мкд владе
arch-enemy
- Член од
- 21 ноември 2009
- Мислења
- 19.207
- Поени од реакции
- 23.751
Не е инает, едноставно прашувам.Прашај било кој свештеник нека ти објасни што е грев. Те гледма дека само инает водиш.
Дали народната традиција која влече корени од паганството ако се практикува е грев или не е ? Неможеш да биде и добар верник и добар практикувач на пагански обичаи. Или може ?
Сега ако сакаш да си олесниш дека ти со вртење на паричка на бадник уствари си добар верник иако МПЦ вели поинаку тогаш е друга работа.
И незнам што ти е толку тешко да кажиш кога вртиш паричка. Јас ако незнам, бог знае , ако грешиш секако ке те казни сум знаел јас или не. Или сите други останати кои вртат за Василица. Некој ке гори?
Прашање е кој ? Ние или вие?[DOUBLEPOST=1452202566][/DOUBLEPOST]
Јас и најголемиот дел од Македонија врти мазник на Василица онака како што кажува МПЦ. Јас не измислив нешто или не правам на своја рака. Така вели МПЦ така правиме. Сакаш да кажиш дека МПЦ е грешка а СПЦ( пошто од таму ми вадиш извадоци за упатство за употреба ) е во право.Te читам и ти се чудам. И не можам да ти се изначудам. Си месел лепче со паричка за Василица и сметаш дека си постапил исправно?
Знаеш ли кој бил Св. Василиј Велики?
Еве читај: СВ. ВАСИЛИЈ
И како ти му оддаваш чест? Со тоа што ќе замесиш лепче со паричка додека ги пречекуваш џамаларите/бабарите/сироварите маскирани во маски кои го претставуваат паганскиот бог Велес, одбележувајќи го со нив култот на фалусот и пеејќи песни од Црвен Бан?
Дека сите ние грешиме а ти и останатите кои практикувате обичаи на СПЦ иако МПЦ вели поинаку сте во право ? Да не си србин нешто или србоман скраја да е кога не си ја почитуваш својата црква или туѓата ја преферираш повеќе од својата. Или си ја преферираш онаа на која припаѓаш па тука шириш пропаганда на туѓа црква. Добро е кога ке се отворат картите.
Значи ти си бил припадник на СПЦ а не на МПЦ , нема друго објаснување кога иако МПЦ вели поинаку ти одиш спротивно на тоа и практикуваш она што налага СПЦ.
Дури и на линкот од Бигорски убаво јасно и недвосмислено пиши дека паричка се става за Василица а не на Бадник.
Мислам дека мене и на другите верници кои читаат тука им должиш објаснување. Дали си ти припадник на туѓа црква која патем речено не ни ја признава нашата и правиш како таа ти налага или си припадник на МПЦ но ете си решил да тераш спротивно на тоа што твојата матична црква ти налага?
Последно уредено: