Правна помош и совети

Член од
26 февруари 2009
Мислења
47
Поени од реакции
1
Delovnite objekti sekogas placat industriska struja, nema beganje od toa i nema rok. Nezavisno dali si ducan, kancelarija ili fabrika si placas 4,74 ден./ kWh, se dodeka ne se napravi prenamena na objektot i ne se preregistrira tarifnoto broilo.
Popodrobno toa e navedeno vo Mreznite pravila za snabduvanje so el.energija i Uslovite za snabduvanje so el.energija na EVN.

Член од
10 ноември 2009
Мислења
2
Поени од реакции
0
zdravo aj malku pomos...
lani vo mesec april imav mala soobrakajna nesreka od koja se skrsi prednoto staklo od voziloto i po 2 dena odeki vo osiguritelnata komanija da se slika stakloto za da mi isplati me zapira policija i me kaznuva za storen prekrsok za neispravno vozilo skrsen ured za providnost , i me kaznuvaat so 200 evra ako platam vo kes ako ne 400 evra ne plativ zaso nemav i denska mi dojde izvestuvanje deka sum vinoven i pisuva vonovniot ima pravo na pismena zalba vo rok od 3 dena a ne pisuva kade da ja podnesam zalbata, i drugo nesto dali sega ce me viknat na sud za prekrsoci ili zavrsena e rabotata veke Pozdrav fala.

Cappie

Vincere non è importante: è la sola cosa che conti
Член од
29 мај 2008
Мислења
1.914
Поени од реакции
307
Здраво, ќе ве замолам за малку помош. Дојдовме на идеја, да се промени името на Средното општинско училиште во нашата општина, која идеја наиде на голема подршка од нашите сограѓани. Е сега, ме интересира дали општината е надлежна за тоа? јас мислам дека е, но сепак да прашам некој кој знае повеќе.

го читав законот за локална самоуправа, и во Член 22, Листа на надлежности, став 8 го прочитав следново - Образование - основање, финансирање и администрирање на основни и средни училишта, во соработка со централната власт, во согласност со закон, организирање на превоз и исхрана на ученици и
нивно сместување во ученички домови.

според оваа одредба, јас колку што разбирам, сметам дека општината е надлежна за именување и преименување на училиштата кои самата ги основа? така е, или се лажам? :smir:

Член од
16 ноември 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Здраво, ке може ли некој да ми каже после колку време од случката може да се поднесе тужба (се работи за мала кражба).
Фала однапред

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Здраво, ке може ли некој да ми каже после колку време од случката може да се поднесе тужба (се работи за мала кражба).
Фала однапред
Ај малце прецизирај за што станува збор, бидејќи дело од мало значење, обично не е казниво, како што се другите дела.

Член од
16 ноември 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Е значи не е од мало значење :) Обично за година-дена застаруваат.
Хахаха, епа јас мислев дека ова е од мало значење, ама нема везе, фала за информацијата :smir:

А колку време би требало да пројде за кражба од околу 1500 евра?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Хахаха, епа јас мислев дека ова е од мало значење, ама нема везе, фала за информацијата :smir:

А колку време би требало да пројде за кражба од околу 1500 евра?
Тоа си е општ рок за застарување на кривични дела, не зависи од сумата.

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Значи за година-две треба да е застарено?
Едно е сигурно. Ако некој тебе ти украде 300 евра, или нешто во вредност од 300 евра, или повеќе, сигурно нема да чекаш 1 год. за да пријавиш :)

Член од
16 ноември 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Едно е сигурно. Ако некој тебе ти украде 300 евра, или нешто во вредност од 300 евра, или повеќе, сигурно нема да чекаш 1 год. за да пријавиш :)
Хахахаха, а доколку сум чекала две години ќе може да пријавам?

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Хахахаха, а доколку сум чекала две години ќе може да пријавам?
Еве ти попрецизно, јас сум направил превид вчера. Кражбата е кривично дело, каде што е предвидена парична казна или затвор до 3 год. Ова ти го пишувам за најосновниот облик, а нормално има повеќе видови на кражба. Гонење се покренува со приватна тужба, а делото застарува за 3 год. од кога е извршено.:) ете го превидот.

Член од
16 ноември 2009
Мислења
6
Поени од реакции
0
Еве ти попрецизно, јас сум направил превид вчера. Кражбата е кривично дело, каде што е предвидена парична казна или затвор до 3 год. Ова ти го пишувам за најосновниот облик, а нормално има повеќе видови на кражба. Гонење се покренува со приватна тужба, а делото застарува за 3 год. од кога е извршено.:) ете го превидот.
Фала многу :smir:

Член од
17 ноември 2009
Мислења
1
Поени од реакции
0
notarski dogovor

Dokolku, spored zakonot e navedeno da odreden dogovor mora da bide zaveren od strana na notar dali se misli deka treba da se zaveri nekoj dogovor- privatna isprava, so solemnizacija, da se sostavi notarski akt ili pak da se zaverat, samo potpisite, na dogovornite strani.Vsusnost, dali ima razlika pomegu notarska zaverka na dogovor i zaverka na potpisi i koja.

Do osnovnoto javno obvinitelsto vo kumanovo vo tekot na 1998 godina dostaviv krivicni prijavi protiv odredeni lica za izvrseni kriminalni dejstvija, a do denes ne sum izvesten deka, po navedenite krivicni prijavi e postapeno.Koi se moite prava ponatamu.Bidejki vo spomnatite krivicni prijavi navedov deka sum osteten sa pogolema suma na pari, pa dali mozam,poradi odolgovlecuvanje vo postapuvanjeto od strana na OJO Kumanovo da go ostvaram navedenoto ostetno pobaruvanje i od kogo.
IP логиран

:aplauz:
</SPAN>

Kajgana Shop

На врв Bottom