Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
@Vanlok pa tolku be druze....realno za 25000 ke gree kako za 25000, koj saka podobro ima i od 50-60000...bucela, glasna bila, neduvala toplo...sakaat avion....za 30k klima e za u 15m2 t.e spalna....za u dnevna nad 25m2 da ti bide toplo cela zima bez dogrevanje 30k se malce pari, ama do nekoi -7 ke vrsat rabota a toa e 80%-90% od zimata.
Cico strelec ko te citam vaka stvarno mi fali cico Zoran from serbia pa ti stvarno verues u ovie sranja od podatoci...[DOUBLEPOST=1446059968][/DOUBLEPOST]
Cico strelec ko te citam vaka stvarno mi fali cico Zoran from serbia pa ti stvarno verues u ovie sranja od podatoci...
Da mu pisam da ni se vrati nekako e prazno bez nego a...

eve me i mene po kratka pauza..se vrativ nanazad 7-8 strani i se iznacitav srbizmi :) .Nema veze.
.Gledam pak za cosyto se debatira...Jas bev toj sto vikav ne cosy.. e sega...mesecov namestiv edno 20-25 cosy i od ona sto na lice mesto uspeav da go vidam klimata si raboti super..gree ubavo (raka na srce seuste e toplo nadvor)..tivka e ..montirani se vo prostorii od 15 do 30m2..mada lugjevo otposle nekoj den iskustvo vikaat klimata rastura (pak ke napomenam deka seuste e toplo nadvor).Ne navleguvam okolu specifikaciite samo mozam da kazam deka e mnooogu podobra na primer od ona Beko invertorot sto e 30k.Samo da napomenam deka instalacijata na cosyto odi so f12 i f6 cevki (ako na nekoj toa nesto mu znaci ) znaci ne e kako kaj Lomoto na primer so f10 i f6..Sega za sega eve od prva raka klimata raboti super...I da se sto vi treba okolu GREE klimite ako mozam da pomognam ...tuka sum.

Daj nekoja informacija za Console Gree, i dali moze da ja ima taa console sto e so optional za poniski temperaturi, bidejki ja ima vo katalogot. Bev vo greemak tie tamu vrska nemaat sto prodavaat i sto e sto.
Da ne gi vrakam stranicite nazad uste cekam kako sto veti za podetalni informacii

Konecna odluka mi e pomedju Toshiba Suzumi RAS-B16N3KV2-E1 twin rottary koja mi ja nudat za 1035e so montaza i 3god. garancija i Gree lomo GWH18QD-K3DNA1G/O okolu 930e so montaza i 5 god. garancija!
Aj sega bidi pameten :([DOUBLEPOST=1445962176][/DOUBLEPOST]

Druze napravi li sporedba pomegju parametrite na dvete klimi?
-SCOP za trite fiksni temperaturi +7,-7,-15 stepeni
-emitirana toplina vo KW pri ovie tri fiksni temperaturi
-kolicina na izduv vo m3/h
-kakvi greaci imaat (ako voopsto imaat), kako se odnesuvaat pod -10..

Iskreno, iako ne sum nikakov poznavac na ovaa oblast, ama me nervira toa sto 99% od debative ovde se krajno povrsni i subjektivni analizi od tipot "super e ", "najdobra e" ili preterano detalni analizi za osnovi na termodinamika, vodni pumpi i razmontiranje na bolcni od 101. Inaku blagodaren sum na site sto trpelivo odgovaraa i na moite glupi prasanja :)

Druze napravi li sporedba pomegju parametrite na dvete klimi?
-SCOP za trite fiksni temperaturi +7,-7,-15 stepeni
-kakvi greaci imaat (ako voopsto imaat), kako se odnesuvaat pod -10..

Iskreno, iako ne sum nikakov poznavac na ovaa oblast, ama me nervira toa sto 99% od debative ovde se krajno povrsni i subjektivni analizi od tipot "super e ", "najdobra e" ili preterano detalni analizi za osnovi na termodinamika, vodni pumpi i razmontiranje na bolcni od 101. Inaku blagodaren sum na site sto trpelivo odgovaraa i na moite glupi prasanja :)
a koja bi bila za tebe "sredno-umerena-dovolno tocna-nepremnogu detalna" analiza? :cenzura:

Ti go postirase dokumentot od 38-strana kao deka e do -7 ama ete ima u dokumantot i za na -15 i -22. Ladna/neladna zona, bitno ke raboti i na tie -15, u nekoja B klasa ili C klasa ama bitno ke raboti.
Uredot e so ist kompresor kako toj u evtiniot daikiin sto e na promocija, razlikata eventualno e ako e so dvoreden izmenuvac Dainikot i u cenata. Cozyto po servisnoto e so kapilara a Daikinot nemozam da utvrdam za 35kata, po servisnoto samo kaj modelot 50 i 60 stoi deka e so EEV sto nemoze da se procita od dijagramot i kaj 35kata.
Istiot kompresor go ima i kaj daikin vo 2 razlicni po kapacitet....35kata i 25kata, so nominalen PowerInput 940W 35kata a 700W 25kata.
@moongoses Stavam opklada deka gi ima na eurovent, ne bas site modeli ama gi ima...ako ti smeta da gi ima kako vivax ili druga nalepnica ondak gi nema a deka se isti isti se ;)
За кој ефтин даикин мислиш што е на промоција?
DAIKIN - FTXB-C? или
DAIKIN - FTX-JV/GV (серија COMFORT)

Daj nekoja informacija za Console Gree, i dali moze da ja ima taa console sto e so optional za poniski temperaturi, bidejki ja ima vo katalogot. Bev vo greemak tie tamu vrska nemaat sto prodavaat i sto e sto.
Da ne gi vrakam stranicite nazad uste cekam kako sto veti za podetalni informacii
-Iskreno pobarav i jas specifikacii i nedobiv bas nesto posebno sto zasluzuva da go spodelam tuka...eve ke se potrudam do vikendov da gi najdam potrebnite informacii

Vsusnost mi treba podna edinica, ali da e mokna kako Hansol na primer
Vo katalogot vidov deka postoi Console so optional do -20C, vo prodavnicana pozadi bunjakovec nisto ne znaeja da mi kazat, dali bi mozelo so naracka, koja e razlikata i sl.

Vo sekoj slucaj fala

a koja bi bila za tebe "sredno-umerena-dovolno tocna-nepremnogu detalna" analiza? :cenzura:
znaci temava e dosta opsta, i normalno e razni inzeneri, instalateri itn da si razmenuvaat mislenja za se sto e vo ovaa tema.
Sakav da kazam deka gledam eden kup macenici kako mene koi sakaat da si resat prasanjeto od milion dolari: "Sto e najbitno pri izbor na inverter klima ured?"- za da moze da pravime sporedba pomegju ponudata na nasiot pazar, a potoa sekoj spored svoite potrebi,prostor, toplinski zagubi, budzet i sl. da napravi najdobar izbor kolku sto moze.

Spored mene ova bi bila listata za najbitni parametri za edna klima zemena kako primer:
-za kolku m2 ili uste podobro m3 prostor e nameneta klimata?(Pod prestpostavka za dobro izoliran objekt)
-SCOP za trite fiksni temperaturi +7,-7,-15 stepeni (ladenjeto jas ne go razgleduvam)
-dali SCOP i slicni vrednosti se generirani samo od samiot proizvoditel ili od oficijalna sertifikacija ili slicno
-kakvi greaci imaat (ako voopsto imaat), kako se odnesuva pod -10 ili pod -15
-garancija

Последно уредено:
Vsusnost mi treba podna edinica, ali da e mokna kako Hansol na primer
Vo katalogot vidov deka postoi Console so optional do -20C, vo prodavnicana pozadi bunjakovec nisto ne znaeja da mi kazat, dali bi mozelo so naracka, koja e razlikata i sl.

Vo sekoj slucaj fala
Ke se rasprasam i ke te izvestam

Dobro Gree-to GWH18QD 52000den. sto stigna u Tehnomarket so vaucer od 5200den i go promoviraat demek do -20 vredi za tie pari ili ne?

Samo da napomenam deka instalacijata na cosyto odi so f12 i f6 cevki (ako na nekoj toa nesto mu znaci ) znaci ne e kako kaj Lomoto na primer so f10 i f6..Sega za sega eve od prva raka klimata raboti super...I da se sto vi treba okolu GREE klimite ako mozam da pomognam ...tuka sum.
Kaжи нешто повеќе окулу фи-то, каков фактор е во работата на климите?

Според позиционирањето на Gree, Кози е под Ломо, како што Ломо е под Виола, а Виола под Хансол. Но на Ломо подебелата бакарна цевка е фи-10, исто и на Тошиба Сузуми 13 (и двете ги имам). Значи ли дека Кози има некаква предност заради 2мм пошироката цевка? :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom