"Система" - најефикасната боречка вештина

N

n/a

Гостин
Sistema e stvarno najuboitata i najprimeneta bojna vestina!
Od makedoncite...ima eden Shumanov sto brise se od red vo Canada tacno trenirajki sistema!
Inaku sistema-ta dolgo vreme bese vestina koja sto ja treniraa,vezbaa i izucuvaa samo odbranite!(mislam na kadrite od SSSR koi imaa dostap do trening)
Istite tie lugje,odkoga gi cuja Pet Shop Boys -Go west ja prosirija po zapad.
Poglednete gi dvizenjata!Sekoja cest!

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
ovaa borecka vestina treba da se stavi megu top 10 najgolemi gluposti na vekov...
Mengele, ti porano si dal mnogu obrazovni komentari i kolku shto se sekavam mnogu si iskusen vo ovaa oblast. Ubavo kje e da obrazlozhish zoshto taka mislish, ama vo detali za da te sfatime podobro.

Patem istovo shto go kazhuva Mengele go mislat vodechkite Izraelski mastori, pa ne znae chovek na kogo da mu veruva. Sum videl prepukuvanja i na sajtovite na Krav Maga i na Sistema.

Kako da se raboti za religija rabotava... :)

P.S. Ne mozham da vlezam na linkovite shto se ostaveni gore, bash mi e zhal, no ima novi klipovi od 2006ta i 2007ma, najdete na google "Systema Serbia", eden dechko, Milosh Malic, dosta dobro barata i odlichno objasnuva.

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Jas kato chovek s 1 dan po Taekwondo bih kazal che nijama nai-dobra sistema. Nai-dobrata e ako smesish vsichko - MMA. V Taekwondo naprimer sa obiknovenno mnogo leki i ne ponasijat low kickove no puk sa mnogo burzi i nai-tehnichnite boici s kraka, v Karate sa mnogo silni i tejki no im lipsva tehnika s ruce, Boxa e nai-dobur za rucete no ne mogat da boravijat s kraka. Za izpraven boi nai-dobroto za men e Box+Taekwondo=Kickbox. No i tova ne e dostatuchno zashtoto trijabva i na zemjata da mojesh da se biesh. Nai dobroto boino izkustvo za zemen boi spored men e Brazilskoto Jiu Jitsu. A fizicheskata podgotovka e edno ot nai-vajnite neshta. Taka che nai-dobroto za men e Box+Taekwondo+BJJ+Fitness.

jkd

one name one country united macedonia
Член од
13 септември 2007
Мислења
1.261
Поени од реакции
27
Jas kato chovek s 1 dan po Taekwondo bih kazal che nijama nai-dobra sistema. Nai-dobrata e ako smesish vsichko - MMA. V Taekwondo naprimer sa obiknovenno mnogo leki i ne ponasijat low kickove no puk sa mnogo burzi i nai-tehnichnite boici s kraka, v Karate sa mnogo silni i tejki no im lipsva tehnika s ruce, Boxa e nai-dobur za rucete no ne mogat da boravijat s kraka. Za izpraven boi nai-dobroto za men e Box+Taekwondo=Kickbox. No i tova ne e dostatuchno zashtoto trijabva i na zemjata da mojesh da se biesh. Nai dobroto boino izkustvo za zemen boi spored men e Brazilskoto Jiu Jitsu. A fizicheskata podgotovka e edno ot nai-vajnite neshta. Taka che nai-dobroto za men e Box+Taekwondo+BJJ+Fitness.
druze seto ova go ima vo edna vestina narecena jeetkunedo koja gi opfaka site tie raboti no i mnogu drugi borecki vestini rasprasaj se malku inaku inovator e legendarniot brus li a patot na vestinata go prodolzuvaat dan inosanto i paul vunak

Член од
30 јули 2007
Мислења
352
Поени од реакции
3
Edin prijatel ot TKD sa trenira JKD a az mislija da pochvam skoro SRB(boinata sistema na BG armijata) ama purvo zaduljitelno trebva da stana voenen oti te ne davat na civilni da se obuchavat po neja. E razbira se tova ne mi e edinstvenata prichina za da vlezna tam :). Abe ne se plashi ot mecha a ot tozi koito go durji!

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Во Аикидото има вртење ?!
Тори- тој што ја применува техниката - Тој што се брани
Уке - е личноста на која е применета техниката - Напаѓач

Торито никогаш не го врти грбот кон укето , а истотака и укето не го врти грбот кон Торито никогаш

Инаку Мисирков прашање до тебе , гледав видео еден Мајстор од Система , со некоја енергија ги соборуваше противниците без да ги допре. Дали тоа спаѓа во Система или он си направил некој филм ? А чудно е тоа што само успеа да собори тие од неговиот клуб , се пријави една Новинарка Мајсторот ја направи техниката но безуспешно . За жал видеото не можам да го најдам.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Инаку Мисирков прашање до тебе , гледав видео еден Мајстор од Система , со некоја енергија ги соборуваше противниците без да ги допре. Дали тоа спаѓа во Система или он си направил некој филм ? А чудно е тоа што само успеа да собори тие од неговиот клуб , се пријави една Новинарка Мајсторот ја направи техниката но безуспешно . За жал видеото не можам да го најдам.
Mислам нема врска тоа со ниедна боречка вештина. Aко се работи за звук, да. Звучен бран може да го покоси опонентот. Но само ки/чи е изведување бесни глисти.

Edin prijatel ot TKD sa trenira JKD a az mislija da pochvam skoro SRB(boinata sistema na BG armijata)...
MMA, BJJ, TDK, JDK, ... објасни што е SRB и дали/како има врска со Система.

Патем, критиките спрема Система од светски познати борци не престануваат.

Д

Дамјан_Amstaff

Гостин
Велиш дека Система е слична со Аикидото . Може да образложиш ? Да слично е тоа за во врска со енергијата дека ја пренасочуваш , видов падовите се слични , има некој движења со нозете слични. Но не знам многу за Система па ако сакаш објасни ми во кратки црти сличноста помеѓу Система и Аикидо.

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585

И еве го ѕверот Mikhail Ryabko (Михаил Васильевич Рјабко) најдобриот во оваа посебна вештина:

ttp://www.youtube.com/watch?v=SJDnMDJVWmQ

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.853
Од кај па ја прогласивте за најефикасна вештина,по кои критериуми?

П.С Нема добра или лоша вештина има само добар или лош мајстор.

Мистичен

Човек
Член од
23 јануари 2005
Мислења
13.578
Поени од реакции
1.097
Сега прв пат ја отварам темава и прв пат ги изгледав клиповите. Абе еден клип да видевме да не е презентација кај што напаѓачите самите од себе паѓаат ко круши? Реална ситуација, борба некоја, наместо клипови во кои борбите личат ко во кинеските нискобуџетни филмови од пред 30 години во кои еден шизик се ќофта со куп противници и само ги допира а овие пупунец сите.

Имам поминато години со борење и кик бокс и можам да кажам - булшит. Со целосна почит кон секоја боречка вештина, но од ова што го видов да се каже дека е најефикасна боречка вештина е преувеличување.

Не, сериозно. Баш би сакал да видам клип како некој Система шизик се справува со напаѓач во реална ситуација, со напаѓач кој не е дудук или некое момче кое дошло таму првпат на тренинг, па го виткаат ко геврек. Во реални ситуации напаѓачите (особено оние кои се обучени) не стојат така да си играш со нив со два прста, или не се залетуваат кон тебе чекајќи ти да ги пипнеш за да паднат.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.587
Изгледа се' е маркетинг, а некои како мене потпаѓаат под влијание.:smir:

Oвa е старо од Владимир Василев, за други не знам:

Iµµortal

사범님
Член од
26 јули 2011
Мислења
711
Поени од реакции
387
quote="Misirkov, post: 744903"]Nema vo Makedonija, no ima vo Srbija (ne znam za Bugarija, ne mi se veruva da ima).
[/quote]
има во македонија,лани се отвори клуб,мислам дека е во карпош незнам точно каде,ама ако толку сте заинтересирани имам другар што тренира таму па ке го прашам.Иначе се имам тепано со неколку дечки што тренираат ова и искрено дупки се.А која вештина е најдобра нема поента да се зборува,барем за мене

Strenght

Never Give Up!!
Член од
24 април 2010
Мислења
2.516
Поени од реакции
1.824
Сега прв пат ја отварам темава и прв пат ги изгледав клиповите. Абе еден клип да видевме да не е презентација кај што напаѓачите самите од себе паѓаат ко круши? Реална ситуација, борба некоја, наместо клипови во кои борбите личат ко во кинеските нискобуџетни филмови од пред 30 години во кои еден шизик се ќофта со куп противници и само ги допира а овие пупунец сите.

Имам поминато години со борење и кик бокс и можам да кажам - булшит. Со целосна почит кон секоја боречка вештина, но од ова што го видов да се каже дека е најефикасна боречка вештина е преувеличување.

Не, сериозно. Баш би сакал да видам клип како некој Система шизик се справува со напаѓач во реална ситуација, со напаѓач кој не е дудук или некое момче кое дошло таму првпат на тренинг, па го виткаат ко геврек. Во реални ситуации напаѓачите (особено оние кои се обучени) не стојат така да си играш со нив со два прста, или не се залетуваат кон тебе чекајќи ти да ги пипнеш за да паднат.
И јас тренирав аикидо 3 години мислев којзнае што знам.. Практика 0..
Се прави спаринг се гледа кај си,што си..Од вакви работи научени на памет можеш само да наебеш на улица..Да се излажеш дека знаеш нешто.

Техниките исто и кај оваа вештина се супер.. Имаат некоја цел некоја филозофија..Само премногу е тешко тоа да се примени..

Kajgana Shop

На врв Bottom