Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Amerite kupuvaat gas guzlers so po 5000 kubika. Ne se ebavaat so turbini.Valvo pak so info od 90te ...USA ja ima najstrogata kontrola za zagaduvanje....Sekoja avtomobil postar od 5 godini se proveruva godisno na tehnicki za izduvni gasovi! Drugo USA marketot poleka se vtri na turbo benzinci zaradi ekonomicnosta i silata! Skoro site brendovi imaat turbo modeli so 4 klipa so nad 200 ks.(including me)
Abe valco toa se starti igrani fimovi od 90te koa bea u moda lenti....Ne e veke taka...Veke se poretko ima avtomobili nad 3.0 ili v8. Napomenav se poveke se orentiraat na 4 cilindri so pogolema KW ili korsitat turbini zamena za 6 cilindri.Amerite kupuvaat gas guzlers so po 5000 kubika. Ne se ebavaat so turbini.
There is no replacement for displacement! и е генерално бабина десетина од пред 100 години.кај америте важи:
``there are not replacement for cubic displacement``
Имаат кога се тестираат во лабораториски услови каде не се вози над 1500 вртежи во минута. Во реални услови трошат горе-доле исто, а загадувањето можеби е и поголемо.Тој од 6L атмо во однос на 2L турбо има минимум двојно повеќе емисии на штетни гасови при ист аутпут на моторот, и секако минимум двојно поголема потрошувачка на гориво.
Продолжува...
Директорите на VW директно ги следеле лажирањата на тестовите во Америка.
http://www.telegram.hr/biznis-tech/...emacke-nadzirali-laziranje-testova-u-americi/
И еве сега за она што го зборував за иднината на дизелот како технологија.
http://www.bloomberg.com/news/artic...et-to-be-hit-by-fallout-from-vw-s-diesel-dupe
PSA (Peugeot), Renault ќе бидат силно погодени од моменталниов скандал, затоа што пазарот на PSA се состои од продажба на дури 68% дизели, а на Renault 60%.
PSA и Renault продаваат многу помали коли со дизел мотори, кај кои ќе биде многу тешко да се воведат додатни компоненти кои ќе ја намалат емисијата на штетни гасови, така да најверојатно ќе мораат да се префрлат на хибриди во тој сегмент.
Ај нека омекнат малку, да не бидат толку стиснати, па нека ни го продадат на нас нивниот отпад за евтини пари, имаме влада која обожава да увезува стари возила и возила кои не ги исполнуваат еколошките стандарди.
Не за нешто друго, туку би било исплатливо купување на евтин дизелаш и менување на моторот со бензинец од постар автомобил и плински уред. Во суштина си добиваш нов автомобил на кој треба само да му го смениш моторот и да му ставиш плински уред, а дизел моторот ќе го продадеш - или цел, или на делови, или како старо железо во најлош случај.
А оти да не го возиш дизелот?
Оти бензинецот на плин е поевтин, да е до мене, слободно нека си го задржат дизел моторот и нека ми го продадат автомобилот без мотор, останатото јас ќе си го средам.![]()
Слободно чувај си го плинот, јас и да земам бензинец нема да ставам плин никогаш, толку имам видено пожари со плински уреди што нема шанси да се возам со бомба во кола.
Ова кое го кажуваш не е точно. Секогаш моторите со форсирано натполнење се многу поефикасни од нормалните атмосферци. Просто физички, силината на експлозијата зависи од притисокот. Колку поголем притисок, до толку помоќна експлозија за иста количина експлозивна материја. Претпоставувам дека немаш искуство со турбо бензинец па затоа и немаш претстава колку многу се поекономични и поагилни од атмосферците со иста максимална моќност.Имаат кога се тестираат во лабораториски услови каде не се вози над 1500 вртежи во минута. Во реални услови трошат горе-доле исто, а загадувањето можеби е и поголемо.