Рујница до 4 цм 50-80, од 4 до 6 цм т.е втора класа 30-50 ден, на трета класа над 6 цм е 10 ден откуп..Црвлива не се купува..
Почекав неколку дена да видам како се движи цената, па сега ќе пишам.
Кај нас на падините на Осогово газдите си прават што сакат,
прва калса до 6 см 40 денари, втора класа 20 денари, така беше неколку дена и просекот на печурките се движеше околу 31,5-32 денари.
Потоа ја спуштија на 40 со 10 денари, просекот беше 23-24 денари.
НО едниот откупувач го сопре откупот (со изговор дека имал премногу) на неколку дена, па другиот откупувач откупуваше како сака 20 со 10, на тие што му носеа претходно 30 со 10, но подоцна несакаше да ги зима крупните( над 6 см).
Сега цената е 30 со 10, ама не сакаат да зимаат покрупни и скршени, со други зборови си прават што си сакаат.
Јас за 6 дена набрав околу 250 кг со просечна цена од 25,5 денари и веке неколку дена не одам оти премногу гледаат да ме искористат.
Сега дали би сакал да направиш споредба на просечните цени што ги откупувате таму ( веројатно соодносот на количините е тој), па да направиме математика колку нашите газди се во профит споредбено со Македонија (од нас берачите).???
Заборавив да пишам дека последнот ден што го идев на берење ми го урна просекот, првата ми ја наплати 20 денари (до 6 см) и 10 денари, просекот беше 16 денари. Работата беше дај ги по колку сакам или фрли ги, откопувачката ги пребираше те закршени биле, те имало иглички, позеленеле, што ќе им правела, вака, онака, ми идеше да и ги треснам од глава.
Еден човек кога му кажала колку ќе земе, ги земал и сите ги згазил пред неа (ама тој е пензионер и си има пари, па многу го гајле за пари) и јас после оваа што ми го направи не одам веќе.!