За решението за името ќе одлучуваат граѓаните на референдум

• Креатор на темата Креатор на темата глагол
  • Време на започнување Време на започнување

За решението за името ќе одлучуваат граѓаните на референдум

• Вкупно гласачи
    115
Последна дебата ако добро се сеќавам беше Хорхе - Фрчко. Сите најкрупни прашања во државава се решавет зад затворени врати.

Ево сега и ова со Анкетнава.... Јес да сведоците имаат право зад затворени врати да одговараат, ама.. факт е дека ние пак ќе си останите подзинати, и никогаш точно нема да знаеме што се случува на политичкава сцена.

Ама аку. Убо ни прает. Ко немаме мозок и муда за да ги воспитаме овие шо седат во фотељи...
Тоа беше преседателската дебата?
Инаку тоа беше далеку од дебата ама во секој случај подобро од ништо или еве да речеме чекор во правилна насока.

Им се восхитувам на тие што сеуште мислат дека некаде и некогаш во светот крупни политички прашања се решавале транспарентно. И зошто би се решавале? Еве ти форум 10 луѓе 10 различни мислења и тие мислења после ќе се обликуваат според тоа како ќе почнат медиумите и партиите да свират. Секогаш е така.
Швајцарија?
Инаку да за ова си во право само што ситуацијата е сменета многу во последниве 10+ години. За разлика од порано денес имаме технички можности т.е технологијата е доволно напредната за секој да може да учествува за разлика од порано кога било неефикасно ако поголема група треба да донесува одлуки.

Денес тоа може да биде лесно и транспарентно.

Швајцарија?
Инаку да за ова си во право само што ситуацијата е сменета многу во последниве 10+ години. За разлика од порано денес имаме технички можности т.е технологијата е доволно напредната за секој да може да учествува за разлика од порано кога било неефикасно ако поголема група треба да донесува одлуки.

Денес тоа може да биде лесно и транспарентно.
Технологијата колку што е корисна толку е и опасна затоа што мајсторите за пропаганда можат многу полесно да влијаат врз луѓето. Единствено што е различно денес од порано е што имаш мнозинство луѓе што мислат дека се паметни и неподложни на манипулации за разлика од порано кога си знаеле дека се прости.
А за Швајцарија па што знам немале некои проблеми па да знаеме :-)

Значи ти ќе гласаш ЗА?
Може да видиш горе дека гласав ЗА за да прашањето оди на референдум а што би гласал таму тебе ич тулето да не те боли исто како и оние што ми идат по врати со анкети ако утре има избори за кого би гласале или сте неопределени или ми се јавуваат по телефон... Јас би излегол а што би одбарал или би ставил крст преку цел лист тоа си е мое...

Технологијата колку што е корисна толку е и опасна затоа што мајсторите за пропаганда можат многу полесно да влијаат врз луѓето. Единствено што е различно денес од порано е што имаш мнозинство луѓе што мислат дека се паметни и неподложни на манипулации за разлика од порано кога си знаеле дека се прости.
А за Швајцарија па што знам немале некои проблеми па да знаеме :)
Па нормално дека е ама овозможува транспарентност и флексибилност и затоа е движечка сила на секоја напредна нација и во иднина најверојатно ќе гласаме преку компјутерски систем.

Инаку Швајцарците си имаат референдуми може не си информиран. Моментално два што ми текнуваат се:

Референдум за минарињата кои ги забранија. И референдум за имиграција кој се изгласа и покрај огромен притисок од ЕУ.
https://en.wikipedia.org/wiki/Swiss_immigration_referendum,_February_2014

П.С Нормално дека Швајцарциве се исклучок од правилото, но барем на дело покажуваат како треба да функционира една модерна демократија
П.С2 Мнозинството луѓе отсекогаш мислеле дека се попаметни од тоа што се тоа не се сменило и нема да се смени.

Може да видиш горе дека гласав ЗА за да прашањето оди на референдум а што би гласал таму тебе ич тулето да не те боли исто како и оние што ми идат по врати со анкети ако утре има избори за кого би гласале или сте неопределени или ми се јавуваат по телефон... Јас би излегол а што би одбарал или би ставил крст преку цел лист тоа си е мое...
Си правевме муабет на форум ниту те знам ниту те познавам ниту сакам да те знам. Гласање на вакво прашање нема врска со партија барем за мене.

Си правевме муабет на форум ниту те знам ниту те познавам ниту сакам да те знам. Гласање на вакво прашање нема врска со партија барем за мене.
Секако дека има, немој да се правиш на некој ос странство и да порекнуваш дека 90%+ гласаат што ќе им каже партискиот лидер односно партијата, ако партијата (било која) вика така и така тој што ја следи и е за „таа“ партија ќе гласа како од таму му кажат. Повеќе партиски систем во Македонија има 25 години, ете можи првите десет ги пропуштив не бев полнолетен од но тогаш одам и гласам и гледам како некои се чукаат вгради кога гласале како што им кажале од штаб...[DOUBLEPOST=1450782723][/DOUBLEPOST]
P.S. јас колку што знам вртат на луѓе коишто оставиле телефон. А зошто сте оставиле телефон и на што сте се надевале тоа вие си знаете.
Вртат кај луѓе што бројот им се води на личност со постар матичен број, пензионери им се таргет јас да ти кажам...

Секако дека има, немој да се правиш на некој ос странство и да порекнуваш дека 90%+ гласаат што ќе им каже партискиот лидер односно партијата, ако партијата (било која) вика така и така тој што ја следи и е за „таа“ партија ќе гласа како од таму му кажат. Повеќе партиски систем во Македонија има 25 години, ете можи првите десет ги пропуштив не бев полнолетен од но тогаш одам и гласам и гледам како некои се чукаат вгради кога гласале како што им кажале од штаб...
Не е баш така. Ако беше така немаше најголемата опозициска партија на референдумот за територијална поделба да праќа луѓе со тефтерчиња да гледаат кој влага да гласа и да го заплашуваат сопственото членство да не излегува. Ако беа сигурни ќе им рече излезете и гласајте ЗА.

Вртат и доаѓаат на врата (и од такви агенции за правење истражувања и од подмладок на една владеачка политичка партија) пошто имаат пристап до избирачки списоци, али ај, друг муабет е тоа, да не бидам оф-топик.

Него вакво прашање според мене мора на референдум, ако некогаш се постави.

Не е баш така. Ако беше така немаше најголемата опозициска партија на референдумот за територијална поделба да праќа луѓе со тефтерчиња да гледаат кој влага да гласа и да го заплашуваат сопственото членство да не излегува. Ако беа сигурни ќе им рече излезете и гласајте ЗА.
Референдумот за територијална беше и помина, сите знеаме дека тоа е дел од рамковен и на глава да застаниме пак ќе помине, исто како што сега за да нема проблем со 25% нема попис 15 години затоа што „другарите“ се во странство повеќе од 6 месеци па не може да се водат како граѓани на Македонија и да влезат во новите 25%... Едноставно тоа е договор нивни и исто како што и сега ако сите се договорат за промена на име референдумот ќе е мање битен. Важно е да се излезе затоа што е тоа наше право а каде ќе оди гласот тоа тие одлучуваат...

Името е веќе сменето и е БЈРМ, се договара промена на тоа име ... и нека го сменат веќе, сеедно ми е

Името е веќе сменето и е БЈРМ, се договара промена на тоа име ... и нека го сменат веќе, сеедно ми е
И од бјрм ќе излезе бајрамдонија.Тоа го сакаш?

Им се восхитувам на тие што сеуште мислат дека некаде и некогаш во светот крупни политички прашања се решавале транспарентно. И зошто би се решавале? Еве ти форум 10 луѓе 10 различни мислења и тие мислења после ќе се обликуваат според тоа како ќе почнат медиумите и партиите да свират. Секогаш е така.

Бруци, во право си. Ама кај нас бе друже ни крупни ни ситни, ни никакви прашања не се решаваат транспарентно. Све е глума, педикир маникир. Тендери, вработувања, носење закони.... ништо од тоа. Мрак.

Не може море човек сите 500.000 гласачи да се со еден ум. Јас разбирам да имаат иста идеологија, да веруваат во иста цел. Меѓутоа во актуелнава власт ОЧИГЛЕДНО е дека 2-3ца ги тргаат конците. Другите не смеат да писнат. Слушавме, гледавме. Министрите иако даваа забелешки, сепак пастирот инистираше да биде по негово. Кај го има тоа?
Не е во ред. Не може да биде во ред едноумие. Тоталитаризам.

Бруци, во право си. Ама кај нас бе друже ни крупни ни ситни, ни никакви прашања не се решаваат транспарентно. Све е глума, педикир маникир. Тендери, вработувања, носење закони.... ништо од тоа. Мрак.

Не може море човек сите 500.000 гласачи да се со еден ум. Јас разбирам да имаат иста идеологија, да веруваат во иста цел. Меѓутоа во актуелнава власт ОЧИГЛЕДНО е дека 2-3ца ги тргаат конците. Другите не смеат да писнат. Слушавме, гледавме. Министрите иако даваа забелешки, сепак пастирот инистираше да биде по негово. Кај го има тоа?
Не е во ред. Не може да биде во ред едноумие. Тоталитаризам.
Е па да си имавме океј опозиција друго ќе беше.

Е па да си имавме океј опозиција друго ќе беше.
Која опозиција? Бранко со еден тон криминал на грбот, или Зајко со воајерскиве филмој? Која опозиција? Катастрофа се и тие.

Абе само народ, народов да се свестит со повреме, иначе готови сме. Ќе не снемат од мапата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom