj gimnazija zastanvet,ednas kaj Mini Market,neli zavisit od vozacot. Ako ne mu e denot I direktno na avtobuska ke te ostajt.
I taka,jas samo da si se olesnam ovde poso I da se javis Galeb zabole tashak. :D
Зато шо 300 евра е казна за возачот и не знам уште колку .000 за фирмата ак застанат на постојка неопределна од Министерство за транспорт.Од таму им се даени Ми-Да, Ѓорче Петров и уш некоја.Е сега некој од возачите е шериф, а некој возит по прописи.Исто ко шо на Класик им се даени директни (Ох-Ск), а кај нив се продавет карти и за/од Кичево, Гостивар, Тетово.И третите не се различни.Функционирање исто ко се друго во wannabe државава.

Вие иначе со шо кола ојте на пешачење? :cautious:
patekakoli1-640x360.jpg

patekakoli2.jpg
patekakoli3.jpg

Абе се укључив при крај, глеам еден го земал крстот у вода, и околу него гњурци. Двајца гњурци тегнат некој друг на страна за коса и како џандари го "спороведуваат" низ вода. wtf?
редари се гњурците?

Даваа подароци за тој шо го фатил крстот?
Само икона мислам дека добил.

Да не ширам негативна репутација, ама од кај го ископаа ова дека градов годинава бил најпосетен за Водици? Во споредба со лани да, ама да споредам со пред 4-5 години, годинава прилично слабо.

Само икона мислам дека добил.

Да не ширам негативна репутација, ама од кај го ископаа ова дека градов годинава бил најпосетен за Водици? Во споредба со лани да, ама да споредам со пред 4-5 години, годинава прилично слабо.
И лани имаше појќе него годинава најслаба година е оваа според мене , годиниве наазад имаше до плоштадон љуѓе сега само покрај пристаниште .

Абе се укључив при крај, глеам еден го земал крстот у вода, и околу него гњурци. Двајца гњурци тегнат некој друг на страна за коса и како џандари го "спороведуваат" низ вода. wtf?
редари се гњурците?

Не бе можда грч го имат фатено.

Godinava bese dobro organizirana,pred se ozvocuvanjeto bese na nivo za razlika od minatite godini.Isto taka i site so skokaja po krstot pokazaja solidno nivo na kultura,toest strplivo cekaja krstot da bide frlen vo ezerskite vodi(y),a ne kako minatitete godini koga se slusase samo vreskanje i svirezi!

Со староградска песна, греана ракија и вино, во месноста Сараиште, на празникот Св. Јован, денеска беше одбележан Денот на рибарите. На манифестацијата присуствуваа голем граѓани, како и претставници на локалната самоуправа, градоначалникот Никола Бакрачески, гости од градот Воден, Грција, како и од други места од земјава и надвор.

DSC_0398.jpg

DSC_0440.jpg

DSC_0423_1.jpg

DSC_0439.jpg

11.jpg

Традиционално фаќачот на крстот и неговата тајфа, се искапија во езерските води за здравје. Нив им се придружија граѓани како и членови на навивачката група „Рибари“. На манифестацијата кај Сараиште немаше фрлање на буриња со вино.

DSC_0445.jpg

DSC_0498.jpg

DSC_0504.jpg

DSC_0483.jpg

-Оваа година ја вративме старата традиција, радување како што доликува на Денот на рибарите, да се задржи традиционалното кое си било со години, да биде веселба но без сквернавење на водата. - изјави фаќачот на крстот Петар Рупески.

DSC_0516_1.jpg

DSC_0535.jpg

DSC_0510.jpg

Присутните на народната веселба имаа можност да вкусат пача која ја подготвија студенти на Факултетот за туризам и угостителство од Охрид, како и рибна чорба, која ја подготвија професори и ученици од средното угостителско училиште „Ванчо Питошески“.

-За рибната чорба ни беа потрбни околу 300 килограми лосос, 60 кг. морков, 40 кг. целер и пашканат, 50 кг. брашно, 80 литри масло и потребни зачини. Подготвивме 1500 литри чорба, односно околу 6000 порции.-изјави професорот Блаже Јорданоски.

DSC_0448.jpg

DSC_0402.jpg

DSC_0541.jpg

DSC_0464.jpg

Традиционално тимовите за логистика на Црвен крст Охрид ќе распределат дел од рибината чорба во семејствата со социјален ризик во Охрид како и на лица со хендикеп и стари лица кои не се во можност да присуствуваат на овој настан.

Г.М.

Рупе ако сметаше дека традицијата со фрлање буре е, цитирам,сквернавење на водата, шо скокаше секоја година и по бурињата, па и фати неколку пати. Или тоаш слатко беше за пиење.

Не разбирам, шо е финтата шо не фрлет буре со вино сега?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom