Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
за некој да живее во зграда, потребни се високо ниво на култура и свест, бидејќи можеби во станот си сам, но во зградата не си, а и треба да бидеш солидарен кон сите станари, никој не е должен да трпи било каква штета од другите станари дали е тоа од бука, вода од клима...
  • дали можеби си помислил дека кога од твојата клима капе на соседот доле му тропа цел ден а посебно е иритирачко навечер бидејќи ти ќе си легнеш да спиеш амам климата твоја не спие и ќе му тропа цела ноќ на оној најдоле кој исто како тебе ќе стане сабајле да оди на работа ама за разлика од тебе НЕНАСПАН и НЕРВОЗЕН?
  • дали можеби си помислил дека кога од твојата клима капе на соседот доле може да му се појави влага?
  • дали можеби си помислил дека кога од твојата клима тече вода доле може во зимо да замрзне и да паднеш ти или некој од твојата фамилија?
Затоа добронамерен совет е секој да најде начин да си ја собира водата и двапати да размисли пред некој да треба да му рече дека му смета нешто негово и да се скараат или на се нарекува дека некој мрчи а како ќе реагираше ти ако беше на негово место?

Da ne gi razbirav site ovie raboti koi gi navede nemase uopshte ni da baram mislenje za resenie od prisutnite na forumot, nemase da pisam deka ke si nabavam tacna od Bg ednostavno ke si ostavev da teche i nemase da go reckam komsijata. Ako skopski zargonski sum upotrebil MRCHI ne znaci deka treba da ripas vo zaklucoci vrzuvajki si go vo krpce toj edinstven zbor i da delis lekcii za gragjanska kultura vo forma na referat tuku da gi citas tekstovite celosno pa da vadis zaklucok.

20151229_153723.jpg Screenshot_2015-12-29-17-49-48.png Screenshot_2015-12-29-17-49-48.png Zdravo na site; ovaa sezona resiv da se gream so klima inverter lg ja zedov od neptun uste letoto posto citav tuka deka e mnogu poevtino i mnogu od vas ste vo pravo gream 40 kvadrati vo stan dosega celosna smetka za struja za oktomvri 2300 den. A za noemvri 3400 prezadovolen sum so ogled na toa drugite godini bev na struja i plakav8 do 9000,samo me interesira nekoj da mi objasni dali zgresiv so izborot I kvalitetot na klimata a sto se odnesuva do defrost go imav pocesto koga imase mnogu magla vo bitola 2do 3 dena na 1.5 cas od 6 do 12 min go merev odtogas mnogu retko;)vtoriot den zamrzna istekot na voda gi izvadiv tapite potoa terase bez problem samo se osekase rabotata oteznato

Последно уредено:
Дел од вината за почести дефрости претпоставувам(бидејки не се гледа убаво) има лошата местоположба на климава а другиот дел во којшто нешто може да смениш е да ја пратиш како работи при магла и поладно па со менување на зададена Т и брзина на издув дали ке има одложен дефрост. Како пример со зададена 30 ке имаш почест дефрост од зададена 21/24.
Околу местоположбата, монтирана е така да издувот е насочен вероватно спрема спротивниот ѕид од балконот(доколку има ѕид отспротива). Прашањето е колку метра има помеѓу климата и спротивниот ѕид од кој што може да се одбива издуваното што пак не се гледа од сликата но претпоставка е дека е не повеќе од 2 до 3метра што е премалку т.е преблиску па климата ти дише од тоа што го издувала. Издуваното се одвива од зидот и се враќа назад према климата, горе имаш и носач па полузатворена е терасава и воздухот стои. Летно време вероватно не се ни излегува на балконот од што е претопло....аналогно на тоа зимно време температурата на терасата ке ти биде поладна од температурата надвор. Избегавајте ваква монтажа само за да ви стои покриена климата и со тоа се заштити ако балконот ви е мал, ем балконот ке го уништите а многу подобро ќе работи и поефикасна ке биде ако дува према надвор, тоа што ке ја врне не и смета, може и да се покрие а секако се предидени за надворешна монтажа па имаат заштита од вода/дожд.
Од ваква монтажа бенефит има само монтерот, нит треба да виси и дас е витка, све му е тука на дофат на рака и плус штеди на бакар, само за вас нечини.

Последно уредено:
Strelec ;ti blagodaram na sovetot ke pocekam da vidam uste na poladno kako ke raboti a vo pravo si ovaa mestopolozba monterite ja predlozija samo ako moze da mi objasnis dali e dobra ovaa klima po kvalitet terasata sega e merev 4m dolzina ima ama ako treba ka ja premestam a dekemvri skoro cel ja rabotam 24 sati noke na 19 stepeni denje na 23-do 25 mnogu dobro raboti dosega bez maglata pa ke ja vidime sega smetkata za dekemvria i uste nesto dali e normalno taka da ja namestis +2 stepeni od posakuvanata temperatura za da ja dobies pr;25 za da dobies 23

Последно уредено:
Strelec ;ti blagodaram na sovetot ke pocekam da vidam uste na poladno kako ke raboti a vo pravo si ovaa mestopolozba monterite ja predlozija samo ako moze da mi objasnis dali e dobra ovaa klima po kvalitet terasata sega e merev 4m dolzina ima ama ako treba ka ja premestam a dekemvri skoro cel ja rabotam 24 sati noke na 19 stepeni denje na 23-do 25 mnogu dobro raboti dosega bez maglata pa ke ja vidime sega smetkata za dekemvria i uste nesto dali e normalno taka da ja namestis +2 stepeni od posakuvanata temperatura za da ja dobies pr;25 za da dobies 23
Pogresno e i cesto se gresi koga se mesa performansi(eurovent) so kvalitet. Klimava izgleda ima eurovent sertifikat, verovatno i na samata klima ili upatstvata imas nalepnica od Eurovent(toa ti moze da kazes posto ja imas). Spored toa sto na eurovent go pisuva za modelot E12EM UA3 / Z12EM NSH(verovatno tvojata klima) e so odlicni performansi za parite, na -8 dava 2,95KW dodeka na TOL od -10 duri nakacuva na 3,20Kw, COPot e da receme 2,5 i za -8 i za -10. Zasto ne e merena na -15 samo gospod znae. Za kvalitetot neznam sto da kazam, zavisi mnogu od toa kade e proizvedena, LG se pravi i vo Turcija, ne primetiv na slikite "Made In ?" kade e proizvedena? Da se nadevame deka dolgo ke te sluzi.
A toa 25gore so 23 dole lesno mozes da go utvrdis so termometar, izmeri kolku ti e temperaturata blisku do plafon (kaj sto ti e i vnatresnata montirana) koga tamu kaj sto meris e 23.

LG Z serijata e deklarirana do -10, zatoa e poeftin model, a inace lg-to e poznat e po dolgi i bucni defrosti i toa e nivna najgolema mana, ne e ni do monteri ni do mestopolozba, takva si e klimata.

na -8 dava 2,95KW dodeka na TOL od -10 duri nakacuva na 3,20Kw, COPot e da receme 2,5 i za -8 i za -10. Zasto ne e merena na -15 samo gospod znae.
Ова пак некоја грешка во еуровентот? На PhТОL ја ставиле вредноста од Pdesign? :) А и годишната потрошувачка ја утнале :)
Најниска температура на која мерат е TOL, во случајов -10.

Ова пак некоја грешка во еуровентот? На PhТОL ја ставиле вредноста од Pdesign? :) А и годишната потрошувачка ја утнале :)
Eurovent NE MERAT. I da merat nesto toa e mnogu malku od vkupniot broj modeli sto gi imaat na sajtot.
Ova se sigurno podatoci sto gi imaat dobieno od LG i samo gi prepisale.

UBAVO VI VIKAM JA "MAKVENT" DA SI NAPRAVIME :oeoeoe::D:D:D
Se otruja Eurovent od pari zimanje od proizvoditelite a greski anomalii i lapsusi kolku sakas..
Mi licat ko sudon u hag prvo presudata im ja izdiktiruva nekoj centar na mokj neli jasno pa posle teraat sudenja i teatar po 16 godini za dnevnici da se iznalapaat i para da se troshi i ako eventualno ne uspeat da dokazat nisto onda ke go otrujat so lekovi ili ke go sudat dur ne crkne taka i euroventov nekako mi mirisa ko da dobivaat para i info od proizvoditelot , potoa gi "isprakjaat" klimite vo "sertificiranite labaratorii" koi fakturiraat istotaka zdravo posle go objavuvaat infoto od proizvoditelot so toa sto malce go menjavaat u nekoj parametri namerno (demek sme ispituvale pa da ne bide apla prepisano od proizvoditelot) ili od sto e shpansko selo pecatni greski pravat i ooop eurovent povelete site garancija za vasiot izbor :) i posle tajfata tuka sto sme vadi oci citaj misli sporeduvaj (osobeno poistaknative clenovi) a ono treba da ni e servirano sve za da nema potreba toa da go pravime neli zatoa postoi!!!
Se nashaliv malce ama u ovaa shala poveke od pola ke da e vistina galiba...

20151229_153444.jpg Vi blagodaram na site za pomosta;kako sto citav i vo prethodni statii jas izgleda ja utnav rabotata ovaa e kineska e toa e sega ke vidime kako ke tera pisuva edno na lepenkite a vnatre koj znae sto ima ama kasno se prikluciv na forumov

Последно уредено:
@moongoses Pa ovakov podatok so pogolem Ph na -10 od toj na -8 samo klima so twin rotary kompresor od 18000btu moze da izvadi, sto ovaa klima za taa cena sigurno go nema vgradeno i sigurno pak im e greska.
@ogledaloogledalo Ovde imas za toa pod Certification Procedures pisuva deka "eden del" od modelite se testira, random izbrani, sto znaci restoto e prepisano. Testiranjeto na klimite so mal kapacitet do 12Kw (ona sto nas ne interesira) se pravi vo nezavisnata labaratorija CEIS vo Madrid i del vo TUV NORD Germanija(nad 12KW). So tie laboratorii EV imaat skluceno dogovori.
Vo 2009ta EVent objavil dokument za svoite aktivnosti za period 2008-2009ta. Pobaraj go zborot "Japan" vo dokumentov (na 2 mesta se pojavuva) i procitaj gi tie 2 pasosa....taa 2009ta godina imalo izrazen somnez od proizvoditelite(japancite) okolu tocnosta na podatocite sto gi objavuva EV, pa bile napraveni poseti na laboratoriite vo CEIS, TUV no i japanskata laboratorija koja (samiot EV priznava) bila so posofisticirana oprema za testiranje od onaa vo madrid i se spomnuva za dozvoleni otstapki pomegju merenjata od Japan so tie na EVent:cautious:.
Ok odamna e ova, 2009ta bilo, verovatno denes se pomoderno opremeni no kako sto japancive sekogas se ponapred so tehnologijava poverovatno e nivnite test podatoci da se i potocni. Verovatno zatoa i se prepisuvani del od podatocite, sto ke testriraat nesto sto japanec vekje go napravil i toa Potocno! :) U sekoj slucaj sekoj sam neka si izvede zakljucok.[DOUBLEPOST=1451477204][/DOUBLEPOST]
Прегледај го приврзокот 135680 Vi blagodaram na site za pomosta;kako sto citav i vo prethodni statii jas izgleda ja utnav rabotata ovaa e kineska e toa e sega ke vidime kako ke tera pisuva edno na lepenkite a vnatre koj znae sto ima ama kasno se prikluciv na forumov
Vidi klimata ti e sosema Ok za cenata, ne e bitno sto e kineska bitno e kakva e kontrolata na kvalitet vo pogonot kaj sto e proizvedena, a site ovie fabriki vo Kina na golemite kompanii sekako deka go kontroliraat kvalitetot. I mnogu pojaki kompanii od Lg imaat svoi fabriki tamu. Kako raboti samata klima e pobitno, verovatno takvi i se defrostite kako sto vika @gigovit, malce se i pobucni LG no neznaci deka nema da te gree dobro.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom