Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Mene me plasi u medjuvreme za tie 7 god. da ne ja snema firmata :( MK+Skopsko i se e mozno :(
Izgleda deka Gree-to ke iskoci nekoj balans pomedju cenata i kvalitetot...?

Odloziv placanjeto za Gree,monterite bile zafateni 2 dena,sakav denes da platam i da mi se zavrsi rabotata...slucajno vracajci se naletav na VivaxACP-22CH65AEGI po cena 780e bez montaza i me zaitrigira cenatao_O
Sigurno podobra opcija za 65m2. Kako sto mozev da vidam 5,5kw Pdesign ima, a Lomo-to 18-ka 4,1kw. Plus za ista cena.
Samo sto treba da pripazis e mestoto za montiranje vo slucaj na 22-ka. Nemozev da najdam poveke informacii no mozno e na najmala brzina na duvanje da duva isto kako 18-ka na najjaka. Mora da ima dosta prazen prostor pred i pod vnatresnata edinica zasto ke ima uragani pred nea.

Затоа е подобро, каде е можно, да се стават две 12ки.

Otpadja zasto raboti u A/A+ klasa
Mi nudat i Mitsu/Heavy SRK/SRC502M-S 1250e i SRK/SRC632M-S 1700e bez montaza +90e uvoznik Stipska firma so 7god.garancija (sekoja godina po 20e za produzuvanje).Sakam ednas da stavam kako sto treba,za toa vleze i Mitsu u debata,ako vredi i ke se zaduzam,ali da stavam nesto saglam...
Toa e ogromna razlika vo cena, i ova e preskapa klima spored mene.
Ako veke i si spremen poveke pari da dades, zosto ne go proveris Fujitsu-vo za 71000den. Mislam deka posebno za tvoite 65m2 ke ti bide najdobra opcija posto e so ista moknost kako Vivaks 22-kata. A Fujitsu e brend, Japanac.
Најјаката 5.5ка за греење што ја имам приметено на темава e Fujitsu a ја постираше @moongoses на 384 страна a помина незабележано. Веднаш паѓа во очи онаа моќност од 9.1KW на греење со номинална од 6.3KW.
По еуровент на греење има Pdesignh = 5.90 ....машала :)
По она што барав на нет точниот модел треба да биде составен од ASYG18LFCA како внатрешна и AOYG18LFC надворешна единица а не како што е тука на флаеров напишано.
За неа Еуровентот потврдува дека се работи за моќна клима која на -7 дава цели 5.2KW na -15 4.81KW.
Митсубиши Хеви SRC50ZM-S/SRK50ZM-S на -7 дава 4.16KW или цел киловат помалку.
hidroset-jpg.125677

Еве некој модел на Даикин за 33000
http://marketkonekt.com/makedonija/...klima-ured-daikin-inverter-ftxb-c-35c/5uf.htm
Може да е овој овде http://www.daikin.it/products/index.jsp?set=FTXB-C / RXB-C

A sto raboti u A/A+ klasa i 2 god.pomalku garancija od Gree-to?Za prostor ima kolku sakas :)[DOUBLEPOST=1446123906][/DOUBLEPOST]Fujitsu-to u start ne go ni gledav bidejci ima 3god.uslovna garancija :( Ovaa so 7god.mi legna epten na dusa :)

Последно уредено:
Fujitsu-to u start ne go ni gledav bidejci ima 3god.uslovna garancija :( Ovaa so 7god.mi legna epten na dusa :)
Sto e toa uslovna garancija?
Neli i ovie 7 godini se so uslov od 20eur.
Toa se dve klimi od top proizvoditeli, no ednata e mnogu poslaba i mnogu poskapa-Mitsubishi od drugata koja ima pomala garancija.
Samo da ne ima uslovi kako LG sto dava za 10-godisnata garancija (blagodarenie na Zoran od srbija go vidov toa), deka ne opfaka abenje i trosenje :ROFLMAO:
http://technomarket.com.mk/files/PROMO_MAGAZINE/466/pdf.pdf
I sto so garancijata od 10god. koga na problem na primer vo 9-ta godina ke ti recat deka e od trosenjeto na klimata (odnosno kompresorot) :drk:

:)
http://technomarket.com.mk/files/PROMO_MAGAZINE/466/pdf.pdf
Оваа гаранција НЕ ПОКРИВА:
А) Било каква штета/кршење на производот или пак оштетување настанато како резултат на природни катастрофи како што се земјотреси, циклони, висок напон, природни обилни врнежи, абење и трошење и/или други фактори наведени во оригиналниот гарантен лист.

...Нема да се смета дека компанијата паднала во задоцнување, доколку задоцнувањето при поправката настанало поради несоодветно постапување на трети лица, недостапност на материјали, владини рестрикции/регулации, граѓански движења, воени дејствија или друга ситуација која не може да се избегне, виша сила итн.

Сите надворешни еденици се целосно IP25 (или IP24), поправете ме ако грешам нешто. И кажете како е можно во 10 години НИЕДНАШ да не врнат природни обилни врнежи? :D

Pa 6kW po 8h dnevno=48kW Ne go znam odnosot kW/denar eftina/skapa struja.
Prasaj i napravi matematika.
Pozz

^^
Некој не научил основна аритметика... :D
Извини, ама морав. Погоре се воздржав кога праша колку „килограми вати“ - ама еднаш се простува, вторпат се фаќа сеир. :)

Баче, гледаш колку е цената за киловат/час и тоа го множиш со 8 саати, па пута 6те киловати моќност на таа печка, и ја добиваш потрошувачка. Не е нуклеарна физика, ниту квантна механика. ;)

Aj postrucnive da objasnat ako mozat, ova e slika od gree dukjanot kaj bunjakovec vo koja e pokazan na Lomo kompresorot:
Lomo 18 Compressor.jpg
a prebaruvajki po seriskiot broj go vidov ova:
http://en.09635.com/pd/5092517/Landa-Compressor-Inverter-.htm
Tuka ke primetite "Capacity: 9000 BTU", pa neli 18ka e lomovo kako sega ova??? Ne razbiram ubavo pa da si prasam neli...

Gledam ja deka izgleda ke go montiram Vivax-ot
ACP-18CH50AECI 740e sose montaza tuka mi komsija Kult,edino kaj nego montazata e 60e i nema vrska dali e 9-tka ili 24-ka.Ovie montazerite Sase(skolski mi e) i Dejan koga se vidovme slucajno se smeeja i rekoa koja budala ti bara 80e za 18-ka,kaj nas e 4200 i sabajle pred da ja uplatam Gree im vrtam dali imaat termin,rekoa za 2 dena i vikam OK,aj ke cekam,da platam u Tehnomarket klimata i ve cekam za montaza 4200,a nee greska si,za 18-ka ni e montaza 80e :(Pa aj kazete mi koj e ovde lud? :(

Ovde nisto ne razbiram so ova montazava!
4200 e priblizno 70 evra, razlikata e 10 evra, ako rabotat kvalitetno i brzo ti se montira zosto se smeele ne mi e jasno. Kako moze da bide ista cena od 60 e montaza na 9,12,18 i 24 klima? Se raboti za epten razlicni tezini za nadvoresni/vnatresni edinici i diametri na bakarni cevki ......
Vobicaeno e mislam 9 i 12 50-60 evra, 18-ka 70-80, 24- ka ne znam kolku e.
Koj dosta klimi voobicaeno ima vo setot 3m cevki, so toa cenata odi nadolu 10-15 e, a za sekoj metar nad 3m instalacija cenata e +10 evra.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom