- Член од
- 11 април 2012
- Мислења
- 4.738
- Поени од реакции
- 5.494
Обожавам паметни дечки како тебе кои сакаат да играат на пенали, а незнаат нит да бранат нит да шутираат. Самото тоа што незнаеш што плаќаш и колку плаќаш кажува доволно. Просто е твоите 5 документи ќе ти беа 60 евра за легализација + 5*200=1000 за превод. Заклучок 80 евра пак даваш 20 евра на некој за нешто што можеш да го завршиш сам (чисто зашто бараш некој да ти пресмета очигледно е дека незнаеш сам, подоле ќе ти објаснам и за тоа). Форсирате посредници, а после се мавате од земја на форумов како да бидете сигурни дали ви ги однел дополнителните документи или нешто ве заебал.Браво! Им го наби на сите сосе јаја!!!
Значи вака, има разлика друшкане, може ти си однел 2 докуемнта за превод и легализација па ти излегло толку. Од кај знаеш колку однел типот што платил 150?
Ја пример однесов 5 документа, ми побара 100 евра. И ајде пресметај ми за колку ме заебал?
Не ми е јасно само зашо мора да се курчиш на луѓево тука, ок си земал, супер, терај си работа. Ако некој те праша за мисење ОК, вака мене ми изгледа идиотски твојот пост.
А да, и заборави да спомнеш дека доколку би идел директно преку посредник наместо твоите скоро 3 години би се скратил периодот на чекање барем за 9-12 месеци.
Ако им се курчев на луѓето никогаш немаше да споделам низ што сум поминувал во постапката кога и да прашаше некој, напротив секогаш им ги сервирав сите информации до моментот во кој сум заглавил.
Назад на математиката се гледа дека ти е слаба страна да ти посочам колку време ќе заштедев ако идев преку посредник. Време на добивање происход во периодот кога јас почнував процедура 30-45 дена, јас го добив за 60-70 дена, сум изгубил 1 месец. Од моментот на интервјуто до моментот на влегување во регистрите на министерство за правда разлика од 3 месеци убаво напишано порано на форумов, значи се вкупно кога ќе собереш излегуваат дека јас ќе сум бил на ова ниво каде што сум сега пред 4 месеци. Убаво е напишано и од мене и од други членови дека постапката преку амбасадата во Скопје е поспора за околу 6 максимум 9 месеци, и тоа воопшто нема врска со посредниците туку со документите кои ги имаш и местото каде што аплицираш, пример ако идеш преку конзулатот во Битола таа постапка е уште поспора одколку ако идеш преку Скопје. И да 27 месеци не се скоро 3 години во ниеден универзум па ни во овој, се заокружува на поголемото само ако е помината половината основно математичко правило.
И да ќе продолжам да се правам паметен и да пропагирам сами луѓето да си ја тераат цела постапка без разлика преку која институција и да се одлучат. Како што сам ќе си завршиш работа никој нема да ти ја заврши. Али добро сепак јас сум идиот што не се разбира што е најдобро и подобро е да најдам посредник да ми ги пушува постовите на форумов за да не се глупирам нареден пат вака.