Правна помош и совети

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Заебаваш?!! :nesvest:
Значи решиле дека неможе фирма да промени или дополни дејност? Ова може само неписмени луѓе да го прават, или па таа на телефон да не и јасно за што ја ставиле да работи таму. Во секој случај жал ми е :toe: и ако остане на ова, ќе треба да ја затвориш сегашнава фирма, па да регистрираш нова.
Бев и во централен,едноставно неможе промена на шифра која е и по грешка.
Едноставно државата е ....
А јас сум смртно изнервирана и болна од вакви работи.

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Бев и во централен,едноставно неможе промена на шифра која е и по грешка.
Едноставно државата е ....
А јас сум смртно изнервирана и болна од вакви работи.
Стварно немам зборови, едноставно мизерократија :icon_excl

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Потребна ми е помош да ги пронајдам потстанарските права во законот. Дали може некој да ми посочи каде може да ги пронајдам?

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Потребна ми е помош да ги пронајдам потстанарските права во законот. Дали може некој да ми посочи каде може да ги пронајдам?
Ако мислиш на законот за домување, еве го линкот на право: http://www.pravo.org.mk/documentDetail.php?id=4647 само треба да се логираш да го собереш, и за закуп и подзакуп е глава VI почнувајќи со чл. 65

Член од
13 март 2010
Мислења
6
Поени од реакции
0
Zdravo na site!

Mene mi stigna formular za godisna prijava na danok od UJP na domasna adresa. Vraboten sum vo edna firma, a ednokratno sreduvav nekoi kompjuteri (mreza, virusi itn.) vo druga firma. Taa drugata firma mi isplati pari kako pravno na fiziko lice i za toa si plati danok. Firmite ne se povrzani.

Sega koga treba da ja podnesam godisnata prijava vo UJP, dali treba da go napisam i danokot za mojata redovna plata od prvata firma na godisno nivo (sledstveno dali treba i potvrdi za toa) ili samo danokot za uslugata na vtorata firma?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Zdravo na site!

Mene mi stigna formular za godisna prijava na danok od UJP na domasna adresa. Vraboten sum vo edna firma, a ednokratno sreduvav nekoi kompjuteri (mreza, virusi itn.) vo druga firma. Taa drugata firma mi isplati pari kako pravno na fiziko lice i za toa si plati danok. Firmite ne se povrzani.

Sega koga treba da ja podnesam godisnata prijava vo UJP, dali treba da go napisam i danokot za mojata redovna plata od prvata firma na godisno nivo (sledstveno dali treba i potvrdi za toa) ili samo danokot za uslugata na vtorata firma?
И јас сега треба да го правам тоа, така да најубаво да прашаш во фирмата, јас се јавив кај што работев ми кажаа.

Член од
13 март 2010
Мислења
6
Поени од реакции
0
Sto ti kazaa ? I vo koja firma? tamu kade sto si redovno vraboten ili kade sto si zavrsil nesto ednokratno?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Sto ti kazaa ? I vo koja firma? tamu kade sto si redovno vraboten ili kade sto si zavrsil nesto ednokratno?
Кај што работев, за тие 4 месеци, сега треба само да пријавам данок кој што е платен од адвокатот додека бев на работа? Јави се, ќе ти кажат.

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Дали со давање на полномошно на друго лице од страна на управител на фирма, да тоа друго лице во негово име ја застапува фирмата, презема обврски и сл., дали со тоа престануваат сите обврски на стариот управител во врска со побарувањата на фирмата.
Дали со давањето на полномошно, другово лице фактички се третира како нов управител, а за стариот што го дал истото престануваат сите обврски. Конкретно фирмата има долгови направени пред да се даде полномошно и сега ако фирмата што има побарување потегне тужба или слично за да си го наплати побарувањето, на кого ќе гласи тужбата, на стариот управител или на тоа лице што е ополномоштено?
Се надевам дека сум јасна.Знае некој?

Член од
17 април 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
Доколку не е закаснет одговоров.

Управителот секогаш е дефиниран со оформувањето на фирмата.
Промената на управител се прави единствено во Централен регистар на РМ, каде се дефинира и потписникот на сметките и дрг во фирмата (мислам бесе ЗП образец) , управителот не мора и да е и потписник (тоа мозе да е оснивачот или друго лице).
Во полномошното што е издадено од страна на управителот на фирмата на друго лице точно се дефинира во полномошното, за која намена и за кои активности е наменето, но според Законот за трговски друштва согласно регистрацијата во Централен регистар секогаш официјален управител е лицето евидентирано во ЦР.
Обрските на управителот задвршуваат само со денот на промената на управителот во Централен регистар на РМ.
Поздрав, ако сеуште користи одговорот

Член од
6 декември 2010
Мислења
238
Поени од реакции
158
Не е закаснет одговорот :)

"Во полномошното што е издадено од страна на управителот на фирмата на друго лице точно се дефинира во полномошното, за која намена и за кои активности е наменето, но според Законот за трговски друштва согласно регистрацијата во Централен регистар секогаш официјален управител е лицето евидентирано во ЦР.
Обрските на управителот задвршуваат само со денот на промената на управителот во Централен регистар на РМ." - е овој момент ме интересираше.
Фала за појаснувањето Експерт, поздрав.

Член од
17 април 2009
Мислења
17
Поени од реакции
0
Дали со давање на полномошно на друго лице од страна на управител на фирма, да тоа друго лице во негово име ја застапува фирмата, презема обврски и сл., дали со тоа престануваат сите обврски на стариот управител во врска со побарувањата на фирмата.
Дали со давањето на полномошно, другово лице фактички се третира како нов управител, а за стариот што го дал истото престануваат сите обврски. Конкретно фирмата има долгови направени пред да се даде полномошно и сега ако фирмата што има побарување потегне тужба или слично за да си го наплати побарувањето, на кого ќе гласи тужбата, на стариот управител или на тоа лице што е ополномоштено?
Се надевам дека сум јасна.Знае некој?
VIVAN би сакал да дополнам само во делот на твоето прашање:
“Конкретно фирмата има долгови направени пред да се даде полномошно и сега ако фирмата што има побарување потегне тужба или слично за да си го наплати побарувањето, на кого ќе гласи тужбата, на стариот управител или на тоа лице што е ополномоштено?„

Доколку се поднесе тужба, таа во никој случај за побарувањата нема да се однесува на управителот, бидејќи управителот по категорила е променливо лице, ЕВЕНТУАЛНА ТУЖБА за побарување на долг секогаш би била спрема ПРАВНОТО ЛИЦЕ - ОДНОСНО ФИРМАТА , без разлика кој и како бил управител и какви се не полномошна издавал, ДОКОЛКУ СУДОТ УТВРДИ ДЕКА - ПРАВНОТО ЛИЦЕ има обврски спрема друго ПРАВНО ЛИЦЕ - ФИРМА, тој ќе го задолжи правното лице - фирмата должник, за исплата на долгот без разлика во кое време на кој управител е направен долгот , ниту пак ќе биде битно дека некое друго НН лице ќе биде нов управител во моментот на наплата на долгот од ПРАВНОТО ЛИЦЕ - ФИРМАТА ДОЛЖНИК .

Иако незнам за која намена ти е прашањето , мислам сега е поконкретен одговорот, и се надевам ќе ти користи.

Поздрав

Goran Bt

локал патриот
Член од
28 јуни 2009
Мислења
9.317
Поени од реакции
8.312
Можи е :eek:ftopic: ама никаде не најдов соодветна тема па ај реков тука да прашам:smir:
Каде да ja пријавам(тел или web) фирмата дека ми ја каснат платата односно немам земено за јануари :kesa:

Член од
18 октомври 2010
Мислења
1.824
Поени од реакции
6.093
Можи е :eek:ftopic: ама никаде не најдов соодветна тема па ај реков тука да прашам:smir:
Каде да ja пријавам(тел или web) фирмата дека ми ја каснат платата односно немам земено за јануари :kesa:
Па најубаво во УЈП или Министерство за труд, ама со оглед на тоа дека е воспоставен систем на бруто плата, за месец до два најкасно ако не ви ги исплатат заостанатите плати и придонеси, УЈП сама ќе ја блокира фирмата, и ќе исплати плати на вработените. Значи треба да почекаш малце, ако немаш трпение :icon_lol:, јавувај се во трудова инспекција или УЈП (има телефони на веб-страните).

Kajgana Shop

На врв Bottom