Берик , секое кршење на закон води кон анархија и непочитување на институцијата држава! Ти лесно преоѓаш преку овој проблем кој воопшто или незначително те тангира. Не е исто овој албански мобинг и насилие да се гледа од Штип и од Тетово. И не се исто минарето на џамија да е лоцирано во близина на твојата куќа и муслиманската молитва во вид на рикање да те буди во 4 часот со целото семејство и да им наметнува стресови и психози.На проблемот Македонија мора да му пријде сериозно , зошто ако шиптарот не го почитува законот има за цел да направи зло!
Јас воопшто не знам зошто би дискутирал со лик кој има ник: АНТИКМАКЕДОН, ама ајде ќе направам исклучок овој пат, иако самиот ник ти го опишува твојот ментален склоп.
Само за да ти објаснам нешто, онака за понатаму у живот да си знаеш.
Најголемите проблеми се решиле со правилен пристап, а дури и најмалите проблеми не можат да се решат со погрешен пристап.
Па така и ти нема ништо, дури ни на форумов да постигнеш со тој пристап.
Кога за еден народ/нација некој назив е навредувачки ќе се трудиш од општа култура да не го користиш тој израз, јас не сум албанец, ама на пример никогаш на форумов не сум го употребил зборот каур/ѓаур за да ги навредам христијаните македонци, тоа е одраз на култура и воспитување.
и второ, кога секој граѓанин на македонија не го почитува законот има за цел да направи зло, а не само шиптарот.
А тоа е главниот проблем кој Македонија мора да го реши, но само со правилен пристап.[DOUBLEPOST=1451404595][/DOUBLEPOST]
Така е Христос вели царското на царот....,но духовното може да се примени во државното уредување,ти дадов пример со Византија, факт е дека била хритијанска теократија и функционирала 10 века,царска Русија.
Нагледен пример општествено уредување како Византија или Македонија денес?
Баш како што рече, Богу божије, цару царево.
Духовното не може да се примени во државното уредување бидејќи Византија и Царска Русија исто функционирале на човечки закони со тоа што акцент бил ставен на христијанството, но законите сепак биле човечки, и тоа ми е поентата.
Додека исламот има судски,правни,економски и останати закони што се основа на еден систем и на што треба да се темели една држава.
Како на пример христијанството ги решава имотно-правните односи?
Како се постапува кога ќе се разведеш од сопругата?
Како се склопуваат договори, како се тргува, што е дозволено а што забрането во трговија?
Тој елемент христијанството не го поседува, за разлика од исламот, кој дава насоки како и поединецот и државата да се движат, дури и ако на пример муслиман не живее во држава која е уредена по исламски закони, итн итн.
Тоа ми беше поентата.[DOUBLEPOST=1451404704][/DOUBLEPOST]
Да беше ВМРО ДПМНЕ на власт сиве овие години, ова немаше да се случува. Двојните аршини при спроведувањето на законите се исклучиво винја на власта и на никој друг.
Па кој е на власт сиве овие години?
Или ти си од вмрото на јове кекеновски?