zdravo na site..ke ve molam vas pravnicite da mi pomognete za eden moj problem.jas imam kerka so prvata zena, a kerkami e so majkamu i taja sega saka da odi za svedska a saka da ja zemi i kerkami a jas nekam da mu dam soglasnost za da ja zemi i sega ke me vikale od socijalnoto kako so razbrav jas i tamu ke mi vrsele pritisoka za jas da mu dozvolam da ja zemi i kerkami za svedska a dokolku ne sum dozvolel ke imalo i nekoj sankci za mene ..a jas imam nekoj informaci deka taja imala nekoj lubovnik tamu vo svedska i saka da odi kaj nego..ve molam da mi kazete dali e mozno takvo nesto i so sankci ke bidat tie protiv mene dokolku ne mu dadam dozvola da ja odnesi i kerkami tamu..vi blagodaram od napred na site
Правни санкции не можат да следат...барем не доколку е се во ред со вашиот однос кон детето9редовно плаќање издршка(доколку плаќате)...грижа...и сл)......
Околу санкцијата....Најлошата санкција е одземање на родителско право....ЦСР тоа го прави доколку по спроведена постапка се утврди следново....
[FONT="]На родителот кој го злоупотребува вршењето на родителското право или грубо го занемарува вршењето на родителските должности по прибавено мислење од Центарот за социјална работа, му се одзема вршењето на родителското право со решение на судот, во вонпроцесна постапка.[/FONT]
[FONT="]Како злоупотреба или грубо занемарување на родителските должности во смисла на ставот 1 на овој член, ќе се смета ако родителот:[/FONT]
[FONT="]- спроведува физичко или емоционално насилство над детето;[/FONT]
[FONT="]- полово го искористува детето;[/FONT]
[FONT="]- го присилува детето на работа која не одговара на неговата возраст;[/FONT]
[FONT="]- му дозволува употреба на алкохол, дрога или други психотропни супстанции;[/FONT]
[FONT="]- го наведува детето на општествено неприфатливи поведенија;[/FONT]
[FONT="]- го напуштил детето и подолго од три месеца не се грижи за детето и [/FONT]
[FONT="]- ако на кој друг начин грубо ги крши правата на детето.[/FONT]
[FONT="]На родителот може да му биде одземено вршењето на родителското право во поглед на сите деца или во поглед на некое од нив.[/FONT]
член 90 од Законот за Семејство..
За да биде изнесено детето од државата потребна е согласност од двата родители...
Вие како татко имате право да не се потпишите....од причини кои ги наведовте....
Се додека не ви се одземе или ограничи родителското право...имате право да не се потпишите...
Значи доколку е се во ред со вашиот однос кон детето...не би требало да има ништо со шо ќе ве присилат/заплашат,да потшишите нешто шо не сакате...и шо не е во интерес на детето...