Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
А демек американските учебници со никаков превод ќе бидат посоодветни? Па имаш луѓе кои можат , а несакаат да пишуваат книги. Се сеќавам коа министер за образование беше Тодоров и беше решен да ги натера професорите да напишат нови книги затоа што тие од кои што се учи се со стари податоци и слично да скратам една од професорките велеше море и да ме избркаат од работа нема да го напишам кој е тој мене да ми каже напиши нова книга? Јас само и реков професорке затрамете се и угледајте се малку на Хрватска да не одам подалеку таму не станува збор за достапност на нова литература по било која област не во библиотеките туку и на интернет! Ме погледна и ми рече море вие вмровци ќе ја оправате државата? И кажав истото сеа што им го кажав на сите за кембриџ моделот нас ни треба знаење и факти зошто пред фактите и боговите молчат и нема да може некој да те лаже колкав е долгот или растот на бдп! Стварно незнам што да кажам освен дека ќе добиеме страшно неписмени генерации заради ужасен образовен систем.Реално гледано, докториве на науки (целам на тие што предаваат на факултет), не можат да пишуваат учебник за основно бидејќи нивниот стил на пишување нема да биде разбирлив или едвај ќе биде разбирлив за основците. Искрено кажано, и во средно може да биде проблематично, камо ли во основно. Еден од главните проблеми во основно и средно е пренатрупаноста со материјал и тоа само теорија, а практика нула. Па после професорката во физика ќе ни објаснува експерименти со футролата од наочарите...
Главно можам да зборувам за средното образование, бидејќи факултет немам сеуште искусено...
За средното образование, стручно или гимназиско има многу да се кажува, дискутира, критикува и сл.. Моментално средните училишта се БОМБАРДИРАНИ од инспекции кои на еден начин сакаат да го подобрат образованието(читај да го направат слично на она во америка) и притоа незабележително се отвараат такви дупки и пропусти што и самото министерство не е свесно за... Нели средното образование, а воедно и основното се темел на се, е сега во СТРУЧНО образование каков темел ке биди тоа за струката кога ке се учат 14-15 предмети од СИТЕ можни области?? Учениците од гимназиите незнаат каде да студираат потоа поради недоволната ангажираност на професорите за нивно СООДВЕТНО насочување, а не каде и другар ми таму и јас.. Бидејќи да бидеме искрени тоа правило сеуште работи, за жал!
Е сега за практичната настава, во стручните училишта е сведена на 0!! Поради ред прични од кои: недостиг на средства(пари(БЛОКИРАНИ СМЕТКИ)), а со тоа и несдостиг на инвентар, реагенси, и сл. Професорите предаваат сеуште од СКРИПТИ, а КОПИРАЊЕТО на учебници и скрипти Е ЗАБРАНЕТО СО ЗАКОН! Но од што да се учи?? Исто така проф. си ги носат домашните проблеми на работа и секако дека ќе нема поволна атмосфера за одржување настава...
А екстерното оценување... Епа проценете сами, да се оценуваат НАСТАВНИЦИ И ПРОФЕСОРИ, а не успех на ученик, а всушност оцените одат во сведителство, а од кратењето на платите К нема, се е на грб на улениците.
Да не зборувам за наставните планови, кои се претрупани со глупости од типот на МИО(меѓуетнички работилници) или ЕКО ЧАС кој пропаѓаат без врска, поради недоволна упатеност за извршување... РАБОТА ВО ГРУПИ, каде ќе работиш во групи кога се знае дека само еден работи во групата, а другите дремат... А да не споменувам за самата непогодност на училницата СО КОМПЈУТЕРИ за работата во групи, постојано се тргат кабли, монитори и сл и после расипани биле...
Самите УЧЕБНИЦИ се ужас!! Печатни грешки до немајкаде, несоодветни, пишувани или преземани од страна на Х-луѓе кои се нарекуваат автори и секако самиот учебник поминал низ рецензија(од универзитетски проф).
Дете со ваков негативен став не тераш далеку. Земи учи, дружи се и не се замарај. За некое време ќе сфатиш дека се се тоа обични глупости на кои не вреди да потрошиш ни една синапса од нервите и ни минута од своето време.
Барем сега кога можеш да се запишеш на скоро секој факултет и последично нема потреба од високи оценки е лесно. Ако ништо друго учи тоа што ти е кејф.
Британците се познати по своите бисери уште од мали нозеA obrazovanieto vo UK ?
http://listverse.com/2007/09/07/33-funny-exam-answers/
Eve nekolku biseri od testovite za sredno obrazovanie/diplomski ili taka nekako /General Certificate of Secondary Education (GCSE)
1. Ancient Egypt was inhabited by mummies and they all wrote in hydraulics.They lived in the Sarah Dessert and traveled by Camelot. The climate of the Sarah is such that the inhabitants have to live elsewhere.
25. Gravity was invented by Issac Walton. It is chiefly noticeable in the autumn when the apples are falling off the trees.
29. The sun never set on the British Empire because the British Empire is In the East and the sun sets in the West.
............................
Какви се па и медиумиве со начинов на пишување на вест.Имала некоја си таму учителка со непознато име во тоа непознато основно со голи груди.Ова е голем срам,имало реакција од родители,бараме оставка од министерот и премиерот.Озбиљно.
Од денес тврдам дека основното образование е топ у Македонија, а учителките се воедно и први на браникот на еманципацијата на жените.
Во таа чест и песнава:
Браво за власта ако стварно застанала (ма нека е и по партијска линија) зад учителкава.
Да бев основец ќе се запишев у Куманово.
(Како у мое време немаше бре фејсбук маму му...)
И ја барам оставка од нив, само ако не застанат на страна на учителкава.