На кој начин нивните страсти тебе те тангираат на било кој начин за да не смеат да бидат тоа што се?! Што има ти да прогласуваш некого за идиот затоа што имал поинакви страсти од тебе? Напни ги твоите духовни виуги и кажи ми. Дали нивните страсти тебе ќе те направат како нив? Дали ќе ти доаѓаат на врата да ти делат литература и да ти зборуваат за нивните страсти? (Не чекај, тоа беше христијанска пракса) Нешто трето можеби?[DOUBLEPOST=1451826574][/DOUBLEPOST]
Бидејќи љубиш контрапрашања, еве ти едно како одговор на глупоста која папагалски ја верглаш: Каде се наоѓа бројот пет? Кажи ми ја локацијата на бројот пет и ќе ти кажам како се вика вистината.
Хмммм, се прашувам, зашто да ти одговорам, кога моите одговори не ти се по мерак....
Но добро, ќе ја продолжам пракасата на мое одговарање на твоите прашања, а ти, сигурен сум, пак нема да ги прифатиш понудените одговори, оти ионака немаш свои.
Кон прашањето од првиот допис:
-Навистина, нејќам да ме засегаат туѓи ниски и противприродни страсти и похоти. Кој ги има и сака да ги „упражњава„, нека му биде, ама само кај него по дома, не на улица, не во јавност и што е најлошто не со нивно озаконување! Бидејќи модерните демо(но)кратски држави одамна ја изгубија ориентацијата за „добро„ и „зло„ па во „модерното„ право имаме други категории, како „може и вака„ а „може и така„, проблемот не е се наоѓа во нечии приватни страсти, туку во нивното озаконување и легалистичко оправдување од страна на државата па таквите страсти, со тек од време, ќе се наметат за норма на однесување, затоа што, нели, државата им рекла „може!„.
Кон прашањето од вториот допис:
- Бројот „5„ се наоѓа помеѓу броевите „4„ и „6„.
Да бидам посериозен: броевите, како и поимите/зборовите, напросто му де всадени/вродени на човековиот разум и со нивна помош (броеви, геометрски слики, равенки, речник...) човекот, како разумно битие, е способен да го озознава Светот во кој живее и да ги увидува релациите помеѓу феномените во створениов Свет.[DOUBLEPOST=1451833127][/DOUBLEPOST]
Јас колку што гледам, во најнерисјанските држави како нордиските, правото најдобро функционира.
Ставро,
од кај знајш дека кај нордијците, правото „најдобро„ функционисало? Од лично искуство или така ти кажаа?
Ја‘ би рекол вака: во државите каде све е допуштено со закон, све најдобро функциониса...Нема „добро„, нема „зло„, нема „не може„, туку има само „може.„
Вози, Мишко!...