Ти се обидуваш да поистоветиш догма со научен резултат или откритие,
Погрешно...[DOUBLEPOST=1451326112][/DOUBLEPOST]
алудирајќи дека и двете се темелат на верување !
Точно...[DOUBLEPOST=1451326157][/DOUBLEPOST]
затоа што и во двата случаи неможело да се дојде до заклучокот преку лично искуство.
Погрешно...[DOUBLEPOST=1451326290][/DOUBLEPOST]
Тоа што е фалично во твојава "поента" е што во науката нема догми, нема слепо верување во ништо.
Погрешно: сите атеисти на форумов (а и шире...) веруваат во науката, правејќи од неа догма.[DOUBLEPOST=1451326371][/DOUBLEPOST]
Значи заклучокот дека земјата се врти околу сонцето не е резултат на догма која се базира на сведоштво од пред неколку илјади години кое никој не смее да го доведува во прашање! Напротив, тоа е плод на низа објективни и егзактни набљудувања, пресметки и откритија што секој може да ги оспори и да изнесе противаргументи за нив, доколку има, нормално.
Ги има: моето око не може да види дека Земјава се „врти„ околу Сонцето. Собори ја наведената очигледност.[DOUBLEPOST=1451326455][/DOUBLEPOST]
Уште една ноторна глупост е "аргументот" дека требало однадвор да ја видиш земјата и сонцето за да знаеш дека таа се врти околу сонцето а не обратно. Денеска има многу сонди, сателити, ровери и лендери на или околу сите планети од сончевиот систем, а сепак човекот не бил директно на ниедна од нив.
Да, има, само што тоа не се субјекти/луѓе, туку технички „направии„, кои нудат посредни а не непосредни сознанија.[DOUBLEPOST=1451326525][/DOUBLEPOST]
Т Тогаш како според твојов "аргумент" знаеле каде ќе биде одредена планета во одредено време?!
Според цикличната повторливост на движењето од планетите.[DOUBLEPOST=1451326618][/DOUBLEPOST]
Нели треба лично некој да бил таму, за да знае каде е? А сепак денес без проблем се лансираат разни мисии низ целиот сончсв систем! Тоа е така бидејќи постојат математички пресметки со чија помош може да се определи местоположбата, брзината и масата на сите тела во сончевиот систем!
Тоа и јас го велам...Слично непто знаеја и во Вавилон па не им требаа сонди и сателити.[DOUBLEPOST=1451326766][/DOUBLEPOST]
Гравитацијата неможеш да ја видиш, но сите ја чуствуваат нејзината привлечна сила!
Велиш?...
Ето, некои од членовите од форумов (а и шире...) чекаат некој друг да им каже и докаже за постоењето на гравитацијата. Беше споменат чак и Хокинг, ни мање ни више...
Ако не можам да ја видам гравитацијата а можам да ја осетам, што ме спречуда на не Го видам Бога а да верувам во Него?[DOUBLEPOST=1451326895][/DOUBLEPOST]
Како што гледаш Мики, твојот обид да ги ставиш во ист кош науката и верувањето е кутар обид,
Не, туку тоа е твој кутар обид да ми подметнеш нешта кои не сум ги напишал.[DOUBLEPOST=1451327041][/DOUBLEPOST]
што во црквата немаш егзактност, објективност и непристрасност!
Има: мојата вера „пати„ од неменливист и невидена егзактност; кажи ми еден таков случај со науките, под услов да не е од сферата на апстракциите.[DOUBLEPOST=1451327116][/DOUBLEPOST]
Догмите не се базираат на набљудување, експеримент и повторување на истиот резултат,
Почетнички грешиш...[DOUBLEPOST=1451327218][/DOUBLEPOST]
Ниеден научник нема да те прогласи за "еретик" само затоа што си се обидел да оспориш одредено откритие, ако за истото имаш аргументи! А догмите не се аргументи!
Погрешно: научнице-“еретеци„ редовно останувата без работа: ај нека се посомнева некој во елолуционата лага, да го видам!