Во времето на СФРЈ подобро се живееше... Мит или вистина?

• Креатор на темата Креатор на темата onak
  • Време на започнување Време на започнување
Ја одсекогаш сакав да се распадне Југославија, зашто Македонија беше задња рупа на свирали. Ја "плачев" кога видов дека македонскиот народ нема капацитет за такво нешто, Врзан со инертноста своја за Србославија, која беше тоа што преостана од СФРЈ, кенкаа што се распадна земјата, додека Словенците и Хрватите грабаа кон независност. Затоа мораа Американците да наметнат такво срамно прашање на референдумот (иначе немаше да успее). И после него Македонците сеуште плачеа некое време по србославија. Длабоко во независност, тие неколку години, сеуште имаа YU на своите коли. Уште на времето Љубчо викаше - Луѓе не е прашањето дали федерација или конфедерација, туку конфедерација или независнот, а комуњарите му викаа ти си националист - сакаш да ја распаднеш Југославија.. Тогаш место да го фатат возот, тие праеа некакви Глигоров-Изетбеговиќ платформи...

да не должам. Како човек со такви ставови можам да кажам со мирно срце дека тие денес што викаат дека у Југославија било посрање (скоро било што) од сега во Македонија, јадат гомна (тешки гомна) и ниту самите не веруваат во тоа.
Glopas troposti

12391820_1022267304504521_2734348208344889835_n.jpg

..........i zapad i istok kapa mu simnuvaa (fakti kolku sakash), za nevrzanite pa da ne zboruvam (raznorazni arapi, sheici i sl.). Vo Kina koga kje se pojaveshe - delirium.
Shto da se kazhe, faca na 20 vek, harizma nevidena. Nekoj od ideoloshki prichini kje rechat ova - ona, ama........ odneseno so vetrot !
Pred 25 god. nasledivme system, gotov napraven, site institucii toptan, duri i lokalna samouprava (koja ja rasturija, za podocna da im tekne deka mora da ja vratat, pa naprvija Frankenstein).
-Dojdoja raznorazni ojlevci-dojlevci, drzhava da vodat, namesto da go unapredat/nadogradat vekje napravenoto, tie pocnaa da go rasturaat i taka do den deneshen. I shto imame denes, Monthy Python drzhava. Vo April trebalo da se odrzhat slobodni demokratski i CHISTI izbori od koj zavisel opstanokot na drzhavata. Posle 25 god. drzhava tie, nie, vie vezhbaat izbori, evropska zemja, 21 vek.

Samo edno ne mi e jasno, kako nikoj seriozno ne se prashuva, ako ne izbrishat kako drzhava (de jure), shto i kako ponatamu, kako za generaciite koi doagjaat, shto kje nasledat, kakva idnina bi imale vo edna nedodefinirana tvorba.
A i to, ne e bitno, vazhno foteljata, da ostanam na rabota, da kapne nekoja subvencija.......Ne sum ni siguren deka alternativa (na ova) e mozhno izvodliva.
I taka, cel svet kje ni bide kriv, osven nie samite, se razbira.

Iako ne sum tolku star znam deka togas lugeto bea ZGRIZENI,pred ise mislam na obicniot covek,socijala,zdravsveno,stambeno.Kriminalcite si bea po zatvori a ako imasse nekoj ostanat toj bese nadvor od drzavata vo beliot svet.
Okolu stambenoto prasanje primer,moi drugari so majka vrabotena vo tekst.industrija,tatko alkos ziveea vo stan(opstestven) so kvadratura od 18m2 plus terasa.Im dodelija stan na dr. lokacija nov od min.60-70 kvadrati?Lugeto garant nemaa nikakvi vrski.E zatoa mislam deka toa bese Drzava i pravedno opstestvo.✌

Па не беше баш праведно. Оние луѓе кои наследиле куќа од дедо, не добија стан. Нели секој треба еднакво да добие. Ако некој бил домаќин и спечалил, тој нема право да добие од државата, а некадарните да добијат од државата? Е, според мене, не е тоа во ред. Јас сум роден во Охрид, моите уплатиле стан за да живееме таму, но испадна да заминеме од таму, но станот се купи, со кредити и со отплати подолго време. Нејсе, по неколку години, моите бараа преку синдикат да земат приколка во Градиште за нас тинејџери и коментираа луѓе „како не им е срам, имаат стан, а бараат приколка“. Па нека купеле и тие стан, станот не беше подарен, или општествен.... Ова како пример.
Тито е секако личност која го одбележи 20-от век, но и како еден од европските диктатори и недемократи. Каде се видело демократија со загарантиран доживотен мандат. А ако некој зборнеше против него, против системот и сл.... „го јаде матната“.

Па не беше баш праведно. Оние луѓе кои наследиле куќа од дедо, не добија стан.
Никој не добиваше стан, СФРЈ не поклонуваше станови, поинаку то одеше, еве пример, ти работиш во претпријатие и немаш свој стан, се пријавуваш на листа за добивање на стан и те бодираат, ти даваат бодови на кое место на чекање ќе си. Пример, предност имаа брачни парови со деца кои немаа свој стан или куќа, или вработени кои живееа во тешки услови (имаше оние шо живееа со баба дедо татко мајка во мало станче сите во една соба или во влажни адаптирани простории), и други критериуми, и така доспеваш на листата погоре или подолу и чекаш, некаде 2 години некаде 5 некаде 10. И кога ќе добиеш стан тој не е твој никој не ти го дава поклон, го добиваш за некоја месечна кирија (минимална) и со право да си го откупиш станот, па ти и жената ако работите земате многу поволни кредити од банка и после 10 години си имате свој стан.
Значи да повторам, не се делеа станови на сите туку на тие кои немаа, ако ти си наследил куќа од татко мајка баба или дедо, и е на твое име, тешко дека си можел да собереш поени дека живееш во тешки услови и дека ти треба стан.

Никој не добиваше стан, СФРЈ не поклонуваше станови, поинаку то одеше, еве пример, ти работиш во претпријатие и немаш свој стан, се пријавуваш на листа за добивање на стан и те бодираат, ти даваат бодови на кое место на чекање ќе си. Пример, предност имаа брачни парови со деца кои немаа свој стан или куќа, или вработени кои живееа во тешки услови (имаше оние шо живееа со баба дедо татко мајка во мало станче сите во една соба или во влажни адаптирани простории), и други критериуми, и така доспеваш на листата погоре или подолу и чекаш, некаде 2 години некаде 5 некаде 10. И кога ќе добиеш стан тој не е твој никој не ти го дава поклон, го добиваш за некоја месечна кирија (минимална) и со право да си го откупиш станот, па ти и жената ако работите земате многу поволни кредити од банка и после 10 години си имате свој стан.
Значи да повторам, не се делеа станови на сите туку на тие кои немаа, ако ти си наследил куќа од татко мајка баба или дедо, и е на твое име, тешко дека си можел да собереш поени дека живееш во тешки услови и дека ти треба стан.
Точно така, Ѓорѓи нешто не запамтил, најверојатно дека бил малечок. Имаше општествени - доделени станови и приватни - купени. Но немаше поклонети. Откупувањето на општествените се случи доста подоцна. Друго е прашањето дали тој што купил стан не е онеправдан во однос на оној што му го дале на користење.

Точно е тоа што го пишувате, го знам тоа, но не сакав многу длабоко да навлегувам во темата. Сето тоа стои, но во тие бодирања, ако веќе имаш стан или куќа, ќе паднеш на листата. Пак останувам на она... „во СФРЈ разноразни гилиптери добиваа можности“. Домаќините добиваа многу помалку бенефиции. Чистачката, членка во разноразни комисии, совети... на работни луѓе“ имаше ист глас како и директорот, раководителот...
Слично, 1945 г. разни неписмени вагабонти, неработници, пролетери... под маска на народна револуција, ги избркаа домаќините од своите куќи, за во нив сами да се вселат... црвена боржуазија. Нивните деца (и внуци) сега се еминентни личности, од повисокиот сталеж. Кој е тој праведен систем кој на дедо ми, „во името на народот“ му ја затвориле бакалницата? Ниту се огрешил од законот, ниту бил со окупаторската власт, напротив... обратно бил... Тоа е ГРАБЕЖ во праведниот систем.

Точно е тоа што го пишувате, го знам тоа, но не сакав многу длабоко да навлегувам во темата. Сето тоа стои, но во тие бодирања, ако веќе имаш стан или куќа, ќе паднеш на листата. Пак останувам на она... „во СФРЈ разноразни гилиптери добиваа можности“. Домаќините добиваа многу помалку бенефиции. Чистачката, членка во разноразни комисии, совети... на работни луѓе“ имаше ист глас како и директорот, раководителот...
Слично, 1945 г. разни неписмени вагабонти, неработници, пролетери... под маска на народна револуција, ги избркаа домаќините од своите куќи, за во нив сами да се вселат... црвена боржуазија. Нивните деца (и внуци) сега се еминентни личности, од повисокиот сталеж. Кој е тој праведен систем кој на дедо ми, „во името на народот“ му ја затвориле бакалницата? Ниту се огрешил од законот, ниту бил со окупаторската власт, напротив... обратно бил... Тоа е ГРАБЕЖ во праведниот систем.
Ај ако можеш скенирај и постави овде одлуката на дедо ти да му затворат бакалницата?
Од 1945 се изврши национализација на имоти, му се одзедоа на тие што имаа премногу му се поделија на тие што имаа малце или ич и почна да се гради таков систем. Секој шо се богател врз грб на народ, секој шо соработувал со окупатори или со ненародна власт - беше казнет. То се случуваше во 45 и во Франција и во Италија и во Унгарија и во Полска... Не беше то само во Македонија. Во Франција се стрелани околу 50.000 французи на тој основ, во Италија околу 27.000. Тоа беа времиња во кои ти не живееше не ги почуствува нитиу можеш да ги сфатиш и разбереш постапките на тие генерации, кои излегле од тешка војна со десетици милиони убиени, со логори, глад разурнување... Се сменаа многу работи, држави, системи, уредувања а меѓу нив и на дедо ти бакалницата.
Во СФРЈ се напушти старото монархистичко уредување, феудално капиталистички систем и се тргна во изградба на ново социјалистичко општество. СОЦИЈАЛистичко. Со приоритет на тоа да сите бидат максимално можно згрижени и обезбедени, да нема сиромаштија да нема глад да нема богатење на едни врз грб на други да нема поделби меѓу богати и сиромашни, меѓу нации вери јазици... Она што беша Македонија 1941 и 1990 е неспоредливо, на секаков план, од инфраструктура, од образование, здравство, наука, култура. Сето тоа го изгради тој социјалистички систем. Да си имаш свој мајчин јазик, свое писмо, историја, право да се наречеш и пишиш македонец, право на своја историја, да се школуваш на свој јазик од свои учебници на свои училишта и факултети.
Дедоти немаше ништо од тоа. Називот на бакалницата сигурно бил на српски јазик напишан и тој бил Србин и вероватно немал ни СКИ на крај на презимето. Дедо ти не смеел да вели што е и кој е јавно, не можел ни децата да ги школува на мајчин јазик. И тоа ништо не му пречело не му беше гајле освен бакалницата. Србин - србин, Бугарин, бугарин, важно бакалниче да си имам.
Јас ти кажувам за цел систем кој обедини народи во едно понапредно и подобро општество, не за сопственост на бакалница. Стотици иљади борци живот дадоа да се урне стариот систем и изгради ново општество а тебе ти е до баккалничето. И сега да дојде време да се даде живот за татковината сигурно ќе речеш “Јас не можам имам некои бизниси почнато“

Let 3... многу навредливи квалификации редиш. Сакаш да ти одговорам во ист стил? Ти си веројатно припадник или потомок на неработници, недомаќини луѓе, можеби и коцкари, женкари.. кои не знаеле чесно да заработат па 1945 г. во името на народот им одземале на домаќините за да имаат и тие.
Дедо ми воошто не бил богаташ, воопшто не се богател на туѓа мака, напротив, со мака и труд се грижел за семејството. Живеел и работел во тогашните држави, прво турско, па Кралството Југославија, па Италија (фашистичка), па СФРЈ и почина во независна Р. Македонија. Многу побожен, многу човечен, лош збор немаше кажано, а камо ли да бил нечесен и да се богати на туѓа мака. Немам јас никакви документи од затворањето на продавницата (дури и објектот под кирија му бил). А, со кое право им се одземал ЛЕГАЛНО СТЕКНАТ имот на луѓето? Никој нема против тоа да се прави на нечесно стекнато, ама туку-така... Нели приватноста е светост? Зошто да им се земе на едни, за да се даде на други? Така и жената може да му се земе некому за да му се даде (макар одвреме-навреме) на друг, да се „омрси“ и тој. Тоа се дебилштини.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom