Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
Vsusnost mi treba podna edinica, ali da e mokna kako Hansol na primer
Vo katalogot vidov deka postoi Console so optional do -20C, vo prodavnicana pozadi bunjakovec nisto ne znaeja da mi kazat, dali bi mozelo so naracka, koja e razlikata i sl.

Vo sekoj slucaj fala

a koja bi bila za tebe "sredno-umerena-dovolno tocna-nepremnogu detalna" analiza? :cenzura:
znaci temava e dosta opsta, i normalno e razni inzeneri, instalateri itn da si razmenuvaat mislenja za se sto e vo ovaa tema.
Sakav da kazam deka gledam eden kup macenici kako mene koi sakaat da si resat prasanjeto od milion dolari: "Sto e najbitno pri izbor na inverter klima ured?"- za da moze da pravime sporedba pomegju ponudata na nasiot pazar, a potoa sekoj spored svoite potrebi,prostor, toplinski zagubi, budzet i sl. da napravi najdobar izbor kolku sto moze.

Spored mene ova bi bila listata za najbitni parametri za edna klima zemena kako primer:
-za kolku m2 ili uste podobro m3 prostor e nameneta klimata?(Pod prestpostavka za dobro izoliran objekt)
-SCOP za trite fiksni temperaturi +7,-7,-15 stepeni (ladenjeto jas ne go razgleduvam)
-emitirana toplina vo KW pri ovie tri fiksni temperaturi
-kolicina na izduv vo m3/h
-dali SCOP i slicni vrednosti se generirani samo od samiot proizvoditel ili od oficijalna sertifikacija ili slicno
-kakvi greaci imaat (ako voopsto imaat), kako se odnesuva pod -10 ili pod -15
-garancija

Последно уредено:
Vsusnost mi treba podna edinica, ali da e mokna kako Hansol na primer
Vo katalogot vidov deka postoi Console so optional do -20C, vo prodavnicana pozadi bunjakovec nisto ne znaeja da mi kazat, dali bi mozelo so naracka, koja e razlikata i sl.

Vo sekoj slucaj fala
Ke se rasprasam i ke te izvestam

Dobro Gree-to GWH18QD 52000den. sto stigna u Tehnomarket so vaucer od 5200den i go promoviraat demek do -20 vredi za tie pari ili ne?

Samo da napomenam deka instalacijata na cosyto odi so f12 i f6 cevki (ako na nekoj toa nesto mu znaci ) znaci ne e kako kaj Lomoto na primer so f10 i f6..Sega za sega eve od prva raka klimata raboti super...I da se sto vi treba okolu GREE klimite ako mozam da pomognam ...tuka sum.
Kaжи нешто повеќе окулу фи-то, каков фактор е во работата на климите?

Според позиционирањето на Gree, Кози е под Ломо, како што Ломо е под Виола, а Виола под Хансол. Но на Ломо подебелата бакарна цевка е фи-10, исто и на Тошиба Сузуми 13 (и двете ги имам). Значи ли дека Кози има некаква предност заради 2мм пошироката цевка? :)

Dobro Gree-to GWH18QD 52000den. sto stigna u Tehnomarket so vaucer od 5200den i go promoviraat demek do -20 vredi za tie pari ili ne?
i mene me interesira istoto prasanje, no ne mozam da napravam sporedba so ostanati klimi. Problem so Gree e sto podatocite sto gi iznesuvaat za taa klima se samo od sopstveni izvori. Ne znam dali da im veruvam, eve nivniot model Cozy (400evra) spored nivnite merenja e isto efikasen so 3 pati poskapi jaki brendovi. Cudno... Problem so Daikin FTX50GV na primer (dosta slicen so cena/performansi , 150 evra plus) e toa sto svojata efikasnot ja prikazuva samo vo t.n umerena klima i ne mozam da gi sporedam dobro

@lazesto_wenabi mislam na najeftiniot..DAIKIN - FTXB-C
@trk_mkd Podatocite sto gi citame od eurovent i se odnesuvaat samo za Umerena (Average) klimatska zona. SCOP-ot sto go citame na Eurovent vazi samo za umerena klimatska zona, i "A" testot e za maksimalni -7 sto e i kraen test, na -15 se testiraat samo klimite nameneti za Colder klimatska zona. Vidi ja na Eurovent tabelata 5 ovde

tamu go pisuva ova:
"Applicable only for rating at colder climate, if TOL < -20ºC."
a go pisuva i ova:
The following characteristics of comfort air conditioners are verified by tests :
Air Conditioners AC1
In Heating mode (for reverse cycle units):
  • Design load Heating (capacity)
    • Seasonal coefficient of performance for the average climate
    • Seasonal coefficient of performance Class for the average climate
    • Heating Capacity and Coefficient Of Performance at +7°C (nominal)
    • ......
Vo Regulativata za presmetka na SCOP pisuva, TdesignH za umerena klimatska zona e -10 i toa e krajnata T za koja kllimite praveni za taa klimatska zona treba da ja ispolnat deklariranata moknost(PdesignH). Toa se gleda i po podatocite za Q[Kw] na -15 i skoro da nema klima sto go ispolnuva deklariraniot kapacitet[KW] a ima TOL>= -15 nameneta za umerena zona. Toa pak kazuva deka na T pod bivalentnata T=-10 (ili pod -7) mora da se dogreva i so klima sto ima eurovent test a e nameneta za umerena klimatska zona, t.e ne e Nordik varijanta pravena za colder zona a koi pak se poznavaat po toa sto kaj niv TOL< -20 i plus imaat podatoci vo plavata zona na energy label-ot. Vo istata taa Regulativa pod Tabela 1 koja gi opisuva testovite koi se izveduvaat za dobivanje SCOP oznaceni so bukvi A,B,C,D...na -7, +2, +7 i +12 pisuva:
* The test point for -15 ˚C only has to be performed, if SCOP is calculated for climate zone Colder. (Ova pa e totalno zbunuvacki, ako EV ne presmetuva SCOP za ladna zona, i testot "A" zavrsuva na T= -7 togas se prasuvam dali podatocite sto gi citame za T=-15 se dobieni od realno izveden test ili se dobieni matematicki so ekstrapolacija kako sto e presmetano vo primerot so tabelata4 od regulativata ili kako krajna varijanta da se zemeni tie podatoci od proizvoditelot ?)
Pisuva i deka proizvoditelot ja kazuva bivalentnata temperatura odnosno dali e -7 ili -10 pa EV testiraat na taa bivalentnaT kolku e Q[Kw] i COP.
** Tbivalent is described in more detail in the next section. The manufacturer has to provide this value.
Znaci ima mnogu caki okolu site ovie podatoci i treba da znaeme sto citame, a realno po ona sto ni prodavaat i ne e Nordik varijanta retko koj nema da ima potreba da dogreva ako padnat T pod -7.
Druga (olesnitelna) rabota sto se zanemaruva a e mnogu bitna...ovie temperaturi -7 -10 vazat i treba da se izmereni bllisku do nadvoresnata edinica, toa sto citame T na internet za izmereno na aerodrom Petrovec nikogas ne e isto so temperaturata na 20cm od nadvoresnata edinica, ako tamu na aerodrom e -15 kaj nadvoresnata edinica e najcesto 4-5 stepeni potoplo i neveruvajte na tie sto se falat deka klimata im greela super koga bilo -15 (bilo ama na aerodrom) ;)
So greenje na klima sekogas treba i dobar termometar, po moznost so nadvoresen senzor postaven blisku do nadvoresnata, e toj odma kazuva dali treba da se pali kjumbeto :)

Последно уредено:
@Strelec
Ovoj post treba da se "urami", kolku e dobar i kolku e kvaltetno ova razmisluvanje od tvoja strana.
Jas uste od poodamna gi gledam samo deklariraniteTbiv, snagata na taa T i COP=ot. Zosto? Zatoa sto tuka proizvoditelot sam PRIZNAVA deka pod taa T potrebno e da se vkluci uste eden izvor na zagrevanje za da se odrzi zadadenata T vo prostorijata (normalno za pravilno dimenzionirana klima prema gubitocite na energija, vo slucaj na predimenzionirznje, sigurno deka ce brka rabota i pod taa T).
Tuka e najvazno sto COP dava klimata i sto izlezna snaga ima na izduvot..... -7 C e sosema vo red, a -10 C e cista premija.
Drugo sto gledam e COP na kompresorot i negovata NOMINALNA snaga. Pri merenje na ovie karakteristiki se koristat najidealnite uslovi za da se prikaze vo sto podobro svetlo i da se deklarira sto povisok COP. Istoto toa go pravat i proizvoditelite na klimi so vaka vgraden kompresor. Jas eve po vtor-tret pat tvrdam deka ako kompresorot ima COP=3 ne mozno da se dobie povisok COP od ovoj vo realna ekspkoatacija so primena na sofisticiran softver ( so nego moze da se ogranicuvaat/definiraat vlezno/izleznite parametri), a nikako ne moze da se kacuva snagata, a da ne bide na steta na deklariraniot vek na traenje na kompresorot. Od avion se gleda deka ako nominalnata snaga e 850W na kompresorot, a proizvoditelot na klima (vo slucajov GREE so LOMO 12=ka)go tera da raboti na 1200-1400W za da proizvede 4000W na izduvot e za 50-60 % preoptovaren, sto de rezultira so priblizno tolkav pomal vek na traenje.
Vie gledajte sto sakate kaj klimite, a jas i ponataka ce gi gledam ovie parametri kako najvazni.

@Strelec ima skoro ista takva klima od pred 2 godini. Drug model e, no sigurno malku se razlikuvaat vo performansi posto se ista klasa.
Moze da go prasas ili on da kaze mislenje za Change-ot do -20, mislam deka vikase nad 50m2 deka zagreva.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom