Инвестициски БУМ во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Чекај ставрно што е смешно да се отвори фабрика за чипс ? Па и за лижавчиња или мастики. Значи колку само чипс се увезува од Србија, замисли барем третина од парите што ги даваме за Српски чипс да ги даваме за наш. Значи парите не ни одат надвор, делумно се намалува увозот и тргофскиот дефицит. Ние увезуваме многу работи кои навистина можеме сами да ги произведеме.
Врв на се ми е увозот на вода. Значи освен кај нас во ниедна околна земја нема толку увезена вода и многу е тешко и да ти дозволат. А кај нас имаш грчки, српски, хрватски води демек наши немаме. Можеби на некој му е смешно ама кога се ќе се собере на годишно ниво ние увезуваме многу работи кои и сами ги имаме или многу лесно може да ги произведуваме.
ништо лошо нема,парите ќе одат кај нашинец башка фабриката ќе вработува 100тина битолчани(така е зацртано),али глупо е премиер да отвора инвестиција од моментално 40тина вработени........што не отиде до кај Кромберг кој моментално вработува 1600 вработени да ги праша како се условите за работа,сатницата,дневницата и нормално за кого ќе гласаат на следните избори

Ахам пошто ти знаеш тука кој со кого соработува и какви планови има оваа фабрика и сите други фабрики. Иначе во право си, 50 до 70 луѓе од таа проста маса веќе почна да работи таму, во таа фарса и ќе зима плата на почеток на месец. Се разбира, парите нема да бидат од монополи или виртуелни пари туку реални пари денари. Ах да заборавив, и тие пари од твој џеб се земени.
Доволно ми беше муабетот дека „газдата“ ќе извезува.....:tapp: во Австралија :facepalm:

Доволно ми беше муабетот дека „газдата“ ќе извезува.....:tapp: во Австралија :facepalm:

А зашто да не извезува ... што е проблемот ... кога можат некои Ирци да извезуваат земја во УСА за да ги закопаат таму или Јапонци да извезуваат Саке и алги низ цел свет.
Мамас мислам извезува во Австралија неколку производи. Алкалоид чаеви во УСА итн итн
Добар маркетинг и добра приказна се е можно.
Само ние македонците сме песимисти и троа појќе ретардирани за работа :P

Of lele...kako samo vi teknuvaat vakvi raboti, sporedeno so ova duri i sharia law deluva liberalno. Obratno e, drzavata prvo sobira davacki a posle gi rasporeduva sredstvata. Znaci prvo treba da zeme za da dade nekomu. Si zamisluvas deka funkcionira kako firma, toa te zbunuva.
Ako sekoj koj planira da emigrira bi trebalo da plati togas emigracijata bi zaprela. Ako toa e univerzalno pravilo togas ne bi imalo dvizenje na luge vo svetot, odlicna ideja. I taka site izolirani edni od drugi kako vo paranoic bubble.
Uvoz ke bide dozvolen ili ne?
Sega zamisli site onie koi zaminale od Makedonija vo poslednive 70 godini da ostanele ovde zaedno so potomstvo vo vakvi uslovi minus site pari koi gi pratile navamu vo toj period. Rezultat=ke te brkaa po ulica za da te izedat.
Frizerkata ne potpisala nikade dogovor so drzavata da odi 12 godini na skolo sto znaci deka nema nikakvi obvrski vo pogled na sredstvata potroseni za skoluvanje. Dali vo toj rozev svet bi bila predvidena kompenzacija dokolku naucenoto vo skoloto e potpolno beskorisno i neprimenlivo vo realniot zivot?

Ti plakas za uslugata i za lekot no ne si platil nisto za nivnoto pronaogjanje i razvoj, platile nekoi drugi luge od drugi mesta. Zosto nekoj Hans od Zurich da plaka davacki za nekojsi Vlade da surfa po world wide web?
Не ме збунува мене ништо туку гледаме од два различни агли. Ти гледаш себично само за себе , јас гледам за доброто на државата. Ти сметаш дека тебе треба да ти даде некој нешто за да вратиш и тоа евентуално ако сакаш, јас сметам дека за да можеш да бараш нешто прво треба да дадеш. Државата како таква ти обезбедила образование( сега на ова се фативме) какво такво образование кое кошта и некој плаќа за него во буџетот и нормално е да се очекува твоја лојалност или враќање на инвестицијата.
После тврдиш дека емиграцијата би запрела. Нема да запри , можеби ке се намали но најбитно нема да биди на штета на матичната држава и во корист на државата во која емигрираш. И зошто да нема движење на луге низ светот. Луѓето одат во други држави само за гурбет? И како жити се ке се намали комуникацијата? Многу некако параноично гледаш и одма си помисли на железна завеса.
А што ке се случело ако пред 70 години се запрела емиграцијата неможеме нити јас нити ти да претпоставиме, ама пошто зборуваме за различни видови на забрана ништо чудно што така гледаш на работите. Никој тебе не ти забранува да емигрираш, од каде таква идеја. Едноставно плати па клати. Оди кај што ти душа сака, кој те брани, ама прво надмириси го долгот према државата што те школувала затоа што тие средства можеле да се пренаменат за некој од кој државата а со тоа и сите ние би имале корист.
За последните глупости кои ги изнакажа се гледа дека за некои работи воопшто немаш појма што зборуваш. Како тоа јас сум платил за лекот? Мислиш плаќам за состојките во него и паковањето? Или сакаш да кажиш дека еден ајфон кошта 600 долари оти многу платина и злато има во нив, прошарано со дијаманти. Ајфонот во суровина кошта колку една рака песок . Оти тогаш не е 0.0001 долар туку е онолку колку што е?
И не ми плаќа мене Ханс ништо, сам си го плаќам интернетот за да сурфам. Плаќам за технологијата која ми овозможува да сурфам. Или мислиш дека 10 ГБ податоци коштаат којзнае колку пари да се пратат безжично од точка А до точка Б. Да не ги носат на раце случајно.[DOUBLEPOST=1452599473][/DOUBLEPOST]
Кој ви ја насадил таа идеја дека вие и должите нешто на државата? Па уште требало да плати ако сакал да се исели за се што користел од државата? Ах бе Кенеди Кенеди некогаш мислам дека убаво направија што ти го свирнаа меѓу очи иако од други побуди ти го направија тоа.
А кој ви ја насадил таа идеја дека државата ви должи пак вас нешто ?

А зашто да не извезува ... што е проблемот ... кога можат некои Ирци да извезуваат земја во УСА за да ги закопаат таму или Јапонци да извезуваат Саке и алги низ цел свет.
Мамас мислам извезува во Австралија неколку производи. Алкалоид чаеви во УСА итн итн
Добар маркетинг и добра приказна се е можно.
Само ние македонците сме песимисти и троа појќе ретардирани за работа :P
За да извезува треба прво овој пазар да го освои, па дури потоа да извезува во Австралија. :tapp:[DOUBLEPOST=1452600137][/DOUBLEPOST]
Се фокусираш на детали наместо на големата слика.
Деталите откриваат дека чипсарава е СКАМ. :)

Македонија најмногу извезува авто делови, а нема автомобилски фабрики. 100% е извозот на македонските авто делови.

Газдата е австралијанец и не е чудно дека го знае и има познанства на австралискиот пазар.

Контејнерскиот транспорт до Австралија можно да е поевтин од камионскиот транспорт до БиХ или Хрватска, а Битола е близу Солун и Јанина.[DOUBLEPOST=1452601905][/DOUBLEPOST]
Од се најглупо е тоа што го рече @Roy Fokker . Глупаво е шо дозволуваме премиерот и министрите да го користат отварањето на фабрика, игралиште (што било) како митинг. Ама сепак тоа се случува поради нас, бидејќи кога се отвара нешто ново има гужва и кога ке дојде груевски мисли дека гужвата е за него.

Премиерот ошол од што го викнале на отварањето. И самиот газда и' се заблагодари на Владата што дава добри услови за инвестирање и враќање на иселените Македонци.[DOUBLEPOST=1452602055][/DOUBLEPOST]
Пред да дојде Дрексел у Тиквешијата, луѓето имаа големи очекувања за плати, ама испадна тоа што испадна.
Се е убаво, ама на крајот се сведува колку плата ќе дадат. Може да инвестира и најдобрата фирма на светот, ако платата е мизерија, џабе е

Пред да дојде Дрексл, не беше ли просечната работничка плата во Тиквешијата 7000 ден. со 30% невработеност?[DOUBLEPOST=1452602150][/DOUBLEPOST]
..Астон Мартин е многу специфична компанија , која реално не можеш ни за глава ни за опаш да ја фатиш, а не па да помислиш дека во Македонија при здрав ум би воспоставила некакво производство.. Ако ладно се процени изјавава, под услов да е точна, а не измислена... тогаш е 10 пати пофантастична од легендата за Ауди 3...;)
Единствено умот ми го мати парчето реченица... :and return to profitability... што може да значи дека поучени од примерот на Ванхолл кого нашата држава со директни инекции го одржа во живот и астон-мартинци побарале нешто слично и тоа им е штедро ветено... Тогаш се е можно...и чудото во Македонија да се прават Астон Мартини и Лагонди....
Ептен ни ја преценуваш оваа влада, демек ги спасува и белосветскине корпорации :)[DOUBLEPOST=1452602236][/DOUBLEPOST]
Hahhaaa...interesno, Aston Martin "made" in FIROM.
do koga makedoncite ke rabotat za imerijalistite???se dodeka istite ke naogat ovci za shishanje!!
koga mozheshe vanhol da zastane povtorno na zdrava noga blagodarejki na subvenciite od FIROM,zashto ne bi go podingnale na noga i Aston Martin!!!
А ти да не си љубоморен што Македонија ќе произведува коли???

Последно уредено:
Која држава, каков долг?
Државата која што го прислушува целото население?
Државата каде што неможам да најдам работа без партиска книшка?
Државата каде мито и корупција се нормална работа?
Државата каде што неможе да отвориш бизниз без да бидеш поврзан со владеачката партија?
Нешто си ги смешал работиве, никој ништо недолжи на државата. Долгот што го спомнуваш непостои.

Која држава, каков долг?
Државата каде што неможе да отвориш бизниз без да бидеш поврзан со владеачката партија?
Нешто си ги смешал работиве, никој ништо недолжи на државата. Долгот што го спомнуваш непостои.
Темава е за инвестицискиот бум, а не за исмисленине чаушки приказни и басни. :) :)

@Kostur123 "За да извезува треба прво овој пазар да го освои, па дури потоа да извезува во Австралија. :tapp: "

Пробај малку пошироко да размислуваш и пробај не ја удирај главата :P
Пример:
Имаш Македонска фирма (РАМ) со македонски капитал и работници која произведува автомобилски делови (ламели и спојници) и 99% од производството иде за ИЗВОЗ . Македонија им е мал пазар и не ги интересира.
Проблемот е што нашава држава по основ на поврат на ДДВ им должи за последните 6-7 месеци :sakasuste:

Џабе му објаснувате, типот ништо не разбира. Јас сваќам да си за оваа или онаа политичка опција, да критикуваш глупости од типот премиер да се појавува на отварање на секакви ситници ама да критикуваш инвестиција (каква и да е) која се реализира и веќе запослува луге е малоумно.

Времето ќе покаже усијани и задоени ВМРО-вски глави кои за сендвич пишуваат овде.

Си еба мајката и инвестицииве и извозов.

Колку за инфо сум правел извоз за Австралија и ќарот бил колку само да си присатен на пазарот.

Последно уредено:
Која држава, каков долг?
Знаеш дека само пичкици се користат со изговори.
И не скокај џабе, онака си правиме муабет. Никој не ти брани да заминиш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom