Совети, прашања и oстанато во врска со автомобили

• Креатор на темата Креатор на темата Струмикс
  • Време на започнување Време на започнување
Кај БМВ автоматикот официјално е maintenance free (до Ф01). Неофицијално, менувај го заедно со филтерчето за струготини на секои 150-170 000 километри. За да не смениш менуваш цела кутија. На поновите, имаат сервисни интервали. :)

На рачниот, исто така е пожелно да се смени. Исто и на диференцијалот. И глицерин се менува на две години. И антифриз на 3-4. И дискови на секое второ менување плочки. :)

Ама кој да менува.... ;)
Колку е сервисен интервал на менување уље во менувач?

менувач, заборавив да допишам
Па, напишав погоре.
На 150-200к е многу повеќе од пожелно да се смени масло во автоматски менувач. Особено ако има торк конвертер.

Па, напишав погоре.
На 150-200к е многу повеќе од пожелно да се смени масло во автоматски менувач. Особено ако има торк конвертер.
Многу голема километража е тоа.
По правило треба да се менува од 50-70к а бидејќи сакаме да возиме коли за кои немаме стандард се тера и повеќе од 200к

Многу голема километража е тоа.
По правило треба да се менува од 50-70к а бидејќи сакаме да возиме коли за кои немаме стандард се тера и повеќе од 200к
Јас на 5 години бидејќи не минувам километража...

Масло во мотор или менувач менуваш на 5 години?
Се разбира во менувач :)
Исто и течноста од сервото.
Во моторот менувам еднаш годишно или во просек на 4000-4500 км колку што минувам.
И антифриз на две години.

Па, напишав погоре.
Значи не се менува "кога менуваш моторно масло" туку многу поретко.

Здраво дечки.Имам ''мал'' проблем со мојов Фиат.Се работи за Фиат Пунто 1.9jtd 2001 год. Ми гасне во вожња. И ова ќе ми се појави... што би можело да биде ?
cxca2204.jpg

Здраво дечки.Имам ''мал'' проблем со мојов Фиат.Се работи за Фиат Пунто 1.9jtd 2001 год. Ми гасне во вожња. И ова ќе ми се појави... што би можело да биде ?
Прегледај го приврзокот 132187
Мора на компјутер за диагностика да се приклучи за да знаеш што му е маката.

Прегледај го приврзокот 132187
INJECTION SYSTEM FAULT DASHBOARD WARNING LIGHT
Starting the car should see this symbol illuminate in amber briefly and extinguish. If the symbol illuminates whilst driving or does not go out after starting on Multijet versions, this signifies a fault with the injection system. Vehicle can be driven at a moderate speed, though a loss of performance, poor handling and high fuel consumption may be experienced. Take your vehicle to a Fiat dealership as soon as possible, do not push the engine excessively. On EOBD petrol versions, if the symbol flashes, this may indicate damage to the catalytic converter.

луге пак јас во врска со парното на опел корса 2002 год денеска ги извадив цревата од моторот двете што влегувАТ во кабината на колата и со компресор со ваздух ги издував една тон гнасотии излегоа во црвена боја убаво дуење и удри мајсторот но топлото никаде го нема сега имам намера да пробам со вода а ми рече и да ставам некое средство внатре (сјај,доместос, или неш друго) и да го оставам внатре да постои 2-3 саати и после пак да го исперам со вода тој ладилник за парно па ме интересире дали ќе има некое фајде или да си купам тоа казанче (4500 ден) и да не се мачам со експерименти ?

луге пак јас во врска со парното на опел корса 2002 год денеска ги извадив цревата од моторот двете што влегувАТ во кабината на колата и со компресор со ваздух ги издував една тон гнасотии излегоа во црвена боја убаво дуење и удри мајсторот но топлото никаде го нема сега имам намера да пробам со вода а ми р.ече и да ставам некое средство внатре (сјај,доместос, или неш друго) и да го оставам внатре да постои 2-3 саати и после пак да го исперам со вода тој ладилник за парно па ме интересире дали ќе има некое фајде или да си купам тоа казанче (4500 ден) и да не се мачам со експерименти ?

Taa crvena boja e r'ga,od blokot najverojatno.Poeftino ke ti bide da si kupis termo corapi, sal,subara i eden par dzivri.I da vozis taka.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom