Кучиња (грижа, општи дискусии)

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
E sega ako moze i jas da ti kazam petpari muabet za toa sto ti treba za kuceto. Ecopet junior formula (ne e gjubre) iako ne e od najkvalitetnite hrani od farmina, e so zadovolitelen kvalitet i od site hrani od taa linija ima najdobar sostav. Farmina ima povekje razlicni linii, ekopet e od poslabite no ne najslaba. Junior formula ima soliden sostav. E sega, ima i drugi pokvalitetni hrani - vidi sto ti e najdostapno vo Strumica, no vo megjuvreme ne se plasi deka kojznae kolku ke go unazadis kuceto so ovaa hrana. Apcinjata - ne procitav nikade koi se, kako se vikaat? Sprejot - frlaj go vednas, aktivnata sostojka e karbamat, sto e mnogu toksicen insekticid,otroven e ako kutreto go lizne a i preku kozata. Na isto nivo so lanatata e. Nikako ne go prskaj so nego, neznam kako e mozno toj sprej da se prodava i preporacuva za kucinja. Kutreto bilo od nego zasemeteno, toa se del od znaci na preosetlivost na karbamati. NZS, ako vekje dojde do ligavenje, kuceto bi imalo primeno doooobra doza. Sto se odnesuva do vakciniranjeto, ne e strasno ako bilo prvpat vakcinirano sega na 2 meseci, osobeno ako majkata bila redovno vakcinirana. Tie sto znaat kako vsusnost raboti imuniot sistem kaj zivotnite ke razberat i zosto ;) neli @SaltNPepa ?
Ako ti e dvorot bezbeden od drugi kucinja, za vreme na karantinot sekako iznesuvaj ja, nema potreba zosto da ne moze da pocne da se uci kade treba da vrsi nuzda. Sekako iznesuvanjeto treba da e kratko, i pod nadzor.
Nemozam a da ne zabelezam na komentarive za hranite - moe mislenje, ne e tocno deka se osven x brend na hrana e gjubre. Ima poveke vidovi hrani, so razlicni sostavi i nivoa na kvalitet. Ne e reper cenata na hranata za kvalitetot, bidejki ima nekoi pomalku poznati brendovi koi imaat isto tolku dobar sostav pa i podobar, od poznatite brendovi. Ne sekoj brend na hrana e dobar za sekoe kuce, nekoi prekrasno napreduvaat so Royal Canin, na nekoi poveke im odgovara Brit. A sto se odnesuva do Akana ili Orijen.... kucinjata vsusnost mnogu golem del od energetskite potrebi gi dobivaat od jaglehidratite, bidejki nivniot digestiven sistem se prilagodil na toa, taka da nema potreba da pagjame vo nesvest poradi procentot na proteini ili meso vo edna hrana. Toa e edna od pricinite zosto site brendovi na hrana (osven grain-free liniite) imaat nekoja forma na zitarici vo sostavot.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Апчињата 3 денари на парче,од една бела кутија, заборавив како се викаше..имаше едни поефтини,ама ми кажа тој преварантот таму дека подобри биле,и ги зедов нив.по 1 ми рече на ден да и давам,така пишуваше и одпозади според возраста.

Спрејот го фрлив,синоќа не сум спиел цела вечер,го проверував нон стоп,ама сабајле беше добро ,живо ептен..
Му ставив вакцина денес,и за 3 недели следната здравје..исто ми кажа и ветеринарот,може да ја пуштам во двор.( ја пуштив едно 30мин,се изнатрча,се изнарипа,се најаде и И падна енергијата,ја затворив повторно,и потоа не ни цифкаше, си легна :) )

Во врска со храната, звонував на 2 од 3те пет шопови кои ги изгуглав, па како најдобро решение според тоа што го читав синоќа тука во врска со храната е ројал канинот ваљда.
ми нудеа педигре, и некои слични,за кои не порчитав добри работи тука

Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
Апчињата 3 денари на парче,од една бела кутија, заборавив како се викаше..имаше едни поефтини,ама ми кажа тој преварантот таму дека подобри биле,и ги зедов нив.по 1 ми рече на ден да и давам,така пишуваше и одпозади според возраста.

Спрејот го фрлив,синоќа не сум спиел цела вечер,го проверував нон стоп,ама сабајле беше добро ,живо ептен..
Му ставив вакцина денес,и за 3 недели следната здравје..исто ми кажа и ветеринарот,може да ја пуштам во двор.( ја пуштив едно 30мин,се изнатрча,се изнарипа,се најаде и И падна енергијата,ја затворив повторно,и потоа не ни цифкаше, си легна :) )

Во врска со храната, звонував на 2 од 3те пет шопови кои ги изгуглав, па како најдобро решение според тоа што го читав синоќа тука во врска со храната е ројал канинот ваљда.
ми нудеа педигре, и некои слични,за кои не порчитав добри работи тука
Од апчиња веројатно си купил канина обично тие се дозираат по дозата што ја кажа, имаат бела кутија и доста шопови ги даваат на парче.
За храната ако веќе толку даваш за ројал па бг ти е у двор што се вика сигурно ќе има подобар избор и на крај после патот поефтино ќе ти е него ројалот.
Друго ти пишаа веќе дека се што читаш не е баш точно, така што ретко кој седи долго во,шмкд.
А како реплика за @Lu прво патот струмица скопје за храна само е џабе трошоци, кажов бугарија со поголем изт ден. Поголем изборимаат и слично

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Дечки,тој моралниот микрочип што се става на кучето, за евиденција на вакцини, така ми спомна ветеринарот, има ли одреден рок до кога треба да се стави?
Ми рече тој дека без него неможе да се става вакцина за беснило( по документ) а у пракса ставале и без тоа.

Иначе,што уствари има тој чип? Има ли ГПС ,за у случај да ми се изгуби или поверојатното што е во мојот крај, да ми биде украдно кучето? може ли преку тој чип да се најде потоа?

Благодарам на одговорите на сите иначе.ми помогнавте многу :)

Член од
11 април 2012
Мислења
4.795
Поени од реакции
5.578
Дечки,тој моралниот микрочип што се става на кучето, за евиденција на вакцини, така ми спомна ветеринарот, има ли одреден рок до кога треба да се стави?
Ми рече тој дека без него неможе да се става вакцина за беснило( по документ) а у пракса ставале и без тоа.

Иначе,што уствари има тој чип? Има ли ГПС ,за у случај да ми се изгуби или поверојатното што е во мојот крај, да ми биде украдно кучето? може ли преку тој чип да се најде потоа?

Благодарам на одговорите на сите иначе.ми помогнавте многу :)
Тој микро чип има само идентификациски број кој ќе биде специфичен за твоето милениче. Гледај го како ЕМБГ на кучето.
Нема ГПС нема ништо такво, но да има можност да ти биде најдено кучето доколку ти го украдат ама не преку ГПС или некоја таква направа тукѕ на ветеринар ако му го прочитаат бројот и ти се јават да ти кажат дека твоето куче било на преглед.
Можеш да го ставиш кога сакаш не е никаков проблем, проблем е ако сакаш да го извадиш кучето надвор од мкд без него. Тоа е невозможно.

Член од
8 март 2012
Мислења
3.540
Поени од реакции
2.592
Епа ќе го ставам..не дека ќе го носам кучето надвор од мкд, ама има пак некоја заштита, тоа шо викаш за верернинар..или на граница да минува..и слично.
Фала :)

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Што е кучешка тенија ? другарче едно уз муабет ми кажа дкеа дедо му кога идел војска во ЈНА,му откриле дека имал тоа...и било нешто ко бактерија и шетала низ телото,и бил исечен низ цел стомак и грб за да му ја најдат и извадат...наводно било од кучиња со дупло влакно,ако го голтнеш...ама ваљда од тогаш измислиле нешто и им е во вакцина тоа,пошо има многу луѓе ко што прво имаат деца и куче,а дете ко дете фаќа се од земја...па може да голтне некое влакно...

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
Со вакцина не се заштитува кучето ? вака изгледа опасно,башка пишува дека често се појавува кај нас..

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
@JETKUNDO, kuceskata tenija ne e edinstvenata tenija sto mozat da ja dobijat lugeto, no e najopasna. Mnogu bila cesta kaj nas.... znaes kolku bolesti ima sto se mnogu cesti kaj nas? Mislam i takvi sto mozes da gi dobies od zivotni i takvi sto nemaat vrska so zivotni..... Znaes kako vsusnost najcesto ja dobivaat lugeto kuceskata tenija? Jadejki ne dovolno izmiena salata zagadena so jajca od tenijata. Rizikot e ednostavno toj - nedovolno odrzuvanje higiena. I da, zastita na kucinjata se vrsi so redovno procistuvanje od "glisti" NZS tabletite koi gi davame za glisit proocistuvaat i od tenii i drugi familii crevni paraziti. Najpravilno e da se davaat na 3 meseci. Inaku ako tolku lesno se prenesuva i ako tolku mnogu ja ima, po taa logika sekoj vtor sopstvenik na kuce bi trebalo da ima tenija taka?

Член од
15 јануари 2014
Мислења
2.706
Поени од реакции
1.619
@JETKUNDO, kuceskata tenija ne e edinstvenata tenija sto mozat da ja dobijat lugeto, no e najopasna. Mnogu bila cesta kaj nas.... znaes kolku bolesti ima sto se mnogu cesti kaj nas? Mislam i takvi sto mozes da gi dobies od zivotni i takvi sto nemaat vrska so zivotni..... Znaes kako vsusnost najcesto ja dobivaat lugeto kuceskata tenija? Jadejki ne dovolno izmiena salata zagadena so jajca od tenijata. Rizikot e ednostavno toj - nedovolno odrzuvanje higiena. I da, zastita na kucinjata se vrsi so redovno procistuvanje od "glisti" NZS tabletite koi gi davame za glisit proocistuvaat i od tenii i drugi familii crevni paraziti. Najpravilno e da se davaat na 3 meseci. Inaku ako tolku lesno se prenesuva i ako tolku mnogu ja ima, po taa logika sekoj vtor sopstvenik na kuce bi trebalo da ima tenija taka?
Океј готово разјаснето,тоа ми беше баш прашањето,дали има начин да се прочистува...има ли нешто лошо ако и дадеме пак апче,а и дадовме пред месеци пол,два ?

Член од
20 ноември 2008
Мислења
6.104
Поени од реакции
2.514
Шарпеи растат многу? Многу ме бендисват ама не сакам многу големо куче.. И како му се движат цените кај нас?

Kajgana Shop

На врв Bottom