Фан клуб: МЗТ Скопје

aerodromka

Hiena
Член од
11 март 2007
Мислења
2.752
Поени од реакции
8
Еве добар текст кој вреди да се прочита и наманет ми е за сите а посебно за струмички ве почетници(христов) не за кошарката туку општо од навивање...не оти се разбирам многу од кошарка јас одам ради реда.....општо за навивањето ке ви помогни да го сватите...

Текстот е превземен од ultras.blog.com.mk

Интернет навивачи или кога компјутерите ќе ја заменат трибината. Проблем што се јавува не само во македонскиот интернет простор туку и на сите останати навивачки форуми.
Може ли да се дефинира интернет навивачот? Многу тешко. Но затоа може да се издвојат некои карактеристики кои не треба да ги красат оние што самите се нарекуваат фанови.
Прво и основно, воопшто не го разбираат значењето на интернетот како медиум кој може да им послужи како место каде ќе ја презентираат својата работа, ќе се споредат со другите, ќе го кажат своето мислење, ќе изнесат аргументи, некогаш ќе влезат во расправија. Напротив тие го користат интернетот како примарен медиум преку кој ќе ги одвиваат сите свои активности често без никакво присуство на самиот стадион. Мислат дека тоа што го пишуваат е исто како реално да се случило. Навивачкиот живот е повеќе од седење пред компјутер и посетување на веб страни. Тоа не те прави навивач. Ултрас, уште помалку.
Љубовта кон клубот е она што те води. Како ли може да се навива за неколку клубови истовремено? Можеби да симпатизираш да, но сакаш само еден. Добро, претежно се тие деца кои немаат повеќе од 17-18 години, но тие се оние кои треба некогаш да бидат на првите редови на трибината. Како ли да се објасни тоа што избираат гледање на фудбал на ТВ пред одење на стадиони? Или, зошто не беше на натпревар? „Не ме пуштаа од дома“, „Ладно беше“ бла бла бла. Па едно од најважните навивачки правила е секогаш со својот клуб без разлика на приликите. Треба да живееш за денот на натпреварот.
Навивач не те прави ниту тоа ако правиш некоја акција само за да ја презентираш на интернет. Кореографиите, знамињата, транспарентите се прават заради клубот и да се мотивираат играчите, да се направи подобра атмосфера. Мене апсолутно ништо нема да ми значи некоја порака ако никој не ја видел на стадион. Одличен пример беше пораката „RIP Gabriele“ на еден странски форум која никогаш не беше извадена на стадион од страна на една странска минорна група која себе се нарекува ултра. Или има многумина кои пишуваат „ACAB“, а не ни знаат каква е вистинската полициска репресија.
Интернетот не може да те научи како да направиш транспарент или кореографија. Се зависи од твојата креативност. Не треба да бараш совет од друга група што да направиш. Преземи го ризикот врз себе. Не може друг да ти каже напушти ја твојата група или формирај нова. Не може да ти каже ни како да формираш нова група. Се е до твојата способност, имагинација и замисла. Ако немаш идеја воопшто не почнувај со нејзина реализација.
Биди пријател со сите на интернет. Непријателството остави го за на трибина. Пред компјутер можеш да бидеш што сакаш. На трибина се гледа твоето вистинско лице. Две-три реченици на форум не значат ништо. Две-три пораки или транспаренти на стадион се стварно нешто значајно. Покажување на твоето лица на интернет е ништо. Покажување на твоето право лице на трибина е нешто. Ако сакаш да изиграваш фраер на интернет оди на страници од типот на пријатели.ком или хи5. Мене не ми е важно ни кој си ни како изгледаш. Но важно ми е дали одиш на натпревари и навиваш од срце за твојата екипа. Ме интересира што си направил и дали тоа си го направил од срце. Или...
Навивањето се учи на трибина. Пракса се добива на трибина. Уживањето е на трибина. На интернет можеш да видиш како тоа го прават другите и ти самиот да се подобриш. Не чекај да прочиташ негде што е правилно што не. Самиот одлучи и преземи акција. Биди независен. Биди оригинален. Мрш на трибина
bravo za tekstov!!!!! pronajdete se site tuka pozzzz

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Да ама сега кога е пауза у првенство крвта врие, утакмици нема, па така не е чудно да има малце интернет хулиганство, иначе едвај чекам да почнат пак утакмиците ептен е досадно вака

Џенаро Гатузо

Pippo per Sempre
Член од
3 јануари 2008
Мислења
2.797
Поени од реакции
38
Abe centarec daj ne zamaraj ovde imas tamu tvoj klub ne ne poti tuka!Idi so romanticari soberete prajte si skara tamu u park 30 dusi tamu kolku ste:pos2:

курајбер

млад, потентен
Член од
29 јануари 2007
Мислења
16.961
Поени од реакции
50.946
За текстов погоре
Ајдуци,Лозари,Рибари, да плателе на некој да им прави анализа и да ги опише немало да испадне вака добро и темелно од збори до збор виситина и права слика им дал човеков,убаво ја прикажал цела пубертетска занимација и градска мода што ја тераат

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
Шо е мода не знам, у Кавадарци Лозари ги сметаат за бедно нешто, за клошари, наркомани, пијаници и не знам што, да ти е срам да кажеш ја сум Лозар одам да навивам за Фени, а тоа друго е деца шо идат тука шо пишуваат на интернет демек се навивачи на Фени. У Кавадарци прави навивачи се знае кои се, тие што навивале пред 15 год. за Ф.К. Тиквеш, ама тие луѓе имаат сега по 35, 40 години. Јас знам како се навивало тогаш, како се навива сега и затоа ми пречи кога викаш дака се Лозари навивачка група без традиција. За кошарка да, ама севкупно не, оти не може да постои една група лозари за фудбал, една за кошарка, трета за ракомет. На крајот на краиштата, што би било ако постои да речеме само Ф.А. би било ли интересно сами да навивате.. да немате конкуренција?! Размислете малку.

aerodromka

Hiena
Член од
11 март 2007
Мислења
2.752
Поени од реакции
8
Шо е мода не знам, у Кавадарци Лозари ги сметаат за бедно нешто, за клошари, наркомани, пијаници и не знам што, да ти е срам да кажеш ја сум Лозар одам да навивам за Фени, а тоа друго е деца шо идат тука шо пишуваат на интернет демек се навивачи на Фени. У Кавадарци прави навивачи се знае кои се, тие што навивале пред 15 год. за Ф.К. Тиквеш, ама тие луѓе имаат сега по 35, 40 години. Јас знам како се навивало тогаш, како се навива сега и затоа ми пречи кога викаш дака се Лозари навивачка група без традиција. За кошарка да, ама севкупно не, оти не може да постои една група лозари за фудбал, една за кошарка, трета за ракомет. На крајот на краиштата, што би било ако постои да речеме само Ф.А. би било ли интересно сами да навивате.. да немате конкуренција?! Размислете малку.
nema sto da razmisluvam NEMAME KONKURENCIJA i toa e problemot , a mnogu ja sakame veruvaj

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
nema sto da razmisluvam NEMAME KONKURENCIJA i toa e problemot , a mnogu ja sakame veruvaj
Немате конкуренција во вашите глави оти сте ограничени, не гледате што се дешава околу вас, тој ваш мзт ви е како некоја дрога и така издрогирани уживате во вашите илузии за надмоќност и непобедливост. Конкуренцијата е секаде околу вас, зашто и јас си го сакам мојот клуб колку што ти го сакаш твојот. И 3000 публика во Кавадарци исто си го сака клубот колку 500 души у јане сандански, 50 у градски парк или 5 души у Гостивар.

Џенаро Гатузо

Pippo per Sempre
Член од
3 јануари 2008
Мислења
2.797
Поени од реакции
38
Abe godhead kaj bevte vie 15 dusi so navivate dur feni nemase jak sponzor gnidi edni?op se pojavija pari i op ete gi lozari se vratija:tapp:

aerodromka

Hiena
Член од
11 март 2007
Мислења
2.752
Поени од реакции
8
Немате конкуренција во вашите глави оти сте ограничени, не гледате што се дешава околу вас, тој ваш мзт ви е како некоја дрога и така издрогирани уживате во вашите илузии за надмоќност и непобедливост. Конкуренцијата е секаде околу вас, зашто и јас си го сакам мојот клуб колку што ти го сакаш твојот. И 3000 публика во Кавадарци исто си го сака клубот колку 500 души у јане сандански, 50 у градски парк или 5 души у Гостивар.
ubavo ti kaza aerodrom !!! vidi jas ne vikam deka porano nemalo konkurencija imase i toa mnogu , a sega veke nema, da ne se lazeme vie, ajduci , ribari , ne ste navivaci , vie ste momci koga ima pari navivate koga nema pari i vas ve nema izvini ama toa ne se navivaci !!!!!

feni lani bese 7 mesto isti kako i mzt ovaa godina , dali ke bides iskren ke kazes kolku luge idevte na utakmici???? 30 preku sila????? a vidi na mzt ovaa godina kolku idat

treba da se dokazete za da bidete navivaci , a ne ednas stapnati na tribina ispeale edna pesna i toa po moznos da e ukradena od nekade i se narekuvate navivaci!!! daj te molam bidi realen malce

gODHEAD

Crucified
Член од
6 декември 2007
Мислења
1.827
Поени од реакции
1.163
ubavo ti kaza aerodrom !!! vidi jas ne vikam deka porano nemalo konkurencija imase i toa mnogu , a sega veke nema, da ne se lazeme vie, ajduci , ribari , ne ste navivaci , vie ste momci koga ima pari navivate koga nema pari i vas ve nema izvini ama toa ne se navivaci !!!!!

feni lani bese 7 mesto isti kako i mzt ovaa godina , dali ke bides iskren ke kazes kolku luge idevte na utakmici???? 30 preku sila????? a vidi na mzt ovaa godina kolku idat

treba da se dokazete za da bidete navivaci , a ne ednas stapnati na tribina ispeale edna pesna i toa po moznos da e ukradena od nekade i se narekuvate navivaci!!! daj te molam bidi realen malce
Ви одговарав на вакви прашања и немам намера пак да пишувам, врати се малку назад ќе прочиташ.

Kajgana Shop

На врв Bottom