Конфликтот во Сирија

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
И веќе време е тој народ да добие своја држава.Не успеал пред сто години по распадот на Отоманската империја кога се формираа државите на Балканот,може сега.И веќе треба да се реши и геноцидот врз Ермените кои го стори Турција.
Ќе добијат држава затоа што даваат голем придонес и жртви во борбата со ИСИС

"Narod bez prijatelja, osim planina", samosažaljivo sebe vole da opisuju Kurdi, koji u broju od 20 do 25 miliona već skoro ceo vek žive na kompaktnoj teritoriji koja se prostire na četiri države.

Ubrzo je teritorija koju su naseljavali Kurdi pala u ruke drugih osvajača i prilika da ostvare san o sopstvenoj državi ukazala im se tek nakon Prvog svetskog rata, kada je američki predsednik Vudrou Vilson podržao njihove zahteve za samoopredeljenje i u Sporazumu iz Sevra 1920. (kojim je raspadajuće Otomansko carstvo bilo izdeljeno i kojim su nastale države Irak, Sirija i Kuvajt) predvideo stvaranje nezavisnog Kurdistana na uštrb raspadajuće Otomanske imperije. No, prvi turski lider nakon Prvog svetskog rata Kemal Ataturk uspeo je da izigra obećanje i Kurdi su se zatekli podeljeni u četiri države. To je bio poslednji put da su se Kurdi našli na korak od sopstvene države.

Turska
U Turskoj živi između 10 i 15 miliona Kurda, što čini 23 odsto ukupnog stanovništva Turske.

1920: Nakon Prvog svetskog rata, kada su se prekrajale teritorije raspadnutog Otomanskog carstva, Kurdima je obećana nezavisnost Sporazumom iz Sevra.

1923: Turski predsednik Kemal Ataturk odbacio je obećanje iz Sporazuma; Kurdi su se više puta dizali na ustanak tokom dvadesetih i tridesetih godina, ali su svi pokušaji da dobiju nezavisnost ugušeni u krvi, i kurdski pokret je zamro sve do pred kraj sedamdesetih. Turska ne priznaje Kurdima status manjine i oni nemaju ni kulturna ni jezička prava u zemlji.

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=324209
 
Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.177
Поени од реакции
15.204
И во Куманово првата информација беше дека погинале цивили-мајка со дете. Такви (дез)информации се спремнаат уште пред да почни операцијата ,се доставуваат до новинарските куќи, се спрема објавувањето(термин и налин)....со еден збор специјална војна
 
Член од
14 април 2008
Мислења
1.257
Поени од реакции
914
Колко бргу изпадна дека не си во право.
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-34399164

http://abcnews.go.com/International/wireStory/latest-russian-airstrikes-hit-islamic-state-syria-34147304

Да припамтам што кажав и да видиме,дали тоа не се деси.

Докато нема договор што да се деси, работите ке са вакви. Многу покомплицирано е отколокото некои луге овде сакат да го прикажат.
http://www.liveleak.com/view?i=5fc_1443716222

Посети го поврзувањето, читај ги коментарите и види ги знаменцата од кои земји иде поддршката за руските напади врз џихадистите.
Преброј колку се за и колку се против (ако воопшто најдеш такви).
 
Член од
28 ноември 2014
Мислења
155
Поени од реакции
46
До сега никој во историјата не видел корист од Русија. Во Блискиот Исток колачот пак ќе се дели со САД,Израел и Турција, а можеби и со Велика Британија. А иначе џабе ви се црните прогнози за овие држави. Јас ако пишувам коментари со емоции тогаш цел свет треба да се распадне, малку по реално треба да ги гледате работите..
 
Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
До сега никој во историјата не видел корист од Русија. Во Блискиот Исток колачот пак ќе се дели со САД,Израел и Турција, а можеби и со Велика Британија. А иначе џабе ви се црните прогнози за овие држави. Јас ако пишувам коментари со емоции тогаш цел свет треба да се распадне, малку по реално треба да ги гледате работите..
За се има прв пат. Светот нагло се менува јас не знам како не го приметуваш тоа?
 
Член од
1 мај 2015
Мислења
477
Поени од реакции
657
Moe mislenje e deka za prv pat po vtora svetska vojna Risija, SAD, Evropa i ostanati ke dejstvuvaat zaedno i slozno, nema sansi da se povlevece SAD ili Rusija ova ke odi do kraj i verojatno e deka ke ima nekoj dogovor kako od przino Asad da se povlece po vojnata a izbeglicite da se vratat, a SAD i Risija ke gi podelat site prirodni resursi koj gi poseduva zemjata i taka ke zavrsi se.
Znam deka ima razni varijanti no tie se pogubni za SAD i Rusija kako i za ostanatiot svet, a avanturi ne mu se potrebni na nikoj SAD se pred izbori, a vo Rusija rejtingot na Putin e svetinja da zaklucam na kraj site ke bidat pobednici.
A jas se uste cekam da go seftosaat oficijalno SU-34 ;)
 
  • Ми се допаѓа
Reactions: fmi
Член од
24 април 2008
Мислења
10.761
Поени од реакции
12.055
До сега никој во историјата не видел корист од Русија. Во Блискиот Исток колачот пак ќе се дели со САД,Израел и Турција, а можеби и со Велика Британија. А иначе џабе ви се црните прогнози за овие држави. Јас ако пишувам коментари со емоции тогаш цел свет треба да се распадне, малку по реално треба да ги гледате работите..
Да, и затоа денес постои Израел, затоа што 27 милиони Руси изгинаа борејќи се против Нацистичка Германија, ги ослободија Мајданек, Аушвиц и бројни други нацистички логори на смртта каде што Евреите ги чекаше целосно истребување доколку Русија не ги поразеше нацистите во Втората Светска Војна.

И никој не виде никаква корист од присилното ставање крај на Холокаустот и од присилното ставање крај на нацистичката окупација на источна и централна Европа и од присилното ставање крај на постоењето на Третиот Рајх, за што главните заслуги му се припишуваат на Советскиот Сојуз, односно на Русија, со оглед на фактот дека најголемиот дел од сите војници од Црвената Армија и невино цивилно население од Советскиот Сојуз кои изгинаа во Втората Светска Војна беа Руси по националност.
 
Последно уредено:
K

kaiser soze

Гостин
Поминаа само два дена од активни операции на Русите и сакаш цела територија на Сирија да биде бомбардирана? Тешко дека тоа е индиција за некаков таен договор... Договор кој Русија во никој случај не би го прифатила бидејќи таков договор може да значи крај за Европската зависност на Руски енергенси. Тешко дека Сирија ќе се подели во догледен период. Како и војната. Далеку е од крај, макар и цел свет да се вклучи во воздушни операции.
.
Русија ќе бомбардира таму каде што и се загрозени интересите.САД и сојузниците бомбардираат на северот од Сирија,и тоа интензивно,ама кога немаш соодветен партнер на копно,немаш ни напредок.
Русите не верувам оти ќе се замешаат во тој дел,немаат и тие партнер таму,присуството на војската е незначително.Договор меѓу двете страни секако оти има.
Што се однесува до поделбата,таа и де факто се одвива,земи ги за пример трите курдските кантони.Не верувам оти има курд кој би сакал таа состојба да се промени.
За пример може да послужи Кобане, едно релативно мало градче кое ИД го окупираше само 50%, а на Курдите секојдневно помогнати со координирани воздушни напади од САД им требаа неколку месеци за да го завземат.
Друга е вистината.Во Кобане ИСИС ја вложи сета своја енергија,воена механизација,тешко вооружување и човечки ресурси.Ние немавме ниту едно оклопно возило,речиси никакво тешко оружје,само лесно.Постојано им пристигнуваа борци и опрема,од Тел Абјад,Рака и Џараблус.Кобане беше од сите страни опколено,аТурција замижуваше пред приливот на борци кои доаѓаа од таму.Откога се интензивираа воздушните напади,кои на почеток беа слаби,а и по пристигнувањето на пешмергата,почна истиснувањето на ИСИС од градот и околината.Инаку,многу е и тоа што се издржа,а и терористите биле изненадени од големиот отпор.Факт е,од околу девет илјади борци во и околу Кобани,ИСИС изгуби над три илјади и петстотини.Тоа сеуште претставува нивна најголема загуба.
Каква е атмосферата меѓу Курдите од аспект на односите со Турција во врска со формирање на курдскиот дел, како ќе се регулира тоа, би се одело на автономија, целосно ли ќе се отцепи, дали би се споиле заедно со ирачкиот дел од Курдистан - иако шансите за ова да се случи минимални, скоро никакви ? Повеќе од сигурен сум дека Турците нема мирно да седат и да дозволат тоа пред нивните очи да им се случува.
Ќе се остане на автономија,секако без спојување со ирачки Курдистан.Мора да се напомене оти и односите меѓу ПЈД и ПДК на Барзани не се многу сјајни,односно политичкиот ривалитет помеѓу ПКК и ПДК датира од поодамна,борбата за превласт во курдското општество е меѓу овие две струи.
Во последно време зачестени се средбите на Салех Мислим со Барзани,веројатно под притисок на САД и Турција,за пошироко вклучување на курдските партии блиски до ПДК во Сирија,во управувањето на кантоните,како и за префрлање на курдските борци од Сирија кои беа обучувани од страна на САД и пешмергата,а кои се осум илјади на број,и заедно со ЈПГ би оформиле војска под заеднича команда.
Инаку,Турција како што кажав и претходно,спречи напредување на ЈПГ кон запад,веројатно исплашена од претходните успеси на групата во Тел Абјад и Кобани,а и од аспирациите за спојување на трите кантони.
Се покажува оти намерно беа испровоцирани тензиите во Турција,со цел да се почне наводна борба против тероризмот.Борба во која цели на ИСИС беа бомбардирани три пати,а на ПКК преку петстотини.Тоа доволно кажува од кого власта стравува и кој им е непријател,а кој партнер по потреба.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.552
Поени од реакции
12.455


Според информации од комадниот центар на Руската армија во Дамаск, планирани се по 300 нападни дневно врз позициите на ИСИС.



Очекувајте денеска видеа од бомбардирањето од су34 :)


Доцна вчера во ноќта, Сириската армија започна со копнена акција во регионот на Хама.





Терористите се жалеле дека им бил уништен тренинг центарот Suqour al Ghab Training Camp од страна на руските авиони.


Видео после ударот.




Интересен феномен се создава, сега после бомбардињево сите ИСИС трупи ќе се трансформираат во умерена опозиција.

Не ми е јасно како може да постои умерен терорист?
Терорист си е терорист.
 
Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Хипотези, велиш?

t is now documented beyond doubt that Washington is behind the terrorist assaults in Macedonia. While Secretary of State Colin Powell reaffirms America's resolve to "combat terrorism", US military advisers are fighting alongside the NLA terrorists:

"Among the rebels that were withdrawing were 17 "instructors" - former US officers that provided military training for the rebels. Not only that: the Macedonian security forces claim that 70% of the equipment that the guerilla fighters took with them are of US production and the latter includes highly sophisticated third generation night vision devices."

http://www.globalresearch.ca/articles/CHO108B.html

Фејт, клучниот човек што ја издејствува призренската декларација на Ахмети, Арбен Џафери и Имер Имери, изјавил дека Ахмети се согласил да ја соблече воената униформа.

- Ахмети ми ја даде униформата, ја чувам во плакар - изјавил Фејт во интервју за документарецот "Охрид и понатаму", кој го подготвил Институтот за известување од војна и мир.

http://star.dnevnik.com.mk/?pBroj=2062&stID=13487

Тоа што било порано, а запази го ова сега:

Aмериканскиот секретар за одбрана Еш Картер рекол дека е разочаран зошто Русите не ги искористиле официјалните канали однапред да ги известат САД за воздушните напади.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=09&dd=30&nav_category=78&nav_id=1045868

Што мислиш, зошто Русите требало да го известат Картер кои цели ќе ги нападнат и зошто тие информации им биле потребни на Американците?

Дали за да имаат време да си ги извлечат своите инструктори живи?
И дали требало да бидат проследени до командантите на ИСИЛ за овие да бидат благовремено предупредени?
И американските пријателчиња навреме да се повлечат, а Русите да бомбардираат празни кокошарници?
А да те прашам, Ахмети беше този со досието на старите jгословенски служби? Неговото досие се разнесуваше по градинки во Скопje?[DOUBLEPOST=1443769815][/DOUBLEPOST]
Во регионот на Блискиот Исток има само две сили. И двете не се арапски - Турција и Иран, како реален потенцијал за лидер има Иран со своите природни ресурси, научен потенцијал и ако сакаш и историја. Иран е бил милениум лидер во овој регион и пак ќе биде.

Саудиска Арабија и покрај сите пари кои фрла за оружје е едно ништо воено - тркалезна нула. Тие не можат да се справат со сиромашниот Јемен, а тргнале да се мерат со Иран.

П.П. Во последните часови се појавија информации дека редови војници и офицери на иранскиот елитен одред ''Кудс'' се собираат во Сирија и заедно со сириската армија и ''Хезболах'' ќе преземат офанзива кон Идлиб и Хама поддржани од воздухот од руската авијација.
Стануваше прашане за муслумански држави,а не арапски.
Саудитска Арабиja беше и е оружие на САД против СССР, днес Русиja,ако тоа уште некоj не го е разбрал...жалам.[DOUBLEPOST=1443769885][/DOUBLEPOST]
http://www.liveleak.com/view?i=5fc_1443716222

Посети го поврзувањето, читај ги коментарите и види ги знаменцата од кои земји иде поддршката за руските напади врз џихадистите.
Преброј колку се за и колку се против (ако воопшто најдеш такви).
Овде зборуваме за официална политика,а не политика live stream :)[DOUBLEPOST=1443769947][/DOUBLEPOST]
До сега никој во историјата не видел корист од Русија. Во Блискиот Исток колачот пак ќе се дели со САД,Израел и Турција, а можеби и со Велика Британија. А иначе џабе ви се црните прогнози за овие држави. Јас ако пишувам коментари со емоции тогаш цел свет треба да се распадне, малку по реално треба да ги гледате работите..
Русиja веке е там. Колачот на Русиja ке биде колачот на Асад.
 

The xx

Russia state-affiliated bot. ☑️
Член од
8 април 2013
Мислења
6.552
Поени од реакции
12.455
Некој прашуваше зошто не е бомбардирана Рака.
Или не е запознаен или лошо е информиран.
Еве мапа од сите бомбардирања на Руската Армија.


https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=z4PF1SFiMPjQ.kFa_qMMdFl48
Повеќе од 10 пати е бомбардирана.

Русија ги вооружува курдите преку Ирачката влада.

Лавров: Россија поставлјает оружие курдам через правительство Ирака
 

Kajgana Shop

На врв Bottom