мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 20.108
- Поени од реакции
- 25.297
Се сложувам со повеќето што го предложи @concrete како замисла . Со таа разлика што тоа би важело за сите. Настрана тоа што е невозможно да се реализира но кога би можело јас би бил ЗА. И фризерката, и специјалистот и сите. Времето и ресурстите кои се потрошени на тој кадар треба во најмала рака да се вратат ако не да се дуплираат. Зошто државата да троши време и ресурси на кадар кој еден ден тоа негово знаење ке го користи во друга држава која воопшто не инвестирала во неговата обука и образование( какво и да било тоа , макар и таблица множење и делење). Зборувам за државно кое го плаќаме сите преку даноци. Ако си се образувал приватно негова работа, но ако државата помогнала во неговото образование би требало да си го врати делот. Ако може приватна фирма која те пратила на обука да те условува одреден временски период да го поминеш во таа фирма во спортивно не да ке си ја платиш обуката туку ке ја преплатиш, зошто тоа не би можела државата која платила за твојата обука не неколку недели или месеци туку години. Време и ресурси кои можела да ги потроши на некој друг .Vo red toa ako drzavata e kompanija ili korporacija no togas e veke drug muabet.
Nikoj privatno ne investira nitu vo osnovno nitu vo sredno. Kako ke se napravi razlika koj smee da napusti a koj ne, koj e od opstonaroden interes a koj ne e? Premierot? Ministrite?
Logicki ti e neizdrzan stavot, ne znam dali sfakas ili ne.
Ili site koi ucestvuvaat vo drzano finansirano obrazovanie bi trebalo da go `vratat vlozenoto vo niv` lol ili nikoj, toa sto nekoja frizerka naucila da racuna vo osnovno isto e neli po zasluga na drzavniot aparat. Frizerkata neka `vrati` 15k a specijalistot 200k.
Smesen muabet e vo 2015 za sozdavanje na kategorija na lica koja ne bi smeela da ja napusti drzavata i da go mine zivotot vo teritorija od 125km vozdusna linija, seriozno.
A za trici ne znam, interesno bi bilo scenario vo koe nikoj ne ja napustil zemjata vo poslednive 20 godini i vo koe nikoj od niv ne praka doznaki navamu i vaka so masoven egzodus imas tretina nevraboteni i evropsko dno skoro vo sekoj pogled, izgleda zivees vo nekoj zaseben svet.