Најекономично греење и ладење

• Креатор на темата Креатор на темата Dr Zmigo
  • Време на започнување Време на започнување
момци ми треба една информација по можност да е проверена од ваше лично искуство....

планирам дома да поставам соларен систем но имам проблем што панелот е одалечен од бојлерот едно 20 30 метра... е сега проблемот е во тоа што за циркулација на гликолот сакам да користам алупласт цевки 20ка ама малку се плашам затоа што летно време бојлерот стига темпертура од 90+ степена а гликолот во алупласт цевките сигурно и поголема температура ке крене па се плашам од аспект на алупластот да не пукне да не се стопи или слично.... инаку пола од метражата на алупастот ке бидат ставени во земја а пола од нив поминуваат низ кошулица на куќата...

ако не ја бива работава со алупласт и ако е ризична кажете барем со кој тип на цевка да го терам гликолот....

Ja imam Mitsu FH 35 VE i ja sam zadovoljan sa tom klimom .Mitsu se razlikuje od nekih drugih proizvodjaca i drugacije je podesena za grejanje.Ona pocinje da radi i greje tek kada je podesis FAN - 3 crte ( 540 m3 / h vazduha ) i potrosnja struje veca od 0. 350 - 0. 400 kw ( 350 - 400 wati ) struje.Znaci da za mod ' auto ' odmah zaboravis , moras sam da je podesis.Za vecinu klima velicine 12 BTU je idealno podesavanje duvanja oko 500 m 3 / h vazduha.Mitsu ima veliku unutrasnju jedinicu a samim tim i izmenjivac je veci pa je potrebno da radi na nesto vecem kapacitetu.Inace daje bas dobru toplotu.Nesto je bucnija od Fujitsu LT. Ona se kod mene nalazi zajedno sa Fujitsu i zajedno pokrivaju 48 m2 konstantno, odnosno 63 m 2 povremeno.( otvore se vrata od jedne sobe ).Kod mene klime rade pod malim opterecenjem kako bih dobio konfor grejanja.
Mitsu ima malo drugaciji ' defrost ' , odnosno cesto ide u defrost ali sve to traje krace vremenski a Fujitsu ide redje u defrost ali duze.Senzore sam odmah iskljucio i na Mitsu i na Fujitsu,to ne koristim nego sam odredjujem temperature.
I Fujitsu i Mitsu su dobre klime , a meni je nekako draza Fujitsu LT.[DOUBLEPOST=1445464317][/DOUBLEPOST]Na hladjenju je potpuno drugacija prica.Mitsu moze da radi i na 0. 150 - 0. 180 kw ( 150 - 180 wati struje ) i da hladi.
Fujitsu ima problem taj sto svoj maksimalni kapacitet grejanja postize tek kada je podesena ma max izduvavanje ( 850 m3/h vazduha ) a ta kolicina vazduha moze da smeta konforu grejanja.[DOUBLEPOST=1445464538][/DOUBLEPOST]Ja sam Mitsu fh 35 ve platio oko 1100 Eura.
Zorane eve gi cenite na nekoj od spored mene podobri inverteri na fujitsu.Mojata dilema e okolu 12 LUC OD 980€ I MITSU FH35VE.Inaku planiram da gream prostor od 35 m2

Attachments

Jako je vazna izolacija tih tvojih 35 m 2 , odnosno toplotni gubici prostorije.Fujitsu 12 LU ja sasvim pristojna klima i za tu klimu se kaze da ima najbolji odnos cena = kvalitet.Ta klima u Srbiji kosta oko 740 Eura.Podesena je kao i sve ostale Fujitsu klime da greju dobro sa povecanim kapacitetima i vecom kolicinom vazduha koji izduvavaju.
http://www.fujitsu-general.com/global/data/support/erp/00242091-01.pdf
http://www.frigotrade.hu/webshop/le...09-12-14 sevice technical manual (3,7 MB).pdf
http://www.szeged-klima.hu/letoltesek/Fujitsu ASYG LUCA 12-14 service manual (7,0 MB).pdf
Nesto mi je mnogo tih 980 Euro , ali ne znam koja je cena za Mitsu FH .?
Ako cena izmedju Mitsu i Fujitsu nije velika a imas solidnu ( dobru ) izolaciju ja licno bih pre pazario Mitsu 35 FH.

Абе не се просеравајте со 1000 евра добра изолација и немај мака ја со беко 12ка греам 35 квадрати без проблем. И тоа купена 500 евра. Ако сакате да се фалите и 5000 дадите ама нема потреба.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk

^^
3687179.jpg

Od kade be pari da vaka lesno lupate 1000€ za klimi? Za nesto sto niti ce se isplati nekogas niti e ekonomicno koga na start davas 1000€ a ce ti koristi 7-10 godini po 770-550 den. mesecno cini, aj za lomo razbiram 500€, posle makedonija bila siromasna zemja a skandinavcite kupuvaat gree ili noname so nivniot standard a svaba doktor moze da ni zavidi samo

Jako je vazna izolacija tih tvojih 35 m 2 , odnosno toplotni gubici prostorije.Fujitsu 12 LU ja sasvim pristojna klima i za tu klimu se kaze da ima najbolji odnos cena = kvalitet.Ta klima u Srbiji kosta oko 740 Eura.Podesena je kao i sve ostale Fujitsu klime da greju dobro sa povecanim kapacitetima i vecom kolicinom vazduha koji izduvavaju.
http://www.fujitsu-general.com/global/data/support/erp/00242091-01.pdf
http://www.frigotrade.hu/webshop/letoltesek/Fujitsu ASYG LUCA 07-09-12-14 sevice technical manual (3,7 MB).pdf
http://www.szeged-klima.hu/letoltesek/Fujitsu ASYG LUCA 12-14 service manual (7,0 MB).pdf
Nesto mi je mnogo tih 980 Euro , ali ne znam koja je cena za Mitsu FH .?
Ako cena izmedju Mitsu i Fujitsu nije velika a imas solidnu ( dobru ) izolaciju ja licno bih pre pazario Mitsu 35 FH.
Nazalost prijatelju kod nas je fujitsu mnogo skuplji...i to "samo" 240eu skuplji
(FH35 je 980eu)
Eden pozdrav do Hidroset :kuracc:

Последно уредено:
aj za lomo razbiram 500€, posle makedonija bila siromasna zemja a skandinavcite kupuvaat gree ili noname so nivniot standard a svaba doktor moze da ni zavidi samo

Problem je u tome sto taj Gree koji se prodaje u Skandinaviji i ovaj Gree sto se prodaje kod nas nisu isti.To su razlicite klime.[DOUBLEPOST=1445581520][/DOUBLEPOST]
Sepak 12LU e "samo" sredna a FH35 klasa pogore klima
Da bas tako.Mitsu FH je klasa iznad i zato ima dvostruko rotacioni kompresor i bolju energetsku efikasnost.Cene za Fujitsu su u Srbiji nize nego u Hrvatskoj,Makedoniji........

Последно уредено:
Od kade be pari da vaka lesno lupate 1000€ za klimi? Za nesto sto niti ce se isplati nekogas niti e ekonomicno koga na start davas 1000€ a ce ti koristi 7-10 godini po 770-550 den. mesecno cini, aj za lomo razbiram 500€, posle makedonija bila siromasna zemja a skandinavcite kupuvaat gree ili noname so nivniot standard a svaba doktor moze da ni zavidi samo
Neznam sto ne e jasno kako sto imam procitano od tvoite komentari za GREE mislam deka imas pisano GREE ama ne gree,ili sakas i nekoj drug da zeznes,mislam i zatoa e forumov za da se podelat iskustva i znaenje,imas GREEi od 50 000 a se sporeduva li GREE I MITSU za 150€[DOUBLEPOST=1445582670][/DOUBLEPOST]
Neznam sto ne e jasno kako sto imam procitano od tvoite komentari za GREE mislam deka imas pisano GREE ama ne gree,ili sakas i nekoj drug da zeznes,mislam i zatoa e forumov za da se podelat iskustva i znaenje,imas GREEi od 50 000 a se sporeduva li GREE I MITSU za 150€
Neznam sto ne e jasno kako sto imam procitano od tvoite komentari za GREE mislam deka imas pisano GREE ama ne gree,ili sakas i nekoj drug da zeznes,mislam i zatoa e forumov za da se podelat iskustva i znaenje,imas GREEi od 50 000 a se sporeduva li GREE I MITSU za 150€
Ova soGREE se odnesuvaza goran0505 GREE ne gree

Последно уредено:
Hubo Market okolu 60000den + montaza

Problem je u tome sto taj Gree koji se prodaje u Skandinaviji i ovaj Gree sto se prodaje kod nas nisu isti.To su razlicite klime.[DOUBLEPOST=1445581520][/DOUBLEPOST]

A dali Vivax Gey/Gexi koji se prodaje u skandinaviji nije isti so ovaj koji se prodaje kod nas
[DOUBLEPOST=1445584361][/DOUBLEPOST]A dali Vivax Gey/Gexi koji se prodaje u skandinaviji nije isti so ovaj koji se prodaje kod nas[DOUBLEPOST=1445584410][/DOUBLEPOST]http://lampopumput.info/foorumi/index.php?topic=20808.0[DOUBLEPOST=1445585152][/DOUBLEPOST]Vivax Gexi/Geyi i Gree Hansol se odlicni klimi za do 40000den, ali za 50000den klimite ne gi biva, taka i so prikaznata za Fujitsu kaj nas u Mk, Fujitsu Lt odlicna klima, ama za 1600evra "i ne duva bas toplo".

Kaj nas u Mk mislam deka najdobra ponuda odnos cena/kvalitet e gorespomenatata Mitcubichi.
Isto taka Fuji electric se gore dole dobri so cena ali moze uste malku da odat dole.

Poentata e koga kupuvas klima koja sakas da te gree preku zimo sve ti e skapo i se tesis deka so pomalku pari ke kupis klima koja ke ti ja zavrsi rabotata preku zimo. I taka ke kupis poeftina za koja vrz osnov na mnogubrojni analizi i sugestii od poznati i nepoznati i rekla kazala si zaklucil deka ke bide dovolna. Arno ama zimata dojde (snegot snezi vpostela ladna ne se lezi:)) i gledame deka ladno kocan Gree ama ne gree, i togas sme vo situacija i ocajno posakuvameda mozeme da dademe 200-300evra poveke i da ni gi vratat parite od ovaa i da kupime druga, bidejki ocigledno sme se zeznale, AMA nemoze. Prikaznata e zavrsena, parite potroseni, benefit od klimata nema, treba dogrevanje, paneli i sl, a nie ne sme planirale dogrevanje.

Zatoa ako vi e namerata da se greete samo na klima iskesirajte zdravo (ako imate pari normalno) i kupete saglam klima, a ako ne grejte se na drugo dodeka ne soberete pari, ili najdete druga opcija zagreenje, ne frlajte gi parite za dzabe, em bez klima (greenje) em bez pari.

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom