Загадувањето не сопира, секоја година нови 4.500 заболени од рак!

• Креатор на темата Креатор на темата bobipp
  • Време на започнување Време на започнување
Како бе можете вакви зелени да тресете?!
Прво дрвата не содржат оловни ПМ честички кои го загадуваат воздухот.
Второ тезата дека порано било по загадено е булшит од ненормални размери, затоа што овој проблем дојде до израз 2009-2010 кога почна фамозниот проект Скопје 2014, кога се затвори Скопје од сите страни, кога се натрупа кејот на Вардар и кога се уништи Водно.
Трето порано фабриките како Цементара и Железара имаа 30 пати повеќе вработени и не загадуваа толку сега кога едвај работат почнаа да загадуваат.
АБЕ МРШ У ШТАБ НЕКА ВЕ ЛАЖАТ ТУКА ЛУЃЕ УМИРААТ ОД ТИЕ СРАЊА ШТО СЕ ПРАВАТ!
Не се глупирај...2009 можеби почна помасовна моторизација, а загадувањето од горење сецкана и најново мелена гума, е од времето на владата на сдсм, која им даде дозвола и на Титан и на Митал. А сегашната влада воведе мерачи. Уште работеше Охис, па имаше ситуации пред 12 - 13 години да се измеша и хлор од Електролиза и смрдеа од горење на гума во Титан...Побарај по стари весници, имаше дискусии за горење на гума во Цементара..
Што не предложи СДСМ наместо за труд и социјала да има министер за Екологија, па да има забрани и на Титан и на Митал да загадуваат ??
А може и да направат нешто таквои, па да плаќа РМ дебели пенали, како што плаќавме на Хеленис и Мамидакис, поради проблемите со укинување на монополот на ОКТА ... па и на Макпетрол му искешираа дебели пенали.. И ОКТА долго време произведуваше најќурук нафта во регионот, имаше некоја толеранција со неплаќање на пеналите...
Проблемите и вистинските причини ги знаат сите добро, а се ова со сечење стари дрва и студентски галами е само политичко маркетиншки циркус...

Не се глупирај...2009 можеби почна помасовна моторизација, а загадувањето од горење сецкана и најново мелена гума, е од времето на владата на сдсм, која им даде дозвола и на Титан и на Митал. А сегашната влада воведе мерачи. Уште работеше Охис, па имаше ситуации пред 12 - 13 години да се измеша и хлор од Електролиза и смрдеа од горење на гума во Титан...Побарај по стари весници, имаше дискусии за горење на гума во Цементара..
Што не предложи СДСМ наместо за труд и социјала да има министер за Екологија, па да има забрани и на Титан и на Митал да загадуваат ??
А може и да направат нешто таквои, па да плаќа РМ дебели пенали, како што плаќавме на Хеленис и Мамидакис, поради проблемите со укинување на монополот на ОКТА ... па и на Макпетрол му искешираа дебели пенали.. И ОКТА долго време произведуваше најќурук нафта во регионот, имаше некоја толеранција со неплаќање на пеналите...
Проблемите и вистинските причини ги знаат сите добро, а се ова со сечење стари дрва и студентски галами е само политичко маркетиншки циркус...
Офф душичке пак ти за СДСМ збориш.Ај малце политички, ако толку ги бива ДПМНЕ а 10 години се на власт што не го решија овој проблем чим бил настанат во време на СДСМ. Луѓе се гушат бе алооо, ваква загаденост никогаш немало! И се гледа точно каде се загадува најмногу, Скопје, Тетово, Битола градови кои даваат дозволи за градење на се и сешто, секаде и на секој што има пари. Што не се загадува на пример Охрид нели и таму сега отвараа фабрики или Штип (за да не ти ја спомнам Струмица ќе речеш па нешто за Заев и СДСМ). Ама толку ви сече бе брат, со животно мото ВМРО est mi vida.
А за студентите не треси зелени, 97ма кога протестираа и Филип Петров и Антонио Милошевски не беа партиски мотивирани, сега се. Чибу бе

@Ireal е супер ти е оправдувањево: тие им дадоа дозвола, нашиве само ставија мерачи. Па имаш и: зошто не барале министер за екологија, па да им ја земат дозволата? Не знам само дали да го фрлам телефонов додека читам, или да дојдам и од глава да ти го удрам! (ништо лично) А зошто твоиве не го направат одземањето на дозволите? Ете, претходните правеле што правеле. Доаѓате вие на власт и сѐ што знаете е да ставите мерачи? За кој к*р сте ми такви на власт?!!

Добро кога ќе разберете дека не е битна власта што била актуелна кога почнал проблемот, битното е дека проблемот постои веќе со години и никој ништо не прави за да се реши?
Следниот политички муабет ќе биде избришан, ако продолжите секој политички коментар добива казнени и бан од тема.

Изгледа дека ваква загаденост имало, ама не биле достапни секојдневни информации до широките маси. На пример, до „транзицијата“ во Скопје имаше даааалеку повеќе загадувачи, на пример скопската железарница (која тогаш работеше со полна пареа) итн итн... па „немало“ вакво загадување. Море имало и поголемо загадување.

Цементара сега Демантира, http://grid.mk/read/news/506100631/5007396/cementarnica-usje-demantira-deka-gori-gumi
а мене ми кажа човек што има таму магацин за пијалоци таму дека таму ептен смрди а зависно од струењата доага смрдеата и да Аеродром... А што беше летоска кога немаше ни луѓе ни коли во Скопје ??

Еве, "прифаќаме" дека не горат гуми. При производство кај нив, се ослободуваат: NO, SO2, CO... Помешај ги заедно и добиваш гасна комора. Има ли филтри за овие на оџаците?

И зошто нема податок колку SO2 има во воздухот? Не дека другите се безначајни, ама само PM10 и PM2,5 се опасни? Некој бегал од часови...

Тргни политка на страна, смешно е да ме убедува некој како се осеќам кога дишам воздух последниве 3-4 години, и како ми било пред 15-20 години. Или и тоа знаете повеќе од мене? Месајата ве поремети до даска.

Тргни политка на страна, смешно е да ме убедува некој како се осеќам кога дишам воздух последниве 3-4 години, и како ми било пред 15-20 години. Или и тоа знаете повеќе од мене? Месајата ве поремети до даска.
Работата е сега дојде загадувањето и на други места. 26 години живеам во нас.Ново Лисиче, па карши беше депонијата Вардариште... Е сега летоска струењето отера дим ( од диво согорување) во Аеродром и се јавија реакции. Се појави загадување и во Центар и во Карпош и одма галама.. прашајте ги луѓето од населбите околу железара и цементара....
А нека се реши, ама ај да видиме кој може... Па увезувавме ќумур од Грција и им праќавме струја, за пари... можно е уште да иде таа работа, се додека Грција не почне да ги враќа долговите така ќе биде, ќе гориме грчки јаглен во РЕК и грчка мелена гума во Титан и ќе демантираме..

Работата е сега дојде загадувањето и на други места. 26 години живеам во нас.Ново Лисиче, па карши беше депонијата Вардариште... Е сега летоска струењето отера дим ( од диво согорување) во Аеродром и се јавија реакции. Се појави загадување и во Центар и во Карпош и одма галама.. прашајте ги луѓето од населбите околу железара и цементара....
А нека се реши, ама ај да видиме кој може... Па увезувавме ќумур од Грција и им праќавме струја, за пари... можно е уште да иде таа работа, се додека Грција не почне да ги враќа долговите така ќе биде, ќе гориме грчки јаглен во РЕК и грчка мелена гума во Титан и ќе демантираме..
Аха сега ми е јасно...Гориме грчки јаглен и мелена гума, ама сега се појавија загадувања и во Капрош и Центар...Сега сам го потврди тоа што го збориме, дека СЕГА СЕ ПОЈАВИ ЗАГАДУВАЊЕ СЕГДЕ.
Јас сум цел живот во Бутел и патем работам во Железара и глупостите за фабриката може да ги кажуваш на друго место пошто од 30 дена во месецот Челичарница "загадувачот", работи само 2 дена! Пак е проблемот во твоите идоли што го затрупаа Скопје неплански со згради за лични интереси и перење пари, па сега ни на Камени не дува ветер ко некогаш! До толку сте неписмени што сами си ги побивате аргументите!

Изгледа дека ваква загаденост имало, ама не биле достапни секојдневни информации до широките маси. На пример, до „транзицијата“ во Скопје имаше даааалеку повеќе загадувачи, на пример скопската железарница (која тогаш работеше со полна пареа) итн итн... па „немало“ вакво загадување. Море имало и поголемо загадување.
Да бе Ѓорѓи, овие луѓе само сакаат да ѝ наштетат на нашата патриотска и народна власт.Народот што ја избрал!
А не сакаат да признаат дека во комунизмот на пример, езеро Треска беше радиоактивно, а пием честиците достигнуваа и до 5-6.000 мерни единици.

И уште нешто ме интересира: до каде може да се намали загаденоста? Максимално дозволените количини во воздухот не се задоволителни како такви. Нула не може да биде. Но дали може барем 25-30 кај PM10 да речеме? Има ли на форумов физичари, хемичари, еколози... Од стручен агол да кажат. Ние како лаици, само ќе си кажуваме голи бројки и никому ништо.

Добро, сите сте експери а не може да ми кажете дали да проветрувам или не?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom